Bρες ποια είναι τα δυνατά σημεία του χαρακτήρα σου

Bρες ποια είναι τα δυνατά σημεία του χαρακτήρα σου

Συχνά επικεντρωνόμαστε τόσο πολύ στις αδυναμίες και τα αρνητικά μας, που ξεχνάμε να δούμε τα θετικά και δυνατά μας σημεία. Ίσως σκεφτόμαστε ότι για να πετύχουμε και να ευτυχήσουμε θα πρέπει να διορθώσουμε τις αδυναμίες μας και να γίνουμε «καλύτεροι» εξαλείφοντας τις. Έτσι  παραλείπουμε μια άλλη εκδοχή: Το ότι η προσωπική μας βελτίωση μπορεί να έρθει όχι απαραίτητα «διορθώνοντας» το αρνητικό αλλά ενδυναμώνοντας το θετικό. Κανείς δεν μπορεί να είναι τέλειος σε όλα, όλοι μας όμως έχουμε δυνατά σημεία, χαρίσματα και κλίσεις που μας ξεχωρίζουν. Το ερώτημα είναι, τα γνωρίζουμε;

Γράφει η Μαρία Μεραμβελιωτάκη-Simon MSc Σύμβουλος Ψυχολόγος (www.happymind.gr) 

Στον τομέα της ψυχικής υγείας, πριν από τον Martin Seligman και τον Christopher Peterson, οι οποίοι αφιέρωσαν μεγάλο μέρος των επιστημονικών ερευνών τους στο να αναγνωρίσουν και να ταξινομήσουν τα θετικά χαρακτηριστικά των ανθρώπων, δεν υπήρχε καμμία επίσημη επιστημονική ταξινόμηση στον τομέα αυτό. Όπως το DSM,( Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders) το οποίο είναι το βασικό εγχειρίδιο διάγνωσης ψυχιατρικών διαταραχών, χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση και την διευκόλυνση της έρευνας στις ψυχιατρικές διαταραχές, έτσι και το CSV ( Character Strengths and Virtues) είναι ένα αντίστοιχο θεωρητικό πλαίσιο που δημιουργήθηκε για την διευκόλυνση πρακτικών εφαρμογών στον τομέα της Θετικής Ψυχολογίας.

Τα δυνατά αυτά σημεία που αναγνωρίστηκαν από την έρευνα, είναι συνολικά 24 και υπάγονται σε 6 κατηγορίες. Διαβάζοντας τα, ίσως αναγνωρίσεις ποιά μοιάζουν να σε χαρακτηρίζουν και να σε περιγράφουν περισσότερο.

Γνώση και σοφία. Αφορούν κυρίως τον τρόπο σκέψης και τον τρόπο απόκτησης της γνώσης.

Η δημιουργικότητα (η πρωτοτυπία, ο καινοτόμος τρόπος σκέψης): Το να σκεφτόμαστε δηλαδή καινούριους και αποτελεσματικούς τρόπους για να κατανοούμε τα πράγματα αλλά και να πράττουμε.

Η περιέργεια (το ενδιαφέρον, το να είμαστε «ανοιχτοί» σε εμπειρίες): Το να βρίσκουμε ενδιαφέρουσες καινούριες εμπειρίες, το να θέλουμε να εξερευνούμε και ν’ανακαλύπτουμε.

Η κριτική σκέψη: Το να εξετάζουμε τα πράγματα απ’όλες τις πλευρές, το να αλλάζουμε γνώμη εάν υπάρξουν νέες ενδείξεις, να ζυγίζουμε τις ενδείξεις δίκαια.

Η αγάπη για τη μάθηση: Το να μαθαίνουμε και να αναπτύσσουμε νέες δεξιότητες, θέματα, γνώσεις. Σχετίζεται με την περιέργεια αλλά ενέχει την τάση να  προσθέτουμε γνώσεις με πιο συστηματικό τρόπο.

Διαβάστε τη συνέχεια στο boro.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ