Ιός του Δυτικού Νείλου: Δύο θάνατοι και 8 νέα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα

Δύο είναι οι θάνατοι σε έντεκα καταγεγραμμένα περιστατικά λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, ενώ οκτώ τα νέα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας.

Η εβδομαδιαία έκθεση που δημοσίευσε ο ΕΟΔΥ αφορά στη συνοπτική παρουσίαση της κατάστασης σχετικά με την καταγραφή κρουσμάτων που διαγιγνώσκονται εργαστηριακά με λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου για την περίοδο μετάδοσης το 2023.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι θάνατοι αφορούν σε ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό ηλικίας άνω των 81 ετών.

Ειδικότερα, από την αρχή του 2023, μέχρι την 01/08/2023 (ώρα 11.00 π.μ.), έχουν διαγνωστεί συνολικά έντεκα εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα δέκα παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση), ενώ ένα κρούσμα είχε ήπιες εκδηλώσεις.

Επιπρόσθετα, κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας δηλώθηκαν οκτώ νέα κρούσματα κι αυτή τη στιγμή, νοσηλεύονται τρεις ασθενείς, εκ των οποίων ένας σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, σε κάθε ένα κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου με προσβολή του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, αντιστοιχούν περίπου 140 μολυνθέντες από τον ιό με ήπια συμπτωματολογία ή ασυμπτωματικοί.

Τα έντεκα κρούσματα έχουν καταγραφεί στους παρακάτω Δήμους

  • Δύο κρούσματα στο Δήμο Νέστου
  • Δύο κρούσματα στο Δήμο Καρδίτσας
  • Ένα κρούσμα στο Δήμο Μουζακίου
  • Ένα κρούσμα στο Δήμο Παλαμά
  • Ένα κρούσμα στο Δήμο Λαρισαίων
  • Ένα κρούσμα στο Δήμο Βέροιας
  • Δύο κρούσματα στο Δήμο Πέλλας
  • Ένα κρούσμα στο Δήμο Ηράκλειας.

Σημειώνεται, ακόμη, ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως τις 26/07/2023, έχουν καταγραφεί -πέρα από τη χώρα μας- κρούσματα λοίμωξης σε Ιταλία και Ουγγαρία.

Τέλος, ο ΕΟΔΥ συστήνει τη λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια ως τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου.

Αναλυτικά η έκθεση του ΕΟΔΥ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ