Αυξάνονται οι αυτοκτονίες στην Ελλάδα—Πάνω από 500 άνθρωποι αυτοκτονούν κάθε χρόνο

Η Ελλάδα παραμένει μία από τις ελάχιστες χώρες σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο που δεν έχει λάβει καμία θεσμική πρωτοβουλία για την προστασία των ευάλωτων συνανθρώπων μας.

Σταθερά αυξητική τάση παρουσιάζουν οι αυτοκτονίες στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Αυτοκτονιών του Κέντρου Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας της ΜΚΟ «Κλίμακα» και οι αριθμοί τρομάζουν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η «Κλίμακα», με αφορμή την 10η Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, περισσότεροι από 500 άνθρωποι αυτοκτονούν κάθε χρόνο τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα, αφήνοντας πίσω τουλάχιστον 5.000 πενθούντες ετησίως. Στην πραγματικότητα οι αυτοκτονίες είναι πολύ περισσότερες αυτών που καταγράφονται ενώ δεν υπάρχουν καθόλου στοιχεία για τις μη θανατηφόρες απόπειρες, οι οποίες εκτιμάται ότι είναι 15-20 φορές περισσότερες των καταγεγραμμένων αυτοκτονιών.

Οι θλιβεροί αριθμοί

 • Η 24ωρη γραμμή παρέμβασης για την αυτοκτονία 1018 δέχτηκε 21.365 κλήσεις το 2021.
 • Το 2019 αυτοκτόνησαν 530 άνθρωποι
 • Σε κάθε αυτοκτονία αντιστοιχούν τουλάχιστον 22 εισαγωγές σε τμήματα επειγόντων και 5 νοσηλείες σε νοσοκομεία
 • Τουλάχιστον 25% των αυτοκτονιών δεν καταγράφονται
 • Οι μη θανατηφόρες απόπειρες είναι 15-20 φορές περισσότερες των καταγεγραμμένων αυτοκτονιών
 • Ο αριθμός των αυτοκτονιών τα έτη 2020, 2021,2022 παρουσιάζει μία σταθερή αυξητική τάση σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Αυτοκτονιών
 • 87 άτομα έχουν αυτοκτονήσει την τελευταία δεκαετία μέσα σε Νοσοκομεία και Μονάδες Υγείας
 • 48 αυτοκτονίες έχουν γίνει μέσα σε  φυλακές ή κρατητήρια από το 2015
 • Από το 2015 έχουν αυτοκτονήσεις 64 στελέχη των σωμάτων ασφαλείας και 45 των ενόπλων δυνάμεων ή στρατεύσιμοι
 • Την ίδια περίοδο 43 αυτοκτονίες έχουν γίνει σε ΜΜΜ
 • Η Ελλάδα παραμένει μία από τις ελάχιστες χώρες σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο που δεν έχει λάβει καμία θεσμική πρωτοβουλία για την προστασία των ευάλωτων συνανθρώπων μας

Παγκόσμια Ημέρα για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας

Η αυτοκτονία μπορεί να προληφθεί.  Αυτό είναι το βασικό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, (10 Σεπτεμβρίου), προκειμένου να ενεργοποιηθεί η κοινή γνώμη με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού  στα πεδία της πρόληψης της αυτοκτονίας και των αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών.

«Είναι η Ημέρα που υπενθυμίζει στις κυβερνήσεις ότι η αυτοκτονία πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα της δημόσιας υγείας. Είναι η Ημέρα που όλοι οι άνθρωποι πάνω στη γη, θα πρέπει να ενημερώνονται για την αυτοκτονία, και δεδομένης της καθιέρωσής της από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αναγνωρίζεται η παγκόσμια διάσταση του ζητήματος και το γεγονός ότι κανείς δεν έχει ανοσία απέναντι σε αυτήν. Αυτή, όμως, είναι και η δική μας Ημέρα, ως μέλη της Διεθνούς Ένωσης για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, που δουλεύουμε στο πεδίο και αγωνιζόμαστε να συμβάλουμε στην ευαισθητοποίηση, παγκοσμίως, για το μέγεθος και το στίγμα αυτού του τεράστιου πόνου. Η Παγκόσμια Ημέρα υπογραμμίζει την ευθύνη όλων μας να βοηθήσουμε να σωθούν οι ζωές σε κίνδυνο. Μπορούμε να το κάνουμε», υπογραμμίζει η «Κλίμακα».

Το 95% των αυτοκτονιών θα μπορούσε να έχει προληφθεί

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η «Κλίμακα», «η αυτοκτονία δεν είναι ένα μοιραίο γεγονός. Το 95% των αυτοκτονιών θα μπορούσε να έχει προληφθεί».  Υπογραμμίζει την ανάγκη για την κατάρτιση Εθνικής Στρατηγικής για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας.

«Η απουσία ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας και μίας ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής όχι μόνο δεν επιτρέπει την ευθυγράμμιση των πολιτικών δημόσιας υγείας της χώρας με αυτές των ευρωπαϊκών κρατών, αλλά, κυρίως, διαιωνίζει την παραγνώριση της αυτοκτονίας ως μείζονος ζητήματος της δημόσιας υγείας (όπως προβλέπεται στις σχετικές κατευθύνσεις του ΠΟΥ ήδη από το 1990), και δυσχεραίνει τη συνολική αναβάθμιση των εθνικών υπηρεσιών ψυχικής υγείας», αναφέρει.

Το επιστημονικό προσωπικό του Κέντρου για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας & της 24ωρης Γραμμής Παρέμβασης για την Αυτοκτονία – 1018, δεδομένης και της θέσης εθνικού αντιπροσώπου της χώρας στη Διεθνή Ένωση για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας,  έχει αναπτύξει ένα διευρυμένο και δυναμικό πλαίσιο ανάπτυξης ενός εθνικού σχεδίου δράσης για την πρόληψη της αυτοκτονίας μέσω συντονισμένων, διεπιστημονικών παρεμβάσεων, χαμηλού κόστους, σε διάφορα επίπεδα της κοινωνικής σφαίρας καθώς και στους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης.

Δράσεις ενημέρωσης & ευαισθητοποίησης από την «Κλίμακα»

Στο πλαίσιο της 10ης Σεπτεμβρίου, Παγκόσμιας Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, το Κέντρο για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας της “Κλίμακα” διοργανώνει αύριο, Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου, στις 13.30 διαδικτυακή ανοιχτή εκδήλωση- Webinar με κύριο ομιλητή τον  Κυριάκο  Κατσαδώρο, ψυχίατρο και Επιστημονικό Διευθυντή της “Κλίμακα”. Θα ακολουθήσει συζήτηση, στην οποία οι συμμετέχοντες μπορούν, να υποβάλλουν ερωτήσεις και θα δοθούν χρηστικές συμβουλές και οδηγίες από ειδικούς επιστήμονες, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση  του συνόλου του πληθυσμού στα πεδία της πρόληψης της αυτοκτονίας και των αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών.

Για να παρακολουθήσετε το Webinar μέσω Zoom εγγραφείτε ΕΔΩ

Επίσης η «Κλίμακα» υλοποιεί καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με την τοποθέτηση σχετικού υλικού τόσο σε συρμούς του ΜΕΤΡΟ όσο και σε λεωφορειακές γραμμές σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Ηράκλειο Κρήτης. Η καμπάνια στοχεύει, να αξιοποιήσει τη μαζική χρήση των μέσων από τους πολίτες και θα διαρκέσει για έναν μήνα, αποτελώντας μέρος των δράσεων που θα συνεχιστούν για όλο αυτό το διάστημα, μέχρι τη 10η Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας.

Επιπλέον απέστειλε επιστολή ευαισθητοποίησης για την ανάληψη δράσης στα μέλη του ελληνικού Κοινοβουλίου και σε θεσμικούς και κοινωνικούς φορείς.

Παράλληλες δράσεις θα υλοποιηθούν με τη συμμετοχή των Μονάδων Ψυχικής Υγείας που λειτουργεί η ΚΛΙΜΑΚΑ τόσο στην Αττική όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα (Πάτρα, Κέρκυρα, Νάξος, Σαντορίνη, Σύμη, Καστελόριζο).

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.