1ο Διεθνές forum για το Wellbeing – Ζωή Ράπτη: Η προαγωγή της ψυχικής υγείας αποτελεί ζωτικό μέλημα της Πολιτείας

H ψυχική υγεία έχει τεθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως ένας από τους τέσσερις πυλώνες της πολιτικής του για την περίοδο 2020-2025. Το φετινό σύνθημα του ΠΟΥ για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας είναι “να κάνουμε την ψυχική υγεία και ευεξία για όλους παγκόσμια προτεραιότητα” και είναι  “η κατάλληλη στιγμή να επιδιώξουμε την ολιστική ευεξία και ευημερία, τόσο σε ατομικό, όσο και σε και συλλογικό επίπεδο”, ανέφερε κατά την ομιλία της η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη στο 1ο Διεθνές forum για το Wellbeing, που πραγματοποιείται στο Ζάππειο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας.

Η διασφάλιση της καλής υγείας και της ευημερίας για όλους, και η προώθηση της ψυχικής υγείας αποτελεί τον 3ο από τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, “αυτό σημαίνει πως καλούμαστε να ενισχύσουμε την καλή μας ψυχική υγεία, να καλλιεργήσουμε, και να αναδείξουμε τις υγιείς πλευρές του εαυτού μας”, σημείωσε η κ. Ράπτη. Πρόσθεσε ότι η προαγωγή της ψυχικής υγείας αποτελεί ζωτικό μέλημα της Πολιτείας  και “οφείλουμε να διατηρούμε υγιές το αστικό, φυσικό, κοινωνικό, πολιτιστικό και οικονομικό περιβάλλον”.

Ποιες είναι οι δράσεις για την ψυχική υγεία

Η κ. Ράπτη παρουσίασε τις δράσεις για την ψυχική υγεία, τονίζοντας ότι “στην χώρα μας, οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας ήταν χρόνια υποχρηματοδοτούμενες. Γι’ αυτό, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δημιούργησε ειδικό χαρτοφυλάκιο για την Ψυχική Υγεία και τις Εξαρτήσεις, στο πλαίσιο ενίσχυσης της ψυχικής ανθεκτικότητας των πολιτών για την αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και μετά το πέρας αυτής”.

Ειδικότερα τα τελευταία δύο χρόνια ενισχύθηκε το ΕΣΥ σε υποδομές και προσωπικό, αυξάνοντας τη χρηματοδότηση, νομοθετήθηκαν καινοτόμες υπηρεσίες, και δημιουργήθηκαν νέες δομές και προγράμματα που απαντούν στις νέες αναδυόμενες ανάγκες. Εμφαση δόθηκε στις ευάλωτες ομάδες, τα παιδιά και τους ηλικιωμένους με ενίσχυση του ΕΣΥ με μόνιμους και επίκουρους  Ψυχιάτρους, και παιδοψυχιάτρους, νομοθέτηση 215 θέσεων ειδικευόμενων νοσηλευτών ψυχικής υγείας και ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης της χρηματοδότησης νέων δομών και υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε όλη τη χώρα, με προτάσεις συνολικού ύψους 55 εκατ. ευρώ.

Δημιουργούνται 104 νέες σύγχρονες κοινοτικές δομές ψυχικής υγείας σε ολόκληρη την Επικράτεια, όπως Κέντρα Ημέρας για παιδιά και εφήβους, τον ενήλικο πληθυσμό, τις οικογένειες, αλλά και Κέντρα Ημέρας για εργαζόμενους, και μετανάστες. Οικοτροφεία, και ξενώνες, Κινητές μονάδες για παιδιά και εφήβους, ηλικιωμένους, και φυσικά τον γενικό πληθυσμό .

Στο σχεδιασμό  υπάρχει ειδική μέριμνα για τον αυτισμό, την άνοια και το Αλτσχάιμερ, τις διαταραχές πρόσληψης τροφής, το εργασιακό Burnout, την ενδοοικογενειακή βία, και την κακοποίηση.  Επίσης, από την έναρξη της πανδημίας, λειτουργεί σε 24ωρη βάση, δωρεάν Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης 10306, που έως σήμερα έχει λάβει πάνω από 450.000 κλήσεις. Παράλληλα αναπτύσσονται εξειδικευμένες δράσεις για παιδιά και εφήβους , όπως η δημιουργία 8 Κέντρων Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση, καθώς 3.500 κάθε έτος νέοι διαγιγνώσκονται με ψυχωσικές διαταραχές.Ενίσχυση του ΕΣΥ με νέες κλίνες στα Παιδοψυχιατρικά Τμήματα των Νοσοκομείων  με ίδιους πόρους, αλλά και δωρεές. Αναπτύσσονται διεθνείς συνεργασίες όπως με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), και το “Child Mind Institute” της Νέας Υόρκης, αξιοποιώντας σχετική δωρεά, για τη δημιουργία ολοκληρωμένου Εθνικού Δικτύου Αναφοράς για το παιδί, σε όλη την Επικράτεια.

Μία άλλη ομάδα με μεγάλο ψυχικό κόστος από την πανδημία, ανέφερε η κ. Ραπτη, ήταν οι ηλικιωμένοι που βίωσαν απομόνωση, άγχος, μοναξιά, και κατάθλιψη.Για την υποστήριξή των ασθενών, αλλά και των οικογενειών τους, δημιουργούνται νέες δομές και προγράμματα για την άνοια και το αλτσχάιμερ σε όλη τη χώρα.

Αναπτύσσονται Προγράμματα Ψυχογηριατρικής Υποστήριξης, σε συνεργασία με το Αιγινήτειο Νοσοκομείο, με Κινητές Μονάδες, σε απομακρυσμένες νησιωτικές και ακριτικές περιοχές της χώρας.Επίσης, αναπτύσσεται Δίκτυο Τηλεψυχιατρικής, ξεκινώντας από το Καστελόριζο και τη Σύμη.

“Για να πλαισιώσουμε τους στόχους και τις πολιτικές μας, δημιουργήσαμε Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία, με ορίζοντα δεκαετίας, με έμφαση στη φωνή και τα δικαιώματα των ψυχικά ασθενών”, τόνισε η κ. Ράπτη.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ