Ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας για τα επικαιροποιημένα εμβόλια

Ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιαστικής κάλυψης έναντι της νόσου covid-19 θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Υγείας, σήμερα, Τρίτη 1η Νοεμβρίου στις 18:00.

Η ενημέρωση θα γίνει από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους.

Τα κρούσματα κορονοϊού αναμένεται να αυξηθούν καθώς ο καιρός γίνεται πιο ψυχρός και περισσότεροι άνθρωποι συγκεντρώνονται σε εσωτερικούς χώρους.
Τα νέα υποστελέχη του SARS-CoV-2, BQ.1, BQ1.1, με μεγαλύτερη ικανότητα διαφυγής της ανοσολογικής άμυνας, φαίνεται να κυριαρχούν. Σύμφωνα με τους ειδικούς ο ιός Sars-Cov-2 θα συνεχίζει να μεταλλάσσεται και να γίνεται ακόμα πιο μεταδοτικός. Από την άλλη ο βαθμός προστασίας έναντι στη λοίμωξη φθίνει με την πάροδο του χρόνου και το χαμηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης των ευπαθών ομάδων , περίπου 22% έχουν εμβολιαστεί με τα επικαιροποιημένα εμβόλια, δημιουργεί προβληματισμό.

Η επιστημονική κοινότητα υπογραμμίζει την ανάγκη καμπάνιας ενημέρωσης των πολιτών για τα οφέλη του εμβολιασμού, τονίζοντας ότι η αναγκαιότητα του εμβολιασμού με την ενισχυμένη δόση του εμβολίου παραμένει επίκαιρη, όχι μόνο λόγω των νέων υποπαραλλαγών που εμφανίζονται, αλλά και λόγω της χαλάρωσης των μέτρων πρόληψης της μετάδοσης του ιού.

Τα εμβόλια για τον COVID-19 παραμένουν ισχυρά και συνιστάται μια πρόσθετη αναμνηστική δόση, δίνοντας προτεραιότητα σε άτομα που διατρέχουν κίνδυνο για να νοσήσουν σοβαρά, όπως άτομα άνω των 60 ετών, ανοσοκατεσταλμένα άτομα και άτομα με υποκείμενες παθήσεις και έγκυες γυναίκες.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ