Σε αυτά τα άτομα η άσκηση μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό

Καινούργια έρευνα δείχνει ποιοι κινδυνεύουν να πάθουν εγκεφαλικό από την έντονη άσκηση!

Πολλοί παραβλέπουν τις οδηγίες που προηγούνται πριν από την προπόνηση. Ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις που η άσκηση μπορεί να κάνει κακό και μάλιστα να προκαλέσει εγκεφαλικό. Αν πάσχετε από παθολογικές καταστάσεις, όπως η στένωση καρωτίδων, μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για την υγεία σας, σύμφωνα με νέα επιστημονική δημοσιευμένη έρευνα στο περιοδικό Physics of Fluids.

Ερευνητές από το Ινδικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Kharagpur ανακάλυψαν ότι ο αυξημένος καρδιακός ρυθμός μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό σε ασθενείς που έχουν στένωση καρωτίδων. Αντίθετα, όσοι έχουν ελαφρώς φραγμένες αρτηρίες, η άσκηση είναι ευεργετική επειδή συμβάλει στη σωστή ροή του αίματος.

Οι καρωτίδες που ξεκινούν από την αορτή, διατρέχουν όλο το μήκος της πλάγιας τραχηλικής χώρας (του λαιμού), μία σε κάθε πλευρά και εισέρχονται στο κρανίο. Αποτελούν τις κύριες αρτηρίες αιμάτωσης του εγκεφάλου, μία για κάθε εγκεφαλικό ημισφαίριο. Όταν το λίπος, η χοληστερόλη και άλλα σωματίδια συσσωρεύονται στα εσωτερικά τοιχώματα της καρωτίδας, σχηματίζουν την αθηρωματική πλάκα που στενεύει την αρτηρία.

Αν και είναι δύσκολο να εντοπιστούν τα πρώιμα στάδια της αθηρωματικής πλάκας, η στένωση των καρωτίδων είναι επικίνδυνη επειδή περιορίζει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο. Χωρίς το απαραίτητο αίμα, ο εγκέφαλος στερείται οξυγόνου και ο ασθενής παθαίνει εγκεφαλικό.

Πώς διενήργησαν τη μελέτη οι ερευνητές

Οι συγγραφείς χρησιμοποίησαν ένα εξειδικευμένο υπολογιστικό μοντέλο για να προσομοιώσουν τη ροή του αίματος στις καρωτιδικές αρτηρίες σε τρία στάδια στένωσης: χωρίς απόφραξη, με ήπια απόφραξη 30% και με μέτρια απόφραξη 50%. Συνέκριναν την επίδραση καρδιακού παλμού που προκαλείται από την άσκηση, 140 παλμών ανά λεπτό και καρδιακών παλμών ηρεμίας 67 και 100 bpm.

Όπως ήταν αναμενόμενο, για υγιείς και ήπιες περιπτώσεις, η άσκηση βελτίωσε την υγεία της καρωτίδας. Ωστόσο, τα αποτελέσματα για μέτρια απόφραξη ήταν ανησυχητικά.

«Η έντονη άσκηση παρουσιάζει δυσμενείς επιπτώσεις σε ασθενείς με μέτρια ή υψηλότερα επίπεδα στένωσης», δήλωσε ο συγγραφέας Somnath Roy.

Επιπλέον, ένας αυξημένος καρδιακός ρυθμός θα μπορούσε να αυξήσει την πιθανότητα σχηματισμού άλλης στένωσης.

Πολλοί παράγοντες συμβάλλουν στη στένωση καρωτίδων και τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, όπως η ηλικία, ο τρόπος ζωής και η κληρονομικότητα.

Οι συγγραφείς συνιστούν τον τακτικό έλεγχο της αρτηριακής υγείας σε άτομα που κάνουν έντονες προπονήσεις, καθώς επίσης και ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα άσκησης για άτομα με μέτρια έως σοβαρή στένωση ή με ιστορικό εγκεφαλικών επεισοδίων.

Πηγή: oloygeia.gr

Μάθετε όλες τις ειδήσεις και τα τελευταία νέα για την υγεία στο oloygeia.gr

Αερόβια άσκηση και μακροζωία: Πόσα λεπτά και τι είδους άσκηση κάνει τη μεγαλύτερη διαφορά

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ