OMAD ή «Ένα γεύμα την ημέρα»: Τι κάνει στο σώμα σας η δίαιτα που λατρεύουν οι σταρ

Οι σταρ κατά καιρούς ακολουθούν διάφορες περίεργες διατροφικές τάσεις. Μία από τις τελευταίες που είναι ευρέως διαδεδομένη μεταξύ των διασημοτήτων είναι η δίαιτα «ένα γεύμα την ημέρα» (ή «OMAD»).

Μεταξύ των θαυμαστών της δίαιτας OMAD είναι ο Bruce Springsteen και ο frontman των Coldplay, Chris Martin. Πολλοί υποστηρικτές της δίαιτας ισχυρίζονται ότι τους βοηθά να διαχειρίζονται καλύτερα το βάρος τους και να διατηρούνται σε φόρμα.

Η OMAD είναι ουσιαστικά μια πιο ακραία εκδοχή άλλων τύπων fasting, όπως η διαλειμματική νηστεία ή η χρονικά περιορισμένη διατροφή.

Το fasting με απλά λόγια, σημαίνει νηστεία αλλά όχι η συνηθισμένη. Κατά τη διάρκεια του “fasting” σταματάτε να τρώτε εντελώς, ή σχεδόν εντελώς, για ορισμένο χρονικό διάστημα.

Η κύρια διαφορά της δίαιτας OMAD είναι ότι αντί να νηστεύουν όσοι την ακολουθούν μόνο ορισμένες ημέρες ή να τρώνε μόνο τα γεύματά τους σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, τρώνε όλες τις θερμίδες της ημέρας σε ένα μόνο, μεγάλο γεύμα.

Όμως, ενώ οι υποστηρικτές της OMAD λένε ότι η συγκεκριμένη δίαιτα βελτιώνει διάφορα θέματα υγείας , στην πραγματικότητα γνωρίζουμε πολύ λίγα για την επίδραση που έχει στο σώμα η κατανάλωση μόνο ενός γεύματος την ημέρα – πόσο μάλλον αν είναι ασφαλής.

Νηστεία και υγεία

Τα στοιχεία που υποστηρίζουν την εφαρμογή της δίαιτας OMAD είναι περιορισμένα. Πολύ λίγες μελέτες εξέτασαν πραγματικά την ίδια τη δίαιτα – και οι περισσότερες από αυτές διεξήχθησαν σε ζώα.

Ως εκ τούτου, οι περισσότεροι από τους ισχυρισμούς ότι λειτουργεί καλά η OMAD είναι θεωρητικοί ή βασίζονται στην υπόθεση ότι εάν άλλες μορφές νηστείας μπορούν να ωφελήσουν την υγεία, τότε αυτό κάνει και η δίαιτα OMAD.

Η έρευνα για τις δίαιτες fasting ακόμα βρίσκεται σε εξέλιξη. Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι μια μορφή διαλείπουσας νηστείας γνωστή ως «δίαιτα 5:2» (όπου ένα άτομο τρώει κανονικά πέντε ημέρες την εβδομάδα, και 800 θερμίδες ή λιγότερες δύο ημέρες την εβδομάδα) μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να διαχειριστούν καλύτερα το βάρος τους . Ωστόσο, δεν είναι καλύτερη από άλλες δίαιτες.

Οι ερευνητές έχουν επίσης εντοπίσει ότι η χρονικά περιορισμένη διατροφή (όπου τρώτε όλες τις θερμίδες της ημέρας σας μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα) μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να διαχειρίζονται καλύτερα το βάρος τους. Και έχει και άλλα οφέλη για την υγεία , όπως η μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Μια μελέτη ανασκόπησης διαπίστωσε επίσης ότι πολλοί διαφορετικοί τύποι fasting (συμπεριλαμβανομένης της διαλειμματικής δίαιτας και της νηστείας κάθε δεύτερη μέρα) μπορούν να επηρεάσουν θετικά ζητήματα που σχετίζονται με τον μεταβολισμό.

Αυτά περιλαμβάνουν τη βελτίωση των επιπέδων σακχάρου και χοληστερόλης στο αίμα, τη μείωση των επιπέδων φλεγμονής και τη συμβολή στην καλύτερη ρύθμιση της όρεξης.  Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου για παχυσαρκία, διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακή νόσο.

Μόνο ένα γεύμα

Μια μελέτη μέχρι στιγμής έχει εξετάσει την επίδραση της δίαιτας OMAD στους ανθρώπους. Σε αυτή, οι συμμετέχοντες λάμβαναν συγκεκριμένο αριθμό θερμίδων κάθε μέρα για όλη τη διάρκεια της μελέτης.

Για το ήμισυ της μελέτης, οι συμμετέχοντες κατανάλωναν αυτές τις  θερμίδες σε ένα μόνο γεύμα, ενώ στη συνέχεια κατανάλωναν τις ημερήσιες θερμίδες τους σε τρία διαφορετικά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Κάθε μοτίβο γεύματος ακολουθήθηκε μόνο για μια περίοδο 11 ημερών – καθόλου μεγάλη. Το ένα και μοναδικό γεύμα το έτρωγαν μεταξύ 5 μ.μ. και 7 μ.μ. Μόνο 11 συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν τη μελέτη.

Όταν οι συμμετέχοντες έτρωγαν μόνο ένα γεύμα την ημέρα, είδαν μεγαλύτερη μείωση στο σωματικό τους βάρος και στη μάζα λίπους. Ωστόσο, οι συμμετέχοντες είχαν επίσης μεγαλύτερες μειώσεις στην άλιπη μάζα και την οστική πυκνότητα όταν έτρωγαν μόνο ένα γεύμα την ημέρα.

Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μειωμένη μυϊκή λειτουργία και μεγαλύτερο κίνδυνο για κατάγματα εάν η δίαιτα ακολουθηθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Μελέτες σε ζώα που εξέτασαν τις επιδράσεις της OMAD είχαν αντικρουόμενα αποτελέσματα, με έρευνα που δείχνει ότι τα ποντίκια που έτρωγαν ένα μεγάλο γεύμα την ημέρα κέρδισαν περισσότερο βάρος σε σύγκριση με αυτά που έτρωγαν πολλά γεύματα.

Ενώ αυτά τα αποτελέσματα μπορεί να υποδεικνύουν ότι η OMAD θα μπορούσε να έχει οφέλη για ορισμένα θέματα υγείας, υπάρχουν ακόμα πολλά που δεν γνωρίζουμε γι ‘αυτήν.

Θα είναι σημαντικό για μελλοντικές μελέτες να διερευνηθεί η επίδραση της OMAD σε μεγαλύτερο αριθμό συμμετεχόντων και σε άλλες ομάδες ανθρώπων (καθώς αυτή η μελέτη περιελάμβανε μόνο αδύνατους, νεαρούς ενήλικες).

Θα είναι επίσης σημαντικό για τις μελέτες να εξετάσουν την επίδραση της δίαιτας OMAD για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να διεξάγουν αυτές τις δοκιμές σε πραγματικό περιβάλλον.

Θα είναι ακόμη ενδιαφέρον να γνωρίζουμε εάν ο χρόνος του γεύματος μπορεί να βελτιώσει περαιτέρω τα αποτελέσματα και εάν το διατροφικό προφίλ του γεύματος κάνει τη διαφορά.

Άλλα μειονεκτήματα της δίαιτας OMAD

Εάν κάποιος τρώει μόνο ένα γεύμα την ημέρα, τότε θα είναι πολύ δύσκολο για αυτόν να καλύψει όλες τις διατροφικές του ανάγκες, ειδικά για ενέργεια, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και τις βασικές βιταμίνες και μέταλλα .

Η μη λήψη αρκετών από αυτά τα σημαντικά θρεπτικά συστατικά θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλεια μυϊκής μάζας , κίνδυνο για δυσκοιλιότητα και κακή υγεία του εντέρου .

Κάποιος που ακολουθεί την δίαιτα Omad θα πρέπει να διασφαλίσει ότι λαμβάνει μια καλή ποσότητα πρωτεΐνης και άφθονα λαχανικά, ξηρούς καρπούς, σπόρους και μερικά φρούτα και δημητριακά ολικής αλέσεως κατά τη διάρκεια του μεμονωμένου ημερήσιου γεύματος για να καλύψει αυτές τις διατροφικές ανάγκες.

Θα χρειαστεί επίσης μια καλή μερίδα γαλακτοκομικών για να βεβαιωθούν ότι πληρούν τις ανάγκες τους σε ασβέστιο και ιώδιο – ή ένα συμπλήρωμα ή εναλλακτική λύση εάν είναι φυτικής προέλευσης.

Αυτή δεν είναι μια δίαιτα που απευθύνεται σε παιδιά, σε εγκύους ή γυναίκες που ελπίζουν να μείνουν έγκυοι ή θηλάζουν και σίγουρα όχι σε ένα άτομο που μπορεί να διατρέχει κίνδυνο διατροφικής διαταραχής.

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτή η δίαιτα μπορεί να λειτουργεί για celebrities, να θυμάστε όμως ότι οι σταρ έχουν και εύκολη πρόσβαση σε διατροφολόγους, δίαιτες υψηλής ποιότητας και συμπληρώματα όπου και όταν χρειάζεται.

Για τους περισσότερους από εμάς, αυτό το είδος διατροφής θα μπορούσε να είναι μη βιώσιμο – και δυνητικά επιβλαβές μακροπρόθεσμα.

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ