«Κοκτέιλ» κορονοϊού και γρίπης βάζει στο τραπέζι την επαναφορά της μάσκας στα νοσοκομεία – Συνεδριάζει η εθνική επιτροπή λοιμώξεων

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές για την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, αλλά και γρίπης, που καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες στη χώρα μας. Η ανησυχία είναι μεγάλη ότι τα κρούσματα θα εκτοξευθούν μετά τις γιορτές, καθώς αυτή την περίοδο οι περισσότεροι βρίσκουν την ευκαιρία να διασκεδάσουν και να συναντηθούν με φίλους και συγγενείς σε κλειστούς χώρους.

Με δεδομένο το «κοκτέιλ» κορονοϊού, γρίπης και ιώσεων που «σαρώνει» την χώρα, συνεδριάζει σήμερα η εθνική επιτροπή λοιμώξεων του ΕΟΔΥ, προκειμένου να εξετάσει την κατάσταση.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν εισηγήσεις για την εφαρμογή του μέτρου της καθολικής χρήσης μάσκας σε νοσοκομεία και μονάδες φροντίδας και φιλοξενίας ηλικιωμένων και ατόμων με προβλήματα υγείας, ως ένα μέτρο προστασίας από τον κορονοϊό και την γρίπη.

«Ο κορονοϊός είναι εδώ, σας το έχουμε πει, δεν έχει φύγει», δήλωσε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) Ματίνα Παγώνη στην ΕΡΤ. Κάθε σπίτι έχει και από έναν άρρωστο είτε από κορονοϊό είτε από γρίπε, είπε η κ. Παγώνη και εξήγησε ότι στην παρούσα φάση κυριαρχεί η ομάδα «Όμικρον». Υπογράμμισε, δε, την ανάγκη όσοι νιώθουν άρρωστοι να κάθονται στο σπίτι τους και να αποφεύγουν επαφές με ηλικιωμένους ανθρώπους, ώστε να μπει ένα φρένο στην διαδικασία της μετάδοσης.

Αυξημένα είναι τα κρούσματα και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία με εποχική γρίπη, όπως είπε ο Κώστας Γουργουλιάνης, Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ. «Στις τελευταίες εφημερίες έχουμε πάρα πολύ μεγάλη αύξηση των προσελεύσεων στα επείγοντα περιστατικά και των εισαγωγών στην κλινική Λάρισας αλλά και σε άλλες κλινικές της Ελλάδας. Είναι γεγονός ότι το προηγούμενο διάστημα είχαμε αρκετό κορονοϊό, τώρα όμως, εδώ και μερικές μέρες έχουμε γρίπη. Με βάση λοιπόν, τα χθεσινά στοιχεία από τους 20 που πήραν εισιτήριο για να μπουν στην κλινική, οι 18 είχαν γρίπη. Ουσιαστικά, έχουμε μια μεγάλη αύξηση της γρίπης η οποία ήρθε λίγο νωρίτερα», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, την Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκαν 128 δράσεις δωρεάν δειγματοληπτικού ελέγχου σε κεντρικά σημεία 61 Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας, στις οποίες διενεργήθηκαν 9.259 rapid test και ανευρέθηκαν 1.625 θετικά (17.55%). Από τις 1625 περιπτώσεις, οι 831 αφορούν άνδρες και οι 794 γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 57,03 έτη.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ