Αυτό είναι το Νο1 υγιεινό πρωινό στον κόσμο, σύμφωνα με ειδικό στη μακροζωία

Αυτό είναι το Νο1 πιο υγιεινό πρωινό στον κόσμο, σύμφωνα με ειδικό στη μακροζωία

O Dan Buettner, ερευνητής μακροζωίας, έχει περάσει τα τελευταία 20 χρόνια της ζωής του μελετώντας τις συνήθειες των ανθρώπων που ζουν ακόμα και πάνω από τα 100 χρόνια, και κυρίως τις διατροφικές τους συνήθειες.

Σε μια κρυμμένη γωνιά της Nicoya, στην Κόστα Ρίκα, βρήκε ίσως το πιο υγιεινό πρωινό στον κόσμο. Όπως περιγράφει ο ίδιος, κάτω από μια στέγη με κόκκινα κεραμίδια, καμιά δεκαριά άτομα της Cooperativa Nicoya ξυπνούσαν κάθε πρωί στις 4:00 π.μ., άναβαν φωτιά με ξύλα σε πήλινους φούρνους, έβαζαν καζάνια με πικάντικα φασόλια να βράσουν και ανακάτευαν ζύμη καλαμποκιού με στάχτη ξύλου.

Μια γυναίκα έπαιρνε ένα κομμάτι ζύμης σε μέγεθος μπάλας του γκολφ, το τοποθετούσε σε ένα κομμάτι λαδόκολλας και το περιέστρεφε κάνοντάς το να μοιάζει με μπιφτέκι. Το πετούσε σε ένα καυτό πήλινο πιάτο, και φούσκωνε απότομα πριν «ηρεμήσει» και μετατραπεί σε μία τέλεια τορτίγια. Στην άλλη άκρη, τρία άτομα ανακάτευαν φασόλια με κρεμμύδια, κόκκινες πιπεριές και ντόπια μυρωδικά. Τα φασόλια μαγειρεύονταν αργά για περίπου μία ώρα και στη συνέχεια ανακατεύονταν με ρύζι.

Τι κάνει αυτό το χορταστικό πιάτο μακροζωίας τόσο υγιεινό; Οι τορτίγιες καλαμποκιού είναι μια εξαιρετική πηγή σύνθετων υδατανθράκων ολικής αλέσεως, χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη.

Η τέφρα του ξύλου διασπά τα κυτταρικά τοιχώματα του καλαμποκιού, καθιστώντας διαθέσιμη τη νιασίνη (μια βιταμίνη Β που παίζει ρόλο στη σηματοδότηση των κυττάρων και την επιδιόρθωση του DNA) και απελευθερώνοντας αμινοξέα ώστε το σώμα να τα απορροφήσει. Τα μαύρα φασόλια είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, καθαρίζουν το κόλον, μειώνουν την αρτηριακή πίεση, ρυθμίζουν την ινσουλίνη και είναι γεμάτα κάλιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Ο συνδυασμός φασολιών και ρυζιού δημιουργεί παρέχει στον οργανισμό όλα τα αμινοξέα που είναι απαραίτητα για τη σωστή διατροφή.

Ο καφές εκεί, που φτιάχνεται από ένα τοπικό είδος κόκκων, παρέχει μια ώθηση σε αντιοξειδωτικά και καφεΐνη που ενισχύει τον μεταβολισμό.

Η chilera, μια σάλτσα φτιαγμένη από ξύδι, καρότα και πολύ καυτερές πιπεριές, προσφέρει προβιοτική δράση στο πρωινό μαζί με την κουρκουμίνη, μια ένωση που έχει αποδειχθεί ότι έχει αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Συνολικό κόστος του πρωινού: 4,23 δολάρια.

Τορτίγιες με Nixtamal

Το Nixtamal (ασβεστοποιήση του καλαμποκιού) σημαίνει καλαμπόκι που έχει μαγειρευτεί μερικώς με στάχτη ξύλου ή ασβέστη. Αυτό απελευθερώνει νιασίνη στο καλαμπόκι, η οποία βοηθά στη μείωση της κακής χοληστερόλης, στην αύξηση της καλής χοληστερόλης και στην πέψη. Το ίδιο το καλαμπόκι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ και βιταμίνες Β και C.

Συνολικός χρόνος μαγειρέματος: 15 λεπτά

Συστατικά για 5 μερίδες:

Βήματα:

Tip: Αφήστε τις αχρησιμοποίητες τορτίγιες να αποκτήσουν θερμοκρασία δωματίου και φυλάξτε τις στο ψυγείο, τυλιγμένες σφιχτά σε μια πετσέτα κουζίνας, για έως και μία ημέρα. Μπορείτε να τις ξαναζεστάνετε και να τις απολαύσετε.

Το Gallo Pinto του Χοσέ Γκεβάρα

Ο ερευνητής επισκέφτηκε τελευταία φορά την Κόστα Ρίκα το 2015. Τότε ένας υπερήλικας, ο Χοσέ Γκεβάρα του έδωσε μία δική του συνταγή για το Gallo pinto, το παραδοσιακό πιάτο από την Κόστα Ρίκα που παρασκευάζεται με ρύζι και φασόλια.

Το μαγικό χαρακτηριστικό της κουζίνας της Κόστα Ρίκα είναι η ικανότητά της ένα ταπεινό πιάτο με φασόλια να είναι τόσο νόστιμο που θα μπορούσατε να το τρώτε κάθε μέρα. Πολλοί Κοσταρικανοί το τρώνε για πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό. Συχνά το συνοδεύουν με αυγά και Salsa Lizano (ένα καρύκευμα, ελαφρώς γλυκό και όξινο).

Συνολικός χρόνος μαγειρέματος: 20 λεπτά

Συστατικά για 3 μερίδες:

Βήματα:

Στιφάδο με τρυφερά φασόλια, πατάτα και κρεμμύδι 

Συνολικός χρόνος μαγειρέματος: 1 ώρα

Τα μαύρα φασόλια που περιλαμβάνονται σχεδόν σε κάθε γεύμα Nicoyan, περιέχουν υψηλά επίπεδα ανθοκυανινών, τα σημαντικά φλαβονοειδή που υπάρχουν στα κόκκινα κρεμμύδια και τα βατόμουρα, και έχουν 10 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από μια ισοδύναμη μερίδα πορτοκαλιών.

Αυτά τα γεύματα είναι βασικά στην κουζίνα της Κόστα Ρίκα. Είναι εύκολο να γίνουν, με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά λαχανικά και μπαχαρικά και κοστίζουν λιγότερο από 1 δολάριο η μερίδα. Πλούσια και χορταστικά, θα χρησιμεύσουν ως κύριο γεύμα σε συνδυασμό με τορτίγια καλαμποκιού ή ρύζι.

Συστατικά για 6 μερίδες

Βήματα:

Πηγή: FOXreport.gr

Προσοχή: Τα 3 λάθη που δεν πρέπει να κάνετε ποτέ εάν έχετε PlayStation 5

Παιχνιδόλεξο: Εσύ μπορείς να βρεις τι σημαίνουν αυτές οι 3 ελληνικές λέξεις – Μόνο το 10% τα καταφέρνει

Exit mobile version