Ανησυχία για την έξαρση της μηνιγγίτιδας – Γεωργιάδης: 12 κρούσματα στην χώρα, στην Πάτρα ο ΕΟΔΥ για εμβολιασμούς

Ανησυχία επικρατεί στην ιατρική κοινότητα για την έξαρση της μηνιγγίτιδας στην Ελλάδα μετά και τα κρούσματα που εμφανίστηκαν στην Πάτρα. Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης υπάρχουν 12 κρούσματα στη χώρα και πρόσθεσε ότι «υπάρχει ανησυχία και πρέπει να υπάρχει γιατί πρόκειται για μια σοβαρή ασθένεια, αλλά δεν χρειάζεται πανικός».

Στην Πάτρα έχει μεταβεί κλιμάκιο του ΕΟΔΥ. Ο Άδωνις Γεωργιάδης υποστήριξε στον ΣΚΑΙ ότι «κάνουμε ειδική προσπάθεια περιορισμού της μηνιγγίτιδας. Θα εμβολιάσει μαζικά ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού για να μπορέσουμε να περιορίσουμε την πιθανή μετάδοση της νόσου».

Ο κ. Γεωργιάδης πρόσθεσε ότι «υπάρχει μια έξαρση της μηνιγγίτιδας». Σύμφωνα με τον ίδιο, τα βλέμματα έχουν στραφεί στην Πάτρα λόγω και του Καρναβαλιού που προσελκύει πολύ κόσμο και  γι’ αυτό εκεί υπάρχει μεγαλύτερη ανησυχία, αλλά όχι πανικός.

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ του ΣΚΑΙ:

Τρία κρούσματα στην Πάτρα

Το γεγονός πως από τα μέσα Ιανουαρίου έως σήμερα τρεις φοιτητές (δύο του πανεπιστημίου Πατρών και ένας του πανεπιστημίου Πελοποννήσου, που εδρεύει στην Πάτρα) έχουν προσβληθεί και μάλιστα χρειάστηκε να νοσηλευτούν στην ΜΕΘ και να διασωληνωθούν, έχει προβληματίσει την επιστημονική κοινότητα.

Ο  20χρονος φοιτητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου , που εδρεύει στο πρώην ΤΕΙ (Κουκούλι) από τη στιγμή που τον μετέφεραν οι γονείς του σε άσχημη κατάσταση στο νοσοκομείο , βρίσκεται στην ΜΕΘ του ΠΓΝΠ, διασωληνωμένος και οι γιατροί χαρακτηρίζουν κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Είναι χαρακτηριστικό πως σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Οργανισμός χθες βράδυ σημειώνει χαρακτηριστικά πως:  Σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, η ανίχνευση 3 κρουσμάτων μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου της ίδιας οροομάδας σε έναν Οργανισμό (Σχολείο, Πανεπιστημιακό Ίδρυμα, κ.α.) κατά τη διάρκεια περιόδου τριών μηνών συνιστά έξαρση κρουσμάτων και συστήνεται η επέκταση της χορήγησης χημειοπροφύλαξης σε ευρύτερο κύκλο από τις στενές επαφές και στοχευμένος εμβολιασμός στις στενές επαφές των κρουσμάτων.

Από την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος, ο ΕΟΔΥ βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την 6η Υγειονομική Περιφέρεια, τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και τις αρμόδιες αρχές των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Απέστειλε οδηγίες σχετικά με τη διερεύνηση των επαφών των κρουσμάτων και την άμεση χορήγηση χημειοπροφύλαξης. Επιπλέον, κατόπιν σχετικής ενημέρωσης και εντολής από την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, σήμερα το πρωί θα πραγματοποιήσει επί τόπου παρέμβαση με τη μετάβαση κλιμακίου και τη συμμετοχή των Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ στην Πάτρα.

Το κλιμάκιο πραγματοποιεί ενημερώσεις των φοιτητών που φοιτούν στα τμήματα όπου εμφανίστηκαν τα κρούσματα και θα χορηγήσει χημειοπροφύλαξη στις στενές αλλά και τις ευρύτερες επαφές των κρουσμάτων, ενώ συστήνεται στοχευμένος εμβολιασμός των στενών επαφών, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών (ΕΕΕ).

Παγώνη: Οι αποκριάτικες εκδηλώσεις αποτελούν δύσκολη κατάσταση – Τα συμπτώματα της μηνιγγίτιδας

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη δήλωσε στον ΑΝΤ1 ότι υπάρχουν τρία κρούσματα στην Πάτρα, εκ των οποίων τα δύο «πάνε καλύτερα». Ο 20χρονος που διαγνώσθηκε χθες 6 Μαρτίου, βρίσκεται διασωληνωμένος στην ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών.

Η κυρία Παγώνη τόνισε πως «έχουν αντιμετωπίσει πάρα πολλές φορές μηνιγγίτιδα. Μπορεί να οδηγήσει και στον θάνατο. Ξεκινάει με πονοκέφαλο, πυρετό και εξανθήματα. Μεταδίδεται με τα σταγονίδια και τις επιφάνειες. Έχουν δοθεί οδηγίες στην ΥΠΕ».

Υπογράμμισε πως οι αποκριάτικες εκδηλώσεις αποτελούν μία δύσκολη κατάσταση. «Για αυτόν τον λόγο κατεβαίνει ο ΕΟΔΥ στην Πάτρα».

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ του ΑΝΤ1:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ