“Ζεσταίνουν” μηχανές τα υδροπλάνα – Πότε ξεκινούν οι πρώτες πτήσεις

Τα υδροπλάνα έρχονται να αναβαθμίσουν το ελληνικό τουριστικό προϊόν και να προσφέρουν μια νέα ταξιδιωτική εμπειρία για τους επισκέπτες της χώρας μας. Η Hellenic Seaplanes θέτει ως πρωταρχικό στόχο της την ανάπτυξη και δημιουργία υδατοδρομίων ώστε να είναι βιώσιμη η πτητική λειτουργία των υδροπλάνων και να πραγματοποιούνται οργανωμένες πτήσεις από λιμάνι σε λιμάνι. Δρομολογεί να πραγματοποιήσει πτήσεις μέσα στο 2022 και εάν όλα κυλήσουν βάσει προγράμματος θα διασυνδεθούν με υδροπλάνα σε πρώτη φάση ο Άλιμος με την Τήνο και την Πάτμο, ενώ στο υποδίκτυο Αιγαίου αναμένεται να ενταχθεί και το υδατοδρόμιο της Σίφνου, για το οποίο έχουν αρχίσει οι διαδικασίες αδειοδότησής του.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Hellenic Seaplanes, Νικόλας Χαραλάμπους σε συνέντευξή του στο enikos.gr, αναλύει τα σχέδια της εταιρείας, δίνει λεπτομέρειες για την εμπειρία και το κόστος ενός ταξιδιού με υδροπλάνο και εξηγεί τη σημασία και την προστιθέμενη αξία που θα δώσουν τα υδροπλάνα στον ελληνικό τουρισμό.

1. Ποια είδη τουρισμού εξυπηρετεί το υδροπλάνο;

Οι ασφαλείς και άμεσες πτήσεις με υδροπλάνα και η δημιουργία ελκυστικών τουριστικών προϊόντων που θα υποστηρίξουν τους προορισμούς που θα δημιουργήσουν την υποδομή των υδατοδρομίων αποτελούν από τις κύριες προτεραιότητες της Hellenic Seaplanes. Ως αερομεταφορική εταιρεία που θα φέρει πρώτη τα υδροπλάνα ξανά στο ελληνικό προσκήνιο, αποσκοπούμε στη δημιουργία ολοκληρωμένων τουριστικών πακέτων που θα αναδείξουν τον περιηγητικό τουρισμό κάνοντάς τον προσιτό και οικονομικά ελκυστικό προς όλους. Ειδικότερα, οι επιβάτες των υδροπλάνων θα μπορούν να απολαύσουν περιήγηση και ξενάγηση πάνω από δημοφιλή αξιοθέατα του εκάστοτε προορισμού παρέχοντάς τους μέσω οπτικό-ακουστικού εξοπλισμού ή με τη συμβολή ξεναγού μια μοναδική ταξιδιωτική και περιηγητική εμπειρία διάρκειας από 15 έως και 40 λεπτά.

Παράλληλα, τα υδροπλάνα είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένα με τον τουρισμό κρουαζιέρας. Η Ελλάδα είναι ένας από τους κορυφαίους προορισμούς της Ευρώπης για επιβάτες κρουαζιέρας, γεγονός που αποδεικνύεται από τα εκατοντάδες κρουαζιερόπλοια που προσεγγίζουν τα ελληνικά λιμάνια όλο το χρόνο ενώ η μετά covid εποχή αναμένεται ιδιαίτερα ελπιδοφόρα για το συγκεκριμένο είδος τουρισμό στη χώρα μας. Η Hellenic Seaplanes προχωρά σε συνεργασίες με τουριστικές και ναυτιλιακές εταιρείες για τη διαμόρφωση από κοινού ειδικών πακέτων ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων που θα αφορούν αποκλειστικά στους επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων προσφέροντάς τους μια luxury εμπειρία, αντίστοιχη με  αυτήν που βιώνουν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους με το κρουαζιερόπλοιο.

Ο επαγγελματικός-συνεδριακός τουρισμός αποτελεί εξίσου ένα είδος εναλλακτικού τουρισμού που μπορεί να εξυπηρετηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από τα υδροπλάνα. Οι μεταφορικές δυνατότητες των υδροπλάνων, ξεχωρίζοντας για την ταχύτητα και την ελαστικότητα των πτήσεων που μπορούν να πραγματοποιηθούν μέσα σε μία ημέρα, μπορούν να εξυπηρετήσουν την εύκολη μετακίνηση ομιλητών και συνέδρων που θέλουν να παρευρεθούν γρήγορα σε συνεδριακά κέντρα ή ξενοδοχεία που φιλοξενούν συνέδρια σε περιοχές που είναι δυσπρόσιτες, μακρινές ή που οι υπάρχουσες μεταφορικές επιλογές την περίοδο της πραγματοποίησης ενός συνεδρίου κρίνονται ανεπαρκείς. Με γνώμονα το σκεπτικό αυτό η προσφερόμενη υπηρεσία αερομεταφοράς με υδροπλάνα μπορεί άνετα να αποτελέσει σημαντικό μέρος ενός πακέτου συνεδριακού τουρισμού.

Νικόλας Χαραλάμπους- Hellenic Seaplanes

2. Διαταράσσεται και αν ναι πόσο η θαλάσσια ζωή;

 Σε αντίθεση με το αεροπλάνο, το υδροπλάνο δεν πετάει πολλά μέτρα πάνω από τη θάλασσα, περίπου 500μ., και το γεγονός αυτό το κάνει πιο φιλικό προς το περιβάλλον. Τo θαλάσσιο περιβάλλον επηρεάζεται ελάχιστα και αυτό στηρίζεται σε τρία (3) καίρια σημεία. Η βύθιση του πλωτήρα ενός υδροπλάνου δεν ξεπερνάει τα 60 εκατοστά με αποτέλεσμα η επαφή του αεροσκάφους με τη θαλάσσια ζώνη, να αξιολογείται από μικρή έως αμελητέα. Πολύ σημαντικό για τη διασφάλιση της θαλάσσιας ζωής είναι ότι το υδροπλάνο δεν διαθέτει εξάτμιση και κατά συνέπεια δεν υπάρχουν περιπτώσεις διαρροών. Επιπροσθέτως οι έλικες των υδροπλάνων δεν έρχονται σε επαφή με την επιφάνεια της θάλασσας, τόσο στην προσθαλάσσωση όσο και στην αποθαλάσσωση, με αποτέλεσμα να μην δημιουργούνται υποθαλάσσια κύματα και κατά συνέπεια καμία επιβάρυνση της πτητικής λειτουργίας του υδροπλάνο προς τη θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα.

Η Hellenic Seaplanes ήδη από το 2021, έχει ενεργοποιήσει τη συνεργασία της με ερευνητική εταιρεία που έχει αντικείμενο εργασίας τη μελέτη και καθοδήγηση της αερομεταφορικής εταιρείας σε κομμάτια που αφορούν τα καύσιμα μετακίνησης και την αντιστάθμιση εκπομπών άνθρακα, ώστε να έχουμε ταξίδια με υδροπλάνα ιδιαίτερα φιλικά προς το περιβάλλον.

 3. Δώστε μας μια εικόνα για τα κόστη των εισιτηρίων συγκριτικά με τα εισιτήρια πλοίων και τα αεροπορικά

Το προσιτό κόστος χρήσης των υδροπλάνων συγκαταλέγεται στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του ως μεταφορικό μέσο, αφού η επιλογή του επιτρέπει πτήσεις value for mοney και γρήγορα ταξίδια για έναν επιβάτη.

Το κόστος του εισιτηρίου για ταξίδι με υδροπλάνο θα κυμαίνεται αναλόγως των χρονικών αποστάσεων που καλύπτουν τα υδροπλάνα όπως επίσης και της ζήτησης που έχει το εκάστοτε δρομολόγιο.

Ενδεικτικά ένα ταξίδι με υδροπλάνο για μία απόσταση περίπου 170 χλμ, θα καλύπτεται σε λιγότερο από 35’ και κόστος έως 85 ευρώ, αναλόγως των αποσκευών, κατοικίδιων ή έξτρα εξοπλισμού που επιθυμεί να μεταφέρει ο επιβάτης.

Η οικονομική υπεροχή της επιλογής υδροπλάνου έναντι του αεροπορικού εισιτηρίου βασίζεται στο ότι τα υδροπλάνα έχουν λιγότερο κόστος προσέγγισης στα υδατοδρόμια σε σχέση με ένα αεροπλάνο προς τα αεροδρόμια και αυτό σαφώς επηρεάζει και την τελική τιμή του εισιτηρίου. Παράλληλα στο πλαίσιο των οργανωμένων πτήσεων (ή πτήσεων γραμμής), το υδροπλάνο παρέχει σε έναν επιβάτη οικονομικότερη τιμή εισιτηρίου και πολλές από τις ανέσεις που θα απολάμβανε εάν ταξίδευε σε διακεκριμένη θέση με αεροπλάνο.

Στον αντίποδα, συγκριτικά με το ακτοπλοϊκό εισιτήριο, το εισιτήριο υδροπλάνου μπορεί να είναι ελαφρώς ακριβότερο, παρόλα αυτά το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της οικονομίας του χρόνου ταξιδιού μπορεί να φτάσει κατά μ.ο. 4 ώρες και αυτό είναι ένα αρκετά ισχυρό κίνητρο για έναν επιβάτη να επιλέξει υδροπλάνο σε σχέση με το πλοίο.

 4.Ποιες οι καιρικές συνθήκες που πρέπει να επικρατούν κατά τη διάρκεια της προσθαλάσσωσης, αποθαλάσσωσης και κατά τη διάρκεια της πτήσης;

Ιδανικές συνθήκες για την πτητική λειτουργία των υδροπλάνων και για τη μέγιστη απόλαυση του ταξιδιού του επιβάτη θεωρούνται αυτές που επικρατούν στις λίμνες.

Παρόλα αυτά οι καιρικές συνθήκες, κυρίως στις ελληνικές θάλασσες, μας έχουν δείξει ότι χαρακτηρίζονται από αρκετές εναλλαγές όλον τον χρόνο για αυτό και έπρεπε να προσαρμοστούμε καταλλήλως, ώστε να μπορούμε να παρέχουμε αξιόπιστες και ασφαλείς λύσεις προσέγγισης σε κάθε προορισμό που θα εξυπηρετούμε είτε πρόκειται να αντιμετωπίσουμε καλοκαιρινά μελτέμια είτε ισχυρούς ανέμους κατά τον χειμώνα.

Η Hellenic Seaplanes έχει οργανώσει το πτητικό της πλάνο με τέτοιον τρόπο ώστε να μπορεί να εξασφαλίζει εναλλακτικά σημεία προσθαλάσσωσης κα αποθαλάσσωσης στους προορισμούς για την ομαλή προσέγγιση του αεροσκάφους, αξιοποιώντας την ύπαρξη υδάτινων πεδίων σε αντίθετα σημεία από αυτά που διαθέτουν υδατοδρόμιο και έχουν χτυπηθεί από έντονα καιρικά φαινόμενα.

Επίσης το όφελος της επιλογής αμφίβιων υδροπλάνων, δηλαδή αεροσκαφών που διαθέτουν ρόδες και πλωτήρες είναι ότι προσφέρει στο υδροπλάνο την δυνατότητα σε περίπτωση δύσκολων καιρικών φαινομένων να αποθαλασσωθεί από υδατοδρόμιο και να προσγειωθεί σε αεροδρόμιο, όπου προφανώς υπάρχει η υποδομή αυτή.

υδροπλάνο

5. Ποιες οι παροχές προς τους επιβάτες κατά τη διάρκεια της πτήσης;

 Τα υδροπλάνα της Hellenic Seaplanes φιλοδοξούν να εξυπηρετήσουν το επιβατικό κοινό με πτήσεις ολιγόλεπτης διάρκειας που χαρακτηρίζονται ως value for money. Παρόλα αυτά διατηρούμε αναλλοίωτη την ποιότητα του ταξιδιού και τις παρεχόμενες υπηρεσίες που περιλαμβάνονται μέσα σε αυτό.

Σε όλες μας τις πτήσεις θα παρέχονται στους επιβάτες μας σύστημα προβολής αξιοθέατων για το ανάγλυφο του εδάφους, όπου θα μπορούν να μαθαίνουν στιγμιαία και μέσα από την οθόνη τους χρήσιμες πληροφορίες για την κάθε περιοχή πάνω από την οποία πετάνε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους. Επίσης θα παρέχονται ακουστικά μείωσης θορύβου για μεγαλύτερη απόλαυση της πτήσης τους, ενώ οι ταξιδιώτες θα βρίσκουν ακόμα στις θέσεις τους το περιοδικό μας Connecting Greece με υλικό γύρω από τον κόσμο των υδροπλάνων, χρήσιμες πληροφορίες για τους προορισμούς και τα υδατοδρόμια που εξυπηρετούμε καθώς και δραστηριότητες που μπορούν να κάνουν κατά τη διαμονή τους εκεί. Επίσης περιλαμβάνεται πλούσιο εμπορικό περιεχόμενο με επιχειρήσεις που θέλουν να προβληθούν σε αυτό, ενημερωτικό υλικό για τα προσεχή υδατοδρόμια που συνθέτουν το δίκτυο υδατοδρομίων στην Ελλάδα καθώς και εταιρικά νέα.

 Για τις πτήσεις μεγαλύτερης διάρκειας, δηλαδή αυτές που κυμαίνονται γύρω στα 45 λεπτά, εξετάζουμε την παροχή φορητών συσκευών για ακόμη μεγαλύτερη ψυχαγωγία των επιβατών με ταινίες, ντοκιμαντέρ κ.α.

υδροπλάνο

 6. Ποιες είναι οι χωρητικότητες των αεροσκαφών;

Τα υδροπλάνα που θα εξυπηρετήσουν το επιβατικό κοινό της Ελλάδας θα είναι χωρητικότητας 9 έως 19 θέσεων, καθώς τέτοιου τύπου αεροσκάφη κατασκευάζονται και εξυπηρετούν πτήσεις σε θάλασσες και λίμνες παρόμοιες με τα χαρακτηριστικά των εν Ελλάδι υδάτων. Είναι δεδομένο ότι τα υδροπλάνα της Hellenic Seaplanes θα φέρουν την υπογραφή κατασκευαστριών εταιρειών με μεγάλη ιστορία στον χώρο της παραγωγής υδροπλάνων.

Νικόλας Χαραλάμπους

7. Πόσα δρομολόγια έχουν προγραμματιστεί ανά προορισμό ημερησίως;

Σύμφωνα με τον Νόμο 4663/2020 που αφορά στην ίδρυση, λειτουργία και εκμετάλλευση των υδατοδρομίων, μία αεροπορική ημέρα περιλαμβάνει πτήσεις τριάντα (30) λεπτά πριν από την ανατολή έως και τριάντα (30) λεπτά μετά τη δύση του ηλίου. Ορμώμενοι από τα δεδομένα αυτά και βάσει του πτητικού πλάνου της, η Hellenic Seaplanes δρομολογεί τη δημιουργία 15-20 πτήσεων ανά προορισμό ημερησίως. Ο αριθμός των πτήσεων φυσικά θα μεταβάλλεται αναλόγως την εμπορικότητα του προορισμού, την χιλιομετρική απόστασή του που θα καθορίσει εάν θεωρείται μακρινός ή κοντινός προορισμός, τα καιρικά φαινόμενα που θα επικρατούν σε αυτόν καθώς και αν οι πτήσεις θα πραγματοποιούνται τη θερινή ή τη χειμερινή περίοδο.

 8. Το πρόγραμμα έναρξης πτήσεων και ποιες είναι οι αρχικές πτήσεις

Πρωταρχικός στόχος της εταιρείας είναι η ανάπτυξη και δημιουργία των υδατοδρομίων ώστε να είναι βιώσιμη η πτητική λειτουργία των υδροπλάνων μας και να πραγματοποιούνται οργανωμένες πτήσεις από λιμάνι σε λιμάνι. Εργαζόμαστε πυρετωδώς πάνω σε αυτό ώστε οι χερσαίες και θαλάσσιες υποδομές των υδατοδρομίων να είναι έτοιμες εγκαίρως σχηματίζοντας το πρώτο σύμπλεγμα υδατοδρομίων και στη συνέχεια να ανακοινώσουμε το πρόγραμμα των πτήσεών μας.

H Hellenic Seaplanes δρομολογεί να πραγματοποιήσει πτήσεις μέσα στο 2022 και εάν όλα κυλήσουν βάσει προγράμματος που έχει συμφωνηθεί και με τους συνεργαζόμενους αρμόδιους φορείς, θα διασυνδέσουμε με υδροπλάνα σε πρώτη φάση τον Άλιμο με την Τήνο και την Πάτμο, ενώ στο υποδίκτυο Αιγαίου αναμένεται να ενταχθεί και το υδατοδρόμιο της Σίφνου, για το οποίο έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες αδειοδότησής του. Μετέπειτα αναμένεται να ενεργοποιηθεί και το δίκτυο υδατοδρομίων Σποράδων, συνδέοντας το Βόλο με Σκόπελο, Αλόννησο και Σκύρο.

9. Θεωρείτε ότι τα υδροπλάνα αναβαθμίζουν περαιτέρω το τουριστικό προϊόν της χώρας;

Ο αναπτυσσόμενος κλάδος των υδροπλάνων δίνει αναμφίβολα προστιθέμενη αξία στον τουρισμό ενισχύοντας και διευκολύνοντας τους τουρίστες να επισκεφθούν τον προορισμό της επιλογής τους, πραγματοποιώντας πτήσεις που διακρίνονται για την άνεση, την ταχύτητα και την ασφάλεια τους, σε ικανοποιητική τιμή.

Πάντα η τουριστική ανάπτυξη ενός προορισμού ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με τους τρόπους μεταφοράς των τουριστών προς αυτόν και τα υδροπλάνα αποτελούν τη νέα εθνική μεταφορική δυνατότητα, προσφέροντας μέσω της ναυσιπλοΐας συμπληρωματικές λύσεις στον ταξιδιώτη και προστιθέμενη αξία στην περιοχή που θα έχει το δικό της υδατοδρόμιο.

Τα υδατοδρόμια δεν αποτελούν μόνο το μέσο προσθαλάσσωσης και αποθαλάσσωσης των υδροπλάνων αλλά και την υποδομή που μπορεί να εξελιχθεί σε πηγή πολλαπλών εμπορικών ευκαιριών. Το υδατοδρόμιο μπορεί να συνδεθεί άμεσα ή έμμεσα με την τοπική οικονομία καθώς δύναται να προσελκύσει στο εσωτερικό του ή στον περιβάλλοντα χώρο του ,αναλόγως και το μέγεθός του, εμπορικά μαγαζιά με τοπικά προϊόντα, επιχειρήσεις ενοικίασης Ι.Χ, τουριστικά γραφεία, εταιρείες οργάνωσης θεματικών εκδρομών με σκάφος κ.α.

Είναι πολύ σημαντικό να αναφερθεί ότι ο κλάδος των υδροπλάνων έρχεται να αναβαθμίσει και να ανανεώσει την τουριστική εκπαίδευση των επαγγελματιών της χώρας, αφού συνδυάζεται με εναλλακτικά και όχι μόνο είδη τουρισμού, ενώ ανοίγει νέες θέσεις εργασίας απασχολώντας πολλές και διαφορετικές ειδικότητες τόσο στις αεροπορικές εταιρείες υδροπλάνων όσο και στα ίδια υδατοδρόμια.

Όλοι οι παραπάνω λόγοι μας κάνουν να ευελπιστούμε για τη θετική επίδραση που θα έχουν τα υδροπλάνα στην Ελλάδα και στον τουριστικό τομέα και για τον αέρα αλλαγής και αναβάθμισης που θα φέρουν σε εθνικό επίπεδο, με τη φιλοδοξία της Hellenic Seaplanes να είναι η ποιοτική εξυπηρέτηση χιλιάδων ξένων και Ελλήνων ταξιδιωτών πετώντας με υδροπλάνα από λιμάνι σε λιμάνι σε όλη τη χώρα.

Δείτε ΒΙΝΤΕΟ:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ