Παγκόσμια Ημέρα Επιζώντων Αυτοκτονίας: Περισσότεροι από 500 άνθρωποι αυτοκτονούν κάθε χρόνο τα τελευταία χρόνια 

Παγκόσμια Ημέρα Επιζώντων Αυτοκτονίας είναι η 19η Νοεμβρίου και αφιερώνεται στους πενθούντες/ούσες, που έχουν χάσει συγγενικό, φιλικό ή οικείο πρόσωπο από αυτοκτονία.

Περισσότεροι από 500 άνθρωποι αυτοκτονούν κάθε χρόνο τα τελευταία χρόνια στη χώρα, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα, αφήνοντας πίσω τουλάχιστον 5000 πενθούντες ετησίως, με αυξημένες ανάγκες υποστήριξης και χρήσης υπηρεσιών ψυχικής υγείας, αναφέρει η “Κλίμακα”. .

“Σε αυτό τον πληθυσμό αναφέρεται η 19η Νοεμβρίου. Μια ομάδα μεγάλη και αόρατη τις περισσότερες φορές, που το στίγμα, ο πόνος, η ντροπή κινητοποιούν εξατομικευμένους μηχανισμούς σε διαφορετικές στιγμές, έχοντας τη δύναμη ακόμη και να καταστρέψουν ολόκληρες οικογένειες, με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους, αφήνοντας και άλλα θύματα στην πορεία. Η απώλεια και ο πόνος στην περίπτωση της αυτοκτονίας, φαίνεται να έχουν ορισμένα μοναδικά χαρακτηριστικά που το διακρίνουν από τον πόνο της απώλειας ενός προσώπου που οφείλεται σε άλλα αίτια”, τονίζεται στην ανακοίνωση.

Ο στόχος της Παγκόσμιας Ημέρας Επιζώντων Αυτοκτονίας είναι να επιτραπεί σε αυτούς τους ανθρώπους που έχουν χάσει έναν δικό τους από αυτοκτονία να μπορούν να συμμετέχουν σε συναντήσεις, σε ενώσεις και ομάδες, να επικοινωνούν και να μοιράζονται μεταξύ τους εμπειρίες, προκειμένου να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση και η κατανόηση για τη σημασία του πένθους από αυτοκτονία, να ενισχυθούν οι υπηρεσίες υποστήριξης με εθελοντικά δίκτυα σε όλη τη χώρα, ενδυναμώνοντας με αυτό τον τρόπο την ανθεκτικότητα τους, γνωρίζοντας ότι ζούμε σε μια κοινωνία στην οποία ακόμη και σήμερα το θέμα «αυτοκτονία» θεωρείται ταμπού, αναφέρει η “Κλίμακα” .

Από τη προηγούμενη Τρίτη βρίσκεται σε εξέλιξη από το Κέντρο για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας της ΚΛΙΜΑΚΑ ερευνητική μελέτη αποκλειστικά απευθυνόμενη σε επιζώντες, από απώλεια αυτοκτονίας, με στόχο τη βαθύτερη κατανόηση του πένθους αλλά και την καλύτερη προσέγγιση των πραγματικών αναγκών στήριξης που έχουν όσοι/ες βιώνουν μια τέτοια απώλεια.

Για τη συμμετοχή σας στην ερευνητική μελέτη μπορείτε, να ακολουθήσετε το σύνδεσμο: https://www.facebook.com/klimakango/posts/524320042947648

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ