Νέα μελέτη: Τα συμπληρώματα που μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση του άγχους και στην ενίσχυση της μνήμης

Οι επιστήμονες γνωρίζουν ήδη ότι τα προβιοτικά συμπληρώματα βοηθούν σε ορισμένες παθήσεις, όπως το Σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου και τις γαστρεντερικές διαταραχές μετά τη λήψη αντιβιοτικών. Μελέτη δείχνει ότι μπορεί επίσης να επιβραδύνουν την έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών του εγκεφάλου που συμβαίνει καθώς μεγαλώνουμε.

Σύμφωνα με την Jessica Eastwood, ερευνήτρια διατροφικής ψυχολογίας στο τμήμα Ψυχολογίας και Κλινικών Επιστημών της Γλώσσας στο Πανεπιστήμιο του Reading στην Αγγλία, σε νεότερους ανθρώπους τα προβιοτικά μπορεί ακόμη και να τους βοηθήσουν να αποδίδουν καλύτερα όταν είναι αγχωμένοι.

«Τα μικρόβια στο έντερό σας μπορούν να επηρεάσουν την υγεία σας με πολλούς διαφορετικούς τρόπους», είπε η Eastwood.

Το έντερο και ο εγκέφαλός σας είναι στενά συνδεδεμένα

Το έντερο και ο εγκέφαλός σας είναι στενά συνδεδεμένα, μια συνεργασία που είναι γνωστή ως «άξονας εντέρου-εγκεφάλου». Αυτό που επηρεάζει τον εγκέφαλο μπορεί να επηρεάσει και το έντερο, και το αντίστροφο. Γι’ αυτό μπορεί να έχετε «πεταλούδες» στο στομάχι σας όταν είστε νευρικοί, είπε η Eastwood.

Η σύνδεση είναι τόσο ισχυρή που οι εξάρσεις γαστρεντερικών καταστάσεων, όπως το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου ή η νόσος του Crohn μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως κατάθλιψη ή άγχος, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Harvard.

Οι επιστήμονες δεν είναι ακόμη ακριβώς σίγουροι πώς συνεργάζονται αυτά τα δύο συστήματα του σώματος μας. «Το πώς ακριβώς αυτά τα σφάλματα στο έντερο επηρεάζουν τον εγκέφαλό σας είναι ακόμα κάπως άγνωστο», ανέφερε η Eastwood.

Τα προβιοτικά μπορούν να αποτρέψουν έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών

Όσο μεγαλώνουμε η γνωστική λειτουργία μας, η οποία περιλαμβάνει τη μνήμη και τις εκτελεστικές λειτουργίες, μειώνεται. Η Eastwood και η ομάδα της δημοσίευσαν μια μελέτη, η οποία διαπίστωσε ότι η καθημερινή λήψη προβιοτικών μπορεί να μειώσει τη γνωστική έκπτωση σε κατά τα άλλα υγιείς ηλικιωμένους.

«Η λήψη ενός προβιοτικού συμπληρώματος μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για να μετριάσει αυτή τη φυσική έκπτωση και να διατηρήσει τη γνωστική λειτουργία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», τόνισε η Eastwood. Επιπλέον εξήγησε ότι αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο καθώς οι άνθρωποι συνεχίζουν να ζουν περισσότερο.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι ένα καθημερινό προβιοτικό μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της γνωστικής απόδοσης σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας που έχουν ήπια γνωστική εξασθένηση ή έχουν νόσο του Αλτσχάιμερ.

Αν και αυτά τα ευρήματα είναι συναρπαστικά, η Eastwood τόνισε ότι χρειάζονται περαιτέρω μελέτες και εργαστηριακές δοκιμές. Μια μελέτη που παρουσιάστηκε στη συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ηλικιωμένοι που έλαβαν προβιοτικά είχαν γνωστική βελτίωση σε σύγκριση με αυτούς που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Τα προβιοτικά μπορεί επίσης να βοηθήσουν στη μείωση του στρες

Τα προβιοτικά συνήθως δεν ενισχύουν τη γνωστική λειτουργία σε νεότερους ανθρώπους, καθώς ήδη «απόδοση του έχει πιάσει ταβάνι», είπε η Eastwood. Ωστόσο φαίνεται ότι τα προβιοτικά έχουν επίδραση σε σχέση με το στρες.

Σύμφωνα με την ερευνήτρια, εάν είστε αγχωμένοι, η γνωστική σας απόδοση πέφτει. Στην μελέτη της, όμως, διαπίστωσε ότι τα προβιοτικά μπορούν να μειώσουν την πτώση στις γνωστικές λειτουργίες που δημιουργείται από το άγχος.

Με άλλα λόγια, η λήψη προβιοτικών μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της φυσιολογικής γνωστικής λειτουργίας παρά το άγχος. «Σε νεαρούς ενήλικες που κάνουν εξετάσεις ή περνούν μια ιδιαίτερα αγχωτική περίοδο, ίσως εκεί θα μπορούσε να υπάρχει κάποια χρήση», είπε ξ Eastwood.

Οι περισσότερες μελέτες για τα προβιοτικά ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να τα λαμβάνουν καθημερινά για τέσσερις εβδομάδες έως έξι μήνες, είπε η Eastwood. Σε άλλη έρευνα, γυναίκες ηλικίας 18 έως 40 ετών που έπαιρναν προβιοτικά καθημερινά για 28 ημέρες είχαν καλύτερες επιδόσεις σε μια αγχωτική εργασία από εκείνες που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Δεν γνωρίζουμε ακόμα ποια προβιοτικά είναι καλύτερα

Με δεδομένο ότι η έρευνα για τα προβιοτικά βρίσκεται ακόμα στα αρχικά της στάδια, δεν γνωρίζουμε ακόμη ποια στελέχη προβιοτικών μπορεί να είναι τα πιο χρήσιμα για τη γνωστική λειτουργία.

Εάν ενδιαφέρεστε να δοκιμάσετε ένα προβιοτικό, η Eastwood συνιστά ένα προβιοτικό πολλαπλών στελεχών που περιέχει έναν συνδυασμό των πιο ερευνημένων στελεχών, συμπεριλαμβανομένων των γαλακτοβακίλλων, των μπιφιδοβακτηρίων και των ειδών γαλακτόκοκκου.

Όπως συμβαίνει με κάθε νέο συμπλήρωμα, θα πρέπει πρώτα να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλές να τα καταναλώσετε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ