Αίτημα ακύρωσης του clawback στο ΣτΕ κατέθεσε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφεύγει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών – Π.Σ.Φ. ΝΠΔΔ για την κατάργηση του clawback.

Ο Π.Σ.Φ., από την πρώτη στιγμή της επιβολής του μέτρου της αυτόματης επιστροφής (ρήτρα claw back) στους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ φυσικοθεραπευτές, είχε αντιδράσει έντονα, τονίζοντας “τον εντελώς άδικο χαρακτήρα του συγκεκριμένου μέτρου, που περιορίζει δραστικά το ύψος των ήδη συμφωνημένων απολαβών τους”.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΠΣΦ , οι τότε ηγεσίες του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ, ως δικαιολογητική βάση για την επιβολή του εν λόγω μέτρου, προέβαλαν την ανάγκη αντιμετώπισης της οξείας δημοσιονομικής κρίσης, που υπαγόρευε την συγκράτηση της δαπάνης του ΕΟΠΥΥ εντός των ορίων του λεγόμενου κλειστού προϋπολογισμού, ως απόρροια «μνημονιακής» υποχρέωσης της χώρας μας.

“Σήμερα, ωστόσο, τα δεδομένα έχουν αλλάξει”, τονίζει αφού “σύμφωνα με τις δηλώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, η άρση της εποπτείας την 20η Αυγούστου 2022, «…κλείνει έναν δωδεκαετή κύκλο που έφερε πόνο στους πολίτες, καθήλωση στην οικονομία και διχασμό στην κοινωνία», ενώ ταυτόχρονα «σηματοδοτεί το τέλος των Μνημονίων και όσων επιβλήθηκαν στο όνομά τους: δυσβάσταχτοι φόροι και περικοπές μισθών και συντάξεων».

“Θεωρούμε επιεικώς απαράδεκτη τη στάση του ΕΟΠΥΥ, του υπουργείου Υγείας και των συναρμόδιων υπουργείων, που κουτοπόνηρα συνεχίζουν την ισχύ ενός μνημονιακού μέτρου, που επιβλήθηκε σε άλλες εποχές, όπου προτεραιότητα ήταν η σωτηρία ενός έθνους από την οικονομική καταστροφή”, αναφέρει ο Πρόεδρος του ΠΣΦ Πέτρος Λυμπερίδης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ