Moringa: Το αρχαίο δέντρο με τα 9 οφέλη για την υγεία

Το Moringa oleifera είναι ένα δέντρο ανθεκτικό στην ξηρασία που προέρχεται από τη Νότια Ασία και την Αφρική. Καλλιεργείται εδώ και αιώνες σε όλο τον κόσμο για τα πιθανά οφέλη για την υγεία. Ενώ τα φύλλα του φυτού μπορούν να καταναλωθούν, βρίσκεται επίσης ως συμπλήρωμα σε μορφή χαπιού ή σκόνης. Τα φύλλα έχουν μια πικάντικη γεύση που μοιάζει με ρόκα και η σκόνη έχει μια γήινη, χλοώδη γεύση που μοιάζει με το matcha. Ανακατέψτε τη σκόνη σε ένα πράσινο smoothie, πέστο ή χούμους ή ρίξτε τη σε γκρανόλα πριν το ψήσετε ή σε σούπες πριν σιγοβράσει για μια υγιή ώθηση.

Βραβευμένο για τη διατροφική του πυκνότητα, το moringa περιέχει ψευδάργυρο, σίδηρο, βιταμίνη C, ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο και χαλκό, μεταξύ άλλων στοιχείων απαραίτητα για την ευημερία μας. «Μεταξύ των πολλών πιθανών πλεονεκτημάτων του moringa, δύο ξεχωρίζουνγια μένα: η δυνατότητά του να βοηθήσει στη διαχείριση των επιπέδων γλυκόζης και χοληστερόλης στο αίμα», λέει η Jackie Newgent. «Φορτωμένο με αντιοξειδωτικά, το moringa έχει επίσης αντιμυκητιακές, αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες», λέει ο Δρ Σέρι Ρος.

Ενώ όλοι μπορεί να επωφεληθούν από την ενσωμάτωση του moringa στη διατροφή τους, το φυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τις γυναίκες, καθώς μπορεί να βοηθήσει στην αναιμία, την υγεία των οστών, την εμμηνόπαυση και τη γαλουχία.

Ποια είναι τα οφέλη για την υγεία του moringa;

  1. Μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη
  2. Μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης
  3. Προωθεί την αντιοξειδωτική δράση
  4. Παίζει ρόλο στον θηλασμό
  5. Δυνητικά καταπολεμά τον καρκίνο
  6. Μπορεί να υποστηρίξει την υγεία των οστών
  7. Μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των λοιμώξεων
  8. Δρα κατά της φλεγμονής
  9. Επουλώνει τις πληγές και μειώνει τον πόνο

Μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη

Ζώα (συμπεριλαμβανομένων κουνελιών και αρουραίων) με υψηλή χοληστερόλη τρέφονταν με moringa και είχαν μειωμένα επίπεδα χοληστερόλης, σύμφωνα με διάφορες μελέτες που δημοσιεύθηκαν στην Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής. Η χαμηλότερη χοληστερόλη συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, αν και απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να καθοριστεί εάν το moringa έχει τις ίδιες επιδράσεις στην υγεία της καρδιάς στους ανθρώπους.

Μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης

Η αιμοσφαιρίνη, η οποία περιέχει σίδηρο, βρίσκεται στα ερυθρά αιμοσφαίρια και είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά οξυγόνου από τους πνεύμονες στο υπόλοιπο σώμα. Η έλλειψη υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων ή αιμοσφαιρίνης είναι γνωστή ως αναιμία και προκαλεί κόπωση, αδυναμία και δύσπνοια. Αυτή η κατάσταση είναι κοινή μεταξύ των γυναικών. Το Moringa μπορεί να βοηθήσει, καθώς έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει σημαντικά τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης σε έφηβα κορίτσια καθώς και σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Προωθεί την αντιοξειδωτική δράση

Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που βοηθούν στην απομάκρυνση των δυνητικά επιβλαβών παραγόντων, που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες, από το σώμα μας. Πάρα πολλές ελεύθερες ρίζες μπορεί να οδηγήσουν σε ασθένεια. Το Moringa είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένης της κερκετίνης που μειώνει την αρτηριακή πίεση, της βιταμίνης Α, της βιταμίνης C και της β-καροτίνης.

Εκτός από την πρόληψη ασθενειών, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το moringa στη διατροφή των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών αύξησε τα επίπεδα αντιοξειδωτικών στο αίμα τους και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη επιπλοκών στην υγεία κατά τη διάρκεια της μετεμμηνόπαυσης.

Παίζει ρόλο στον θηλασμό

Το Moringa έχει χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στην παραγωγή γάλακτος σε θηλάζουσες μητέρες σε μέρη της Ασίας για αιώνες, και ενώ η επιστημονική έρευνα για να αποδείξει αυτό το αποτέλεσμα είναι περιορισμένη, μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα μπισκότα με φύλλα moringa βελτίωσαν την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, λίπος, υδατάνθρακες και βιταμίνη Α μητρικό γάλα.

Μια άλλη μελέτη με 68 μητέρες μετά τον τοκετό που γέννησαν πρόωρα βρέφη διαπίστωσε ότι το moringa στην πραγματικότητα αύξησε την παραγωγή γάλακτος σε σύγκριση με εκείνες που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Μια μελέτη σε γυναίκες μετά τον τοκετό που γέννησαν τελειόμηνα βρέφη δεν βρήκε αύξηση στη διάμεση ποσότητα μητρικού γάλακτος, αλλά η συνολική ποσότητα μητρικού γάλακτος στην ομάδα που τρέφονταν με μορίνγκα ήταν 47% μεγαλύτερη από ό,τι στην ομάδα ελέγχου.

Δυνητικά καταπολεμά τον καρκίνο

Εκχυλίσματα από τη ρίζα moringa βρέθηκαν να σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα του ήπατος, του μαστού και του παχέος εντέρου, υποδηλώνοντας ότι το moringa μπορεί να είναι μια φυσική πηγή αντικαρκινικών ενώσεων. Τα φύλλα Moringa έδειξαν επίσης αντικαρκινικές ιδιότητες και την ικανότητα να καταστέλλουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων, αλλά οι σπόροι δεν το έκαναν. Απαιτούνται μελέτες σε ανθρώπους ασθενείς και όχι σε κύτταρα.

Μπορεί να υποστηρίξει την υγεία των οστών

Η απώλεια οιστρογόνων μετά την εμμηνόπαυση είναι ένας λόγος που οι γυναίκες είναι ευαίσθητες στην οστεοπόρωση ή χαμηλή οστική πυκνότητα. Αλλά η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνες και μέταλλα που χτίζουν τα οστά, όπως το βόριο, η βιταμίνη C, το μαγνήσιο και το κάλιο, μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή αυτής της υποβάθμισης.

Το Moringa περιέχει όλα αυτά τα μικροθρεπτικά συστατικά, καθώς και άλλα που είναι κρίσιμα για την υγεία των οστών και την απορρόφηση του ασβεστίου. Ενώ μια μελέτη δεν βρήκε αύξηση στην οστική πυκνότητα σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που κατανάλωναν το φυτό για 12 εβδομάδες, μια άλλη μελέτη σε αρουραίους βρήκε σημαντική αύξηση συν άλλα οφέλη, όπως μια βελτιωμένη σύνθεση μικροβίων του εντέρου. Ακόμα ένας άλλος ζύμωσε τα φύλλα moringa και διαπίστωσε ότι αυτό αύξησε τη βιοδιαθεσιμότητα ασβεστίου του φυτού, η οποία προώθησε σημαντικά την ανάπτυξη των οστών και τη δύναμη των αρουραίων με έλλειψη ασβεστίου.

Μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των λοιμώξεων

Όλα τα μέρη του δέντρου moringa έχουν αποδειχθεί ότι επιδεικνύουν δραστηριότητες ενάντια στα βακτήρια, τους μύκητες, τους ιούς και τα παράσιτα. Για παράδειγμα: Οι ενώσεις που εξάγονται από σπόρους moringa μπορεί να μειώσουν την ικανότητα ενός βακτηρίου να παράγει ασθένειες, ενώ αυτές από το φύλλο moringa μπορεί να βοηθήσουν στην εξάλειψη των επιβλαβών μικροβίων. Η καεμπφερόλη, ένα φυσικό φλαβονοειδές που εξάγεται από το moringa, έχει αντιμικροβιακή δράση. Επιπλέον, μια πρωτεΐνη από σπόρους moringa μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον καθαρισμό του μολυσμένου νερού.

Δρα κατά της φλεγμονής

Αν και κάποια φλεγμονή είναι φυσική (εμφανίζεται ως αποτέλεσμα της αντίδρασης του σώματος σε μόλυνση ή τραυματισμό), η χρόνια φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας όπως καρδιακές παθήσεις και καρκίνο. Η Moringa επέδειξε σημαντική αντιφλεγμονώδη δράση σε μια μελέτη σε ζώα , αν και δεν ήταν τόσο αποτελεσματική όσο η ιβουπροφαίνη, και έδειξε παρόμοια εντυπωσιακά αποτελέσματα σε μια άλλη μελέτη σε κύτταρα. Σε μια μελέτη σε ινδικά χοιρίδια, έδειξε ότι μειώνει τη φλεγμονή των αεραγωγών, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία του άσθματος. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη 20 ασθενών με άσθμα στους οποίους δόθηκε σκόνη σπόρων moringa βρήκε βελτίωση στις συνθήκες των ασθενών μετά από μόλις τρεις εβδομάδες.

Επουλώνει τις πληγές και μειώνει τον πόνο

Το Moringa έχει χρησιμοποιηθεί ιστορικά για τη θεραπεία κοψίματος, εγκαυμάτων και άλλων τραυματισμών. Σε μια μελέτη σε αρουραίους, οι ερευνητές παρατήρησαν σημαντική αύξηση στον ρυθμό κλεισίματος του τραύματος και μείωση στην περιοχή της ουλής μετά την εφαρμογή εκχυλίσματος φύλλων moringa. Επιπλέον, αρκετές μελέτες έχουν επικυρώσει τα παυσίπονα αποτελέσματα του moringa, όπως μια όπου τα ποντίκια τράφηκαν με εκχύλισμα φρούτων δέντρου moringa για τρεις ημέρες και παρουσίασαν μεγαλύτερη ανακούφιση από τον πόνο από την ομάδα ελέγχου, και μια άλλη όπου το moringa βρέθηκε να είναι συγκρίσιμο με το αντιφλεγμονώδες φάρμακο ινδομεθακίνη.

Ποιες είναι οι παρενέργειες του moringa;

Υπάρχουν λίγες εμφανείς παρενέργειες όταν παίρνετε φύλλα, φρούτα, σπόρους ή συμπληρώματα moringa, αλλά οι ρίζες και ο φλοιός του moringa μπορεί να περιέχουν πιθανές τοξίνες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, «η μορίνγκα μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερική δυσφορία, συμπεριλαμβανομένης της στομαχικής διαταραχής και διάρροιας», λέει ο Δρ Ρος.

Εάν παίρνετε σκόνη μορίνγκας ολόκληρων φύλλων, η μέγιστη πρόσληψη 50 γραμμαρίων σε εφάπαξ δόση – ή 8 γραμμάρια την ημέρα σε μια περίοδο 40 ημερών – δεν φαίνεται να σχετίζεται με ανεπιθύμητες ενέργειες, λέει ο Newgent. Δεδομένου ότι υπάρχουν μόνο περίπου 3 γραμμάρια σκόνης σε μια μερίδα 1 κουταλιάς της σούπας, είναι απίθανο να υπερβείτε τη μέγιστη συνιστώμενη δόση.

Τα συμπληρώματα Moringa δεν ελέγχονται από τον FDA, επομένως δεν υπάρχει μια τυπική δόση που να λαμβάνετε για το βέλτιστο όφελος για την υγεία. Συμβουλευτείτε τον πάροχο πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης ή τον εγγεγραμμένο διαιτολόγο σας για να καθορίσετε ένα εξατομικευμένο επίπεδο που είναι ενδεδειγμένο—ή μη ενδεδειγμένο— για εσάς.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ