Κίνα: Τουλάχιστον 60.000 θάνατοι λόγω κορονοϊού μέσα σε έναν μήνα

Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι τουλάχιστον 60.000 θάνατοι που συνδέονται με την Covid-19 καταγράφηκαν σε νοσοκομεία, μετά την άρση των περιορισμών υγείας στη χώρα πριν από έναν μήνα.

«Συνολικά 59.938 θάνατοι καταγράφηκαν μεταξύ 8 Δεκεμβρίου 2022 και 12 Ιανουαρίου 2023», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Τζιάο Γιαχούι, αξιωματούχος της κινεζικής Εθνικής Επιτροπής Υγείας. Από τους ασθενείς που πέθαναν, το 90,1% ήταν ηλικίας 65 ετών και άνω.

Αυτός ο απολογισμός δεν περιλαμβάνει θανάτους εκτός ιατρικών εγκαταστάσεων.

Μεταξύ αυτών των θανάτων, οι 5.503 προκλήθηκαν άμεσα από αναπνευστική ανεπάρκεια που συνδέεται με την Covid-19, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Η κινεζική κυβέρνηση περιόρισε τον περασμένο μήνα την καταχώριση των θανάτων από Covid σε αυτούς που οφείλονται άμεσα σε αναπνευστική ανεπάρκεια που συνδέεται με τον κορονοϊό. Αυτή η αμφιλεγόμενη αλλαγή στη μεθοδολογία σημαίνει ότι μεγάλος αριθμός θανάτων δεν καταγράφεται πλέον ως οφειλόμενος στην Covid.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) επέκρινε αυτόν τον νέο κινεζικό καθορισμό θανάτων από Covid θεωρώντας τον «πολύ στενό». Το Πεκίνο αντέκρουσε αυτές τις επικρίσεις και κάλεσε τον ΠΟΥ να υιοθετήσει μια «αμερόληπτη» θέση απέναντι στην Covid.

Η Κίνα ανακοίνωσε για τελευταία φορά ημερήσιους αριθμούς θανάτων από Covid-19 την περασμένη Δευτέρα.

Οι αρχές είχαν αναφέρει πέντε ή λιγότερους θανάτους την ημέρα τον περασμένο μήνα – στοιχεία που δεν συνάδουν με τις μεγάλες ουρές σε γραφεία τελετών και σε σακούλες πτωμάτων που εμφανίζονται να βγαίνουν από νοσοκομεία.

Τον Δεκέμβριο, Κινέζοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι σχεδίαζαν να δίνουν μηνιαίες και όχι καθημερινές ενημερώσεις για την εξέλιξη της πανδημίας.

Ενώ διεθνείς εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας έχουν προβλέψει τουλάχιστον 1 εκατομμύριο θανάτους που σχετίζονται με τον Covid αυτό το έτος, η Κίνα είχε αναφέρει στο παρελθόν λίγο περισσότερους από 5.000 θανάτους από την έναρξη της πανδημίας, ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά θανάτου στον κόσμο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ