Κορονοϊός: Το φθινόπωρο έρχονται τα επικαιροποιημένα εμβόλια στην Ελλάδα

Έρχονται από το φθινόπωρο τα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά του κορονοϊού στην Ελλάδα, όπως γνωστοποίησε σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό  ΣΚΑΙ ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Όπως ανέφερε ο κ. Πλεύρης “θα μπορέσει να δοθεί η εγκριτική φάση μέσα στον Αύγουστο για εμβόλια τα οποία είναι επικαιροποιημένα ως προς την όμικρον, δηλαδή δεν προστατεύουν μόνο από τη νόσηση και τη βαριά νόσηση αλλά και από τη μόλυνση ως προς την όμικρον και λίγο αργότερα θα συμπεριλαμβάνουν και τις παραλλαγές που τώρα κυριαρχούν την 4 και την 5. Οπότε εμείς πάντοτε κινούμαστε με βάση τον γνώμονα της ενημέρωσης την οποία έχουμε και γι΄ αυτό το λόγο έχουμε μεταφέρει το μεγαλύτερο μέρος των παραγγελιών μας προς το τελευταίο τρίμηνο το φθινόπωρο και μετά, όπως κι όλες οι ευρωπαϊκές χώρες. Διότι τότε και θα χρειαστούμε όπως συμβαίνει στις λοιμώξεις αυτές να χρειάζεται τους φθινοπωρινούς και τους χειμερινούς μήνες περισσότερα εμβόλια, αλλά θα είναι και τα πιο επικαιροποιημένα που υπάρχουν. Από κει και πέρα γίνονται πολλές προσπάθειες και μελέτες σε άλλα επίπεδα, αλλά δεν ξέρω πόσο κοντά βρισκόμαστε σε αυτά, δηλαδή είναι καθαρά επιστημονικό θέμα” .

Προσωπικός γιατρός

Τέλος μίλησε και για τον Προσωπικό Γιατρό. ” Αυτή τη στιγμή άνοιξε η πλατφόρμα και εγγραφής γιατρών έχει ανοίξει ένα μήνα, ήδη το 25% των γιατρών που είχαν δικαίωμα να ενταχθούν έχουν ενταχθεί από ιδιώτες και μαζί με τους γιατρούς των κέντρων υγείας που έχουν ενταχθεί έχουμε αυτή τη στιγμή περί των 3 χιλιάδων γιατρών που έχουν ενταχθεί στο σύστημα.

Γι΄ αυτό το λόγο ανοίξαμε συνολικά τις πλατείες εγγραφής, εκτός από την Αττική, που εκεί πέρα για να το ανοίξουμε θέλουμε μεγαλύτερη συμμετοχή των γιατρών, οπότε δώσαμε μία παράταση και την περιοχή του Νότιου Αιγαίου γιατί και απουσιάζουν συνολικά γιατροί, οπότε θα δούμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε.

Η λογική είναι να μην υπάρχουν περιορισμοί του πολίτη ως προς την κινητικότητά του στο σύστημα, επειδή πολλές φορές ακούω και διαβάζω και στα social media ότι με το νέο θεσμό μπορεί να περιορίσουμε την κινητικότητα, όχι, επιτρέπουμε οι πολίτες να πάνε σε όποιον γιατρό επιθυμούν, αλλά τους δίνουμε το δικαίωμα να έχουν έναν γιατρό που τον πληρώνει το κράτος, τα ποσά τα οποία δίνουμε είναι ρεαλιστικά και υψηλά για τα ελληνικά δεδομένα, ώστε οι συμπολίτες μας να ξέρουν ότι έχουν ένα σημείο αναφοράς που μπορούν να αναζητήσουν.

Η ίδια η πανδημία  μας έδειξε ένα κενό, ότι πολλές φορές οι πολίτες είχαν κάποιο πρόβλημα, δεν ήξεραν που να απευθυνθούν και πήγαιναν στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων και στα επείγοντα. Υπολογίζεται ότι το 60% των πολιτών που πηγαίνουν στα επείγοντα εάν είχαν έναν γιατρό να απευθυνθούν θα είχαν λύσει το πρόβλημα, άρα δίνουμε αυτή τη δυνατότητα, η εγγραφή είναι πολύ εύκολη”,  τόνισε και πρόσθεσε ότι ” είναι δωρεάν όλη η παροχή και το σημαντικότερο είναι και αυτό θέλω να ακούσουν οι ακροατές μας, δεν απευθυνόμαστε σε ασθενείς πια, απευθυνόμαστε και σε υγιείς πολίτες. Η λογική του θεσμού δεν είναι να εγγράφει ασθενή κόσμο, να πάει κάποιος να εγγραφεί όταν νοσήσει.

Είναι να εγγράφεται τώρα που το ακούει, να ξέρει ότι θα σχηματιστεί ένας φάκελός του που είναι και ηλεκτρονικός μάλιστα στους επόμενους μήνες, άρα θα είναι διασυνδεδεμένος σε όλα τα επίπεδα και κάποιος γιατρός θα παρακολουθεί την υγεία του και βλέποντας τις εξετάσεις που κάνει θα μπορεί να τον κατευθύνει.

Ώστε να πετύχουμε την πρόληψη που απουσιάζει από το σύστημά μας υγείας, να έχουμε την πρωτοβάθμια περίθαλψη με έναν γιατρό και όλα αυτά να παρέχονται δωρεάν από το κράτος ώστε ο πολίτης να τυγχάνει στον πρώτο βαθμό, στην πρωτοβάθμια και στην πρόληψη πλήρους στήριξης από το κράτος ως προς τα δεδομένα υγείας του.

Αυτή τη στιγμή όπως έχουμε ανοίξει το σύστημα πρέπει να γίνει εγγραφή σε έναν προσωπικό γιατρό, δεν απαγορεύουμε στον πολίτη να πάει, ισχύει το καθεστώς όπως ίσχυε τώρα, αν δηλαδή κάποιος έχει έναν γιατρό ο οποίος για κάποιο λόγο τελικά δεν θελήσει να μπει στο εθνικό σύστημα υγείας, εμείς του ζητάμε σε κάθε περίπτωση να γραφεί σε έναν προσωπικό γιατρό χωρίς να του απαγορεύουμε όμως την κινητικότητα.

Εάν ο ίδιος τώρα θέλει να έχει έναν γιατρό να τον παρακολουθεί, τον οποίον θα τον πληρώνει ο ίδιος, γιατί αυτός δεν θέλει να συμβληθεί από τον ΕΟΠΥΥ, εμείς θα του δώσουμε και τη δυνατότητα να είναι εγγεγραμμένος στους συμβεβλημένους ή στους γιατρούς των κέντρων υγείας.

Άλλες χώρες, όπως είναι η Αγγλία, λέει ότι αν κάποιος έχει γιατρό εκτός του συστήματος που μπορεί να παραπέμπει δεν μπορεί να κινηθεί. Εμείς βάζουμε μία υποχρέωση μόνο στους πολίτες, η μοναδική υποχρέωση είναι να εγγραφούν σε γιατρό. Εάν δεν έχουν εγγραφεί έχουν κάποια αντικίνητρα ή κάποια κίνητρα αυτοί που εγγράφονται. Δηλαδή αυτοί που εγγράφονται θα έχουν πακέτο δωρεάν εξετάσεων, μικρότερη συμμετοχή και προτεραιοποίηση στα ραντεβού.

Το τονίζω, μόνο για να εγγραφούν, όχι να χρησιμοποιήσουν κάποιον άλλον γιατρό, διότι η επικινδυνότητα αν ανοίγαμε το σύστημα συνολικά είναι τελικά να μην έμπαιναν γιατροί στο σύστημα του ΕΟΠΥΥ, να συνέχιζαν να παίρνουν ιδιωτικές επισκέψεις και στην πραγματικότητα ο πολίτης να μην είχε πρόσβαση σε γιατρό.

Εμείς θέλουμε να κάνουμε ένα σύστημα το οποίο θα πληρώνεται από τον ΕΟΠΥΥ, αλλά από κει και πέρα ελεύθερα μπορεί ο πολίτης να πάει να επιλέξει και το γιατρό του. Όμως εμείς του δίνουμε τη δυνατότητα της δωρεάν επιλογής”.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ