Γρίπη: Σύσταση από CDC για εμβολιασμό σε οποιονδήποτε ηλικίας 6 μηνών και άνω

Μετά από την πρώιμη έναρξη της, η γρίπη συνεχίζει να εξαπλώνεται σταθερά στις Ηνωμένες Πολιτείες, με τον αριθμό των κρουσμάτων να συνεχίζει να διπλασιάζεται κάθε εβδομάδα. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, από την έναρξη της εποχής της γρίπης μέχρι στιγμής, 23.000 άνθρωποι έχουν νοσηλευτεί και 1.300 άνθρωποι έχουν πεθάνει από γρίπη. Ο αντίκτυπος της γρίπης στα παιδιά αυξάνεται, με τρεις παιδιατρικούς θανάτους να αναφέρονται από τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) στην έκθεση δεδομένων της πιο πρόσφατης εβδομάδας, ανεβάζοντας το σύνολο των παιδικών θανάτων της φετινής περιόδου γρίπης σε πέντε. Την περασμένη εβδομάδα, 6.465 ασθενείς εισήχθησαν σε νοσοκομεία με θετικό τεστ γρίπης, ανέφεραν τα CDC.

Υποσχέσεις αφήνει ένα πειραματικό πολυδύναμο mRNA αντιγριπικό εμβόλιο

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Ροδάνθη Ελένη Συρίγου, Γιάννης Ντάνασης, και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα δεδομένα της πρόσφατης δημοσίευσης του Michal Canetti και συνεργατών στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση WebMd με θέμα τις 16 περιοχές στην Αμερική με τα μεγαλύτερα ποσοστά γρίπης.

Ένας τρόπος με τον οποίο τα CDC υπολογίζουν τον αντίκτυπο της γρίπης είναι παρακολουθώντας τις επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία σε εθνικό επίπεδο για λοιμώξεις ανωτέρου αναπνευστικού, οι οποίες ορίζονται ως  πυρετός με βήχα ή πονόλαιμο. Οι επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία με αυτή την συμπτωματολογία μπορεί να περιλαμβάνουν και άλλες ασθένειες εκτός από τη γρίπη όπως ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) καθώς και η Covid-19, με τον αριθμό αυτών να έχει αυξητική τάση.

Γρίπη: Καταγράφηκε ο πρώτος θάνατος στην Ελλάδα – Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ

Τα CDC απαριθμούν 16 πολιτείες ή μεγάλες μητροπολιτικές περιοχές με τις συχνότερες επισκέψεις ασθενών με αναπνευστικά προβλήματα στα εξωτερικά ιατρεία, και συγκεκριμένα: Αλαμπάμα, Αρκάνσας, Περιφέρεια της Κολούμπια, Τζόρτζια, Κεντάκι, Λουιζιάνα, Μέριλαντ, Μισισιπή, Νιου Τζέρσεϊ, Νέο Μεξικό, Βόρεια Καρολίνα, Νότια Καρολίνα, Τενεσί, Τέξας, Βιρτζίνια και Νέα Υόρκη. Την προηγούμενη εβδομάδα, μόνο τέσσερις από αυτές τις περιοχές καταγράφηκαν ως πολύ υψηλής συχνότηταας: η Αλαμπάμα, η Περιφέρεια της Κολούμπια, η Νότια Καρολίνα και το Τενεσί.

Παρόλ’ αυτά, ο εμβολιασμός έναντι της γρίπης παρέχει ισχυρή προστασία. Τα CDC συνιστούν σε οποιονδήποτε ηλικίας 6 μηνών και άνω να προβεί σε εμβολιασμό έναντι της γρίπης.

Έτσι μπορούμε να ξεχωρίσουμε RSV, γρίπη και Covid-19 από τα συμπτώματα

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ