Πόσο υγιεινό είναι το αυγό;

Πόσο υγιεινό είναι το αυγό;

Σε ποιον από εμάς δεν αποτελεί ανάμνηση που προκαλεί χαμόγελο, η εικόνα της μαμάς ή της γιαγιάς που έτρεχε από πίσω μας για να μας δώσει το αυγό μας; Κι όμως πόσο δίκιο είχαν οι μαμάδες και οι γιαγιάδες μας.

Γράφει η κ. Μαρία Τσίρμπα Χημικός, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.

Το αυγό αποτελεί εξαιρετική τροφή για την εμβρυϊκή, την βρεφική και την παιδική ηλικία. Συγκεκριμένα, η πρωτεΐνη του εμφανίζει την υψηλότερη βιολογική αξία σε σχέση με όλες τις μεμονωμένες πηγές πρωτεΐνης. Όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, δηλαδή όσα δεν μπορούν να συντεθούν από το ανθρώπινο σώμα, περιέχονται στο ασπράδι του αυγού. Ακόμα και αμινοξέα όπως η μεθειονίνη, η τρυπτοφάνη και η αργινίνη που δύσκολα εντοπίζονται σε άλλα τρόφιμα, υπάρχουν σε σημαντικές ποσότητες στο ασπράδι του αυγού. Συνεπώς, η πρωτεΐνη του αυγού κατέχει εξέχοντα ρόλο στην ανάπτυξη των παιδιών έχοντας υπόψιν ότι οι πρωτεΐνες στην παιδική ηλικία είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη μυϊκού ιστού, τη δημιουργία νέων κυττάρων (και την ανάπλαση των κατεστραμμένων) αλλά και την παραγωγή πολύτιμων ουσιών για τον ανθρώπινο οργανισμό όπως είναι τα ένζυμα, οι ορμόνες και τα αντισώματα.

Επιπλέον, στον κρόκο του αυγού περιέχονται:

Διαβάστε τη συνέχεια στο boro.gr

Exit mobile version