Οι άνθρωποι με γάτες έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σχιζοφρένειας, λέει νέα μελέτη

Εάν έχετε γάτα αυτό από μόνο του θα μπορούσε να διπλασιάσει τον κίνδυνο να εμφανίσετε σχιζοφρένεια;

Κι όμως αυτό είναι το συμπέρασμα μίας μελέτης του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ της Αυστραλίας που εξέτασε τα στοιχεία από 17 έρευνες. Η ομάδα των επιστημόνων διεξήγαγε μια μετα-ανάλυση ερευνών από 11 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, που δημοσιεύτηκαν τα τελευταία 44 χρόνια.

Βρήκαν τα άτομα που εκτέθηκαν σε γάτες πριν από την ηλικία των 25 ετών είχαν περίπου διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν σχιζοφρένεια. Στην μελέτη οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η σύνδεση είναι πιθανό να οφείλεται σε ένα παράσιτο που βρίσκεται στις κατοικίδιες γάτες και ονομάζεται τοξόπλασμα. Είναι γνωστό και ως T. Gondii και μπορεί να εισέλθει στο ανθρώπινο σώμα μέσω δαγκώματος.

Λένε ότι το παράσιτο μπορεί να εισέλθει στο κεντρικό νευρικό σύστημα του ανθρώπου και να επηρεάσει τους νευροδιαβιβαστές στον εγκέφαλο, οδηγώντας σε αλλαγές προσωπικότητας, ψυχωτικά συμπτώματα και ψυχιατρικές διαταραχές, όπως η σχιζοφρένεια.

Τι έδειξε αμερικανική μελέτη για την συσχέτιση γάτας – σχιζοφρένειας

Μια αμερικανική μελέτη που συμπεριλήφθηκε στην ανασκόπηση, βασισμένη σε 354 μαθητές, δεν βρήκε καμία σχέση μεταξύ αυτών που είχαν γάτες και των βαθμολογιών σε μια κλίμακα μέτρησης σχιζοτυπίας.

Ωστόσο, όταν συγκρίνουμε αυτούς που δαγκώθηκαν από γάτα με αυτούς που δεν είχαν δάγκωμα, φαίνεται ότι η υποομάδα που είχε δαγκωθεί είχε υψηλότερες βαθμολογίες σε κλίμακα σχιζοτυπίας.

Η κλίμακα σχιζοτυπίας είναι ένα ερωτηματολόγιο που μετρά τα χαρακτηριστικά ασυνήθιστων και αποδιοργανωμένων μοτίβων σκέψης και χρησιμοποιείται στη διάγνωση της σχιζοφρένειας.

Οι ψυχωτικές εμπειρίες μπορεί να είναι ψευδαισθήσεις ή παραισθήσεις. Τα στοιχεία δείχνουν ότι περίπου το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού 2 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ πάσχουν από σχιζοφρένεια.

Τι είναι η σχιζοφρένεια

Είναι μια χρόνια και σοβαρή ψυχική διαταραχή που επηρεάζει πώς σκέφτεται, αισθάνεται και συμπεριφέρεται ένα άτομο. Τα άτομα με σχιζοφρένεια μπορεί να φαίνονται σαν να έχουν χάσει την επαφή με την πραγματικότητα.

Η αιτία της σχιζοφρένειας δεν έχει κατανοηθεί από τους επιστήμονες. Θεωρείται ότι είναι ένας συνδυασμός γενετικών (κληρονομικών) ανωμαλιών στη χημεία του εγκεφάλου και/ή πιθανών ιογενών λοιμώξεων και διαταραχών του ανοσοποιητικού.

Τα συμπτώματα της σχιζοφρένειας συνήθως ξεκινούν στην ηλικία μεταξύ 16 και 30 ετών. Σε σπάνιες περιπτώσεις, τα παιδιά μπορεί να παρουσιάσουν σχιζοφρένεια.

Τα συμπτώματα της σχιζοφρένειας

Τα συμπτώματα της σχιζοφρένειας χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: θετικά, αρνητικά και γνωστικά.

Τα θετικά συμπτώματα είναι διαταραχές που «προστίθενται» στην προσωπικότητα του ατόμου και περιλαμβάνουν παραισθήσεις, αυταπάτες και διαταραχές της σκέψης (ασυνήθιστοι ή δυσλειτουργικοί τρόποι σκέψης).

Τα αρνητικά συμπτώματα είναι ικανότητες που «χάνονται» από την προσωπικότητα του ατόμου και περιλαμβάνουν: «επίπεδη επίδραση» (μειωμένη έκφραση συναισθημάτων μέσω έκφρασης προσώπου ή τόνου φωνής), μειωμένα συναισθήματα ευχαρίστησης στην καθημερινή ζωή και δυσκολία έναρξης και διατήρησης δραστηριοτήτων.

Τα γνωστικά συμπτώματα είναι αλλαγές στη μνήμη ή σε άλλες πτυχές της σκέψης, συμπεριλαμβανομένης της δυσκολίας στην εστίαση ή στην προσοχή, προβλήματα με την «μνήμη εργασίας» και κακή ικανότητα κατανόησης πληροφοριών και χρήσης της για λήψη αποφάσεων.

Τι λένε όσοι διαφωνούν με την μελέτη

Στο Twitter, άλλοι ερευνητές επέκριναν την μελέτη με το επιχείρημα ότι οι επιστήμονες δεν έλαβαν υπόψη τους άλλους πιθανούς παράγοντες εμφάνισης της ασθένειας, όπως το κοινωνικό και οικονομικό υπόβαθρο και το οικογενειακό ιστορικό.

Για παράδειγμα, μια βρετανική μελέτη συσχέτισε τα παιδιά που είχαν γάτες από την ηλικία των 4 έως των 10 ετών με υψηλότερες ψυχωτικές εμπειρίες στην ηλικία των 13 ετών. Ωστόσο, τα αποτελέσματα δεν ήταν τα ίδια όταν εξετάστηκαν και άλλες μεταβλητές για την εμφάνιση της σχιζοφρένειας.

Ο Sanil Rege, ψυχίατρος με έδρα τη Μελβούρνη, έγραψε στο Twitter: «Το 15/17 [περιλαμβάνονται μελέτες] είναι μελέτες περιπτώσεων ελέγχου διαβόητες για ψευδείς συσχετίσεις».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ