Σύρος, η πρωτεύουσα των Κυκλάδων

Η Σύρος είναι νησί των Κυκλάδων και έχει πρωτεύουσα την Ερμούπολη, που είναι πρωτεύουσα και του Νομού Κυκλάδων, καθώς και έδρα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Το όνομα Σύρος προέρχεται από τη λέξη «Σουρ» ή «Οσούρα» που σήμαινε «βραχώδης» στα αρχαία Φοινικικά. Ο Όμηρος την αναφέρει στην Οδύσσεια ως «Συρίη», ενώ τον 17ο αιώνα αναφέρεται και ως το νησί του Πάπα: «L’isola del Papa», λόγω του καθολικού δόγματος των κατοίκων της. Το βόρειο μέρος της Σύρου, που ονομάζεται «Απάνω Μεριά», είναι ορεινό και κατοικείται από ελάχιστους κατοίκους. Το τμήμα αυτό εντάσσεται στις προστατευόμενες περιοχές Natura 2000 και διαφέρει μορφολογικά από το υπόλοιπο. Είναι το μοναδικό μέρος που έχει ασβεστολιθικά πετρώματα, σε αντίθεση με το υπόλοιπο νησί που καλύπτεται από ηφαιστειακά πετρώματα. Χαρακτηριστικό του σπάνιου γεωλογικού πλούτου της περιοχής αποτελεί ο Αερόλιθος. Το νότιο μέρος είναι πεδινό και εκεί βρίσκονται τα περισσότερα χωριά και οι πιο γνωστές παραλίες του νησιού.

Ιστορία

Προϊστορικά ευρήματα (περισσότεροι από 600 τάφοι με κτερίσματα) αποδεικνύουν πως η Σύρος είχε ήδη κατοικηθεί από την 3η χιλιετία π.Χ. και είχε μεγάλη εμπορική δραστηριότητα, όπως αποδεικνύεται και από το πρώτο πλοίο με καρίνα που ναυπηγήθηκε στον προϊστορικό οικισμό της Χαλανδριανής το 3000 π.Χ., αλλά και από τα διάφορα ευρήματα που μαρτυρούν την ύπαρξη μεταλλουργείων. Κατά τη 2η χιλιετία π.Χ, η Σύρος βρίσκεται υπό την κατοχή των Φοινίκων, της Μινωικής Κρήτης και των Μυκηνών, ενώ κατά την 1η χιλιετία π.Χ. το νησί περνά στα χέρια των Ιώνων. Από τον 7ο έως τον 3ο αιώνα π.Χ. παρατηρούνται ίχνη οικισμών και αγροτικών περιοχών. Επίσης έχουν βρεθεί  χάλκινα νομίσματα που εντοπίζονται στο νησί από τους Ρωμαϊκούς χρόνους, καθώς και αργυρά νομίσματα από τον 2ο αιώνα π.Χ.

Η πρώτη ιστορική αναφορά γίνεται από τον Όμηρο που την αναφέρει ως «Συρίη»,  ενώ την αποκαλούσε από τότε  με το όνομα «δίπολις», δηλαδή είχε δύο πόλεις: την Ποσειδωνία και τη Φοινική. Οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού ήταν Φοίνικες, εξ ου και το όνομα Σύρος που προέρχεται από την «Ουσύρα» (:ευτυχής) ή το «Συρ» (:βράχος).

Η Σύρος ξεκινά να αναγνωρίζεται για τις μεγάλες πρωτιές της,  την πρώτη όπερα, το πρώτο Εμποροδικείο της Ελλάδος που ιδρύθηκε στο νησί το 1826, το πρώτο γυμνάσιο, ιδρύσεως 1833 από το οποίο αποφοίτησε και ο Ελευθέριος Βενιζέλος, το πρώτο Πρωτοδικείο το 1834, το πρώτο λοιμοκαθαρτήριο, επιμελητήριο και τυπογραφείο, την πρώτη ναυτιλιακή εταιρία που ιδρύθηκε το 1857, αλλά και τις πρώτες μηχανοκίνητες βιομηχανίες, όπως η υφαντουργεία και η βυρσοδεψία. Ωστόσο, η πολιτισμική άνθηση του νησιού αρχίζει σιγά-σιγά να ξεθωριάζει.

Ήθη και έθιμα

Οι Φωταρίδες. Τον δεκαπενταύγουστο στο χωριό στολίζουν το εξωτερικό των σπιτιών και την παραλία με φαναράκια που έχουν κατασκευάσει μόνοι τους οι κάτοικοι και  που έχουν ανάψει μέσα σε αυτά  φωτιές.

Τα στεφάνια της Πρωτομαγιάς κρέμονται στις πόρτες των σπιτιών μέχρι και την παραμονή του Άι Γιάννη του Προδρόμου ή Κλήδωνα,  οπότε οι νησιώτες μαζεύονται σε κεντρικά σημεία των χωριών, τα τοποθετούν όλα μαζί, τους βάζουν φωτιά και πηδάνε πάνω από την φωτιά για καλή τύχη.

Χοιροσφάγια, είναι οικογενειακή εορτή κατά την οποία συγκεντρώνονται τα μέλη μίας οικογένειας κατά τους φθινοπωρινούς μήνες, σε ένα σπίτι, για να θανατώσουν το γουρούνι που εκτρέφουν και να το αποθηκεύσουν για το χειμώνα.

Το Καρναβάλι της Σύρου, είναι ένα από τα πιο γνωστά καρναβάλια στην Ελλάδα.

Το Πάσχα.  Η συνύπαρξη  Ορθόδοξων και Καθολικών κάνουν το Πάσχα στη Σύρο μια πραγματικά ασυναγώνιστη εμπειρία.

Τα πανηγύρια, επίσης είναι ένα σημαντικό έθιμο για το νησί.

Είδη τουρισμού

Αγροτουρισμός, οικοτουρισμός, επαγγελματικός τουρισμός, πολιτιστικός τουρισμός, θρησκευτικός τουρισμός, ιαματικός τουρισμός, τουρισμός υγιεινής διαβίωσης, κοινωνικός τουρισμός, θαλάσσιος τουρισμός, αθλητικός τουρισμός, περιπατητικός τουρισμός, εναλλακτικός τουρισμός.

Παραλίες

Με αμμουδιά

Με  βότσαλο

Με βράχια

Αγκαθωπών οργανωμένη Κλεισούρα Άγιος Νικόλαος
Αετός Λίας
Αζόλιμνος οργανωμένη    
Αμπέλα οργανωμένη  
Αρμεός + βότσαλο  
Αυλάκι    
Αχλάδι οργανωμένη    
Βαρβαρούσα    
Βάρης οργανωμένη    
Βούλγαρη + βράχια    
Γαλησσάς οργανωμένη    
Γράμματα    
Γριά Σπηλιά    
Δελφίνι οργανωμένη    
Κίνι οργανωμένη    
Κόκκινα + βότσαλο    
Κόμητο οργανωμένη    
Λωτός    
Μαρμάρι    
Μέγας Γιαλός οργανωμένη    
Μέγας Λάκκος + βότσαλο    
Σαντορινιοί    
Συκαμιά+ βότσαλο    
Τρία Λαγγόνια+ βότσαλο    
Φάμπρικα+ βότσαλο οργανωμένη    
Φοίνικα οργανωμένη    

 

 

 Αξιοθέατα

  1. Το παλιό λιμάνι, βρίσκεται στην αριστερή πλευρά του όρμου. Εκεί υπάρχουν οι παλαιές Αποθήκες Διαμετακόμισης που χτίστηκαν στα 1834-1839.
  2. Θέατρο Απόλλων.
  3. Ιερός Ναός Αναστάσεως.
  4. Ινστιτούτο Κυβέλη.
  5. Η Πλατεία Μιαούλη, μια από τις σπάνιες στην Ελλάδα πλατείες, του 19ου αιώνα, με τον ανδριάντα του Ανδρέα Μιαούλη (1889) στο κέντρο και την μαρμάρινη εξέδρα της μουσικής (1907) με ανάγλυφες παραστάσεις του Απόλλωνα και των Μουσών.
  6. Το Δημαρχείο της Ερμούπολης, ένα από τα μεγαλύτερα στη Νεότερη Ελλάδα. Θεμελιώθηκε το  1876 και ολοκληρώθηκε το 1898.
  7. Το Αρχαιολογικό Μουσείο
  8. Το Εκκλησιαστικό Μουσείο.
  9. Το Βιομηχανικό Μουσείο
  10. Το Ιστορικό Αρχείο Κυκλάδων, του οποίου τα αρχεία χρονολογούνται από το 1821 και είναι προσβάσιμα σε μελετητές και επισκέπτες.
  11. Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ερμούπολης. Σχεδιάστηκε από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Pietro Sampo (1862 – 63).
  12. Η Δημοτική Βιβλιοθήκη.
  13. Το πρώτο Γυμνάσιο στην νεότερη Ελλάδα ιδρύθηκε το 1833. Σε αυτό μαθήτευσαν ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης, ο Βολανάκης, ο Συγγρός και άλλοι επιφανείς Έλληνες.
  14. Ο ορθόδοξος Μητροπολιτικός ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος. Περίλαμπρος ναός, βασιλική τρίκλιτη με θόλο, είναι χρονολογικά ο  πρώτος ναός του νησιού (1824).
  15. Η ορθόδοξη εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου, βασιλική τρίκλιτη, γνωστή  και ως η «Παναγία των Ψαριανών», είναι η δεύτερη χρονολογικά εκκλησία της Ερμούπολης (1828 – 29). Φιλοξενεί την περίφημη εικόνα της Κοίμησης της Θεοτόκου, έργο του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου (Εl Greco).
  16. Το κτίριο της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού. Εκεί στεγάστηκε το πρώτο Τηλεγραφείο στην Ελλάδα, το 1858.
  17. Το Τελωνείο – Οι Διαμετακομιστικές Αποθήκες. Τα οποία κτίστηκαν το 1834. Η καθολική εκκλησία της Ευαγγελίστριας. Είναι βασιλική τρίκλιτη, χτισμένη στις αρχές του 19ου αιώνα και είναι ο ενοριακός ναός των καθολικών της Ερμούπολης.
  18. Το Δημοτικό θέατρο «Απόλλων». Χτίστηκε το  1864 με εντυπωσιακή εσωτερική αρχιτεκτονική, μιμείται ιταλικά και γαλλικά πρότυπα.
  19. Η ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Νικολάου, αποπερατώθηκε το 1905 και είναι μεταξύ των πέντε μεγαλύτερων ναών στην Ελλάδα.
  20. Η Συνοικία «Βαπόρια» θεωρείται η αριστοκρατική συνοικία της πόλης. Είναι υπερυψωμένη, με θέα στο Αιγαίο και με υπέροχα νεοκλασικά μέγαρα. Εκεί βρίσκονται οι κατοικίες των μεγαλοαστών της Ερμούπολης, του 19ου αιώνα.
  21. Ο ναός της Ανάστασης του Σωτήρος, ναός βυζαντινού ρυθμού, σταυροειδής με τρούλο, χτίστηκε μεταξύ 1879 και 1909.
  22. Το Καρνάγιο ή Ταρσανάς, είναι οι χώροι ναυπήγησης  και επισκευής ξύλινων αλιευτικών σκαφών.
  23. Το Λοιμοκαθαρτήριο, χτίστηκε το 1834.
  24. Η καθολική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.
  25. Στο Ιστορικό Αρχείο της Καθολικής Επισκοπής, παλιότερα στεγαζόταν η Ιερατική Σχολή (1837) και περιλαμβάνει χειρόγραφα του 16ου αιώνα.
  26. Το Αρχείο του Δήμου Άνω Σύρου.
  27. Η καθολική Μονή των Καπουτσίνων με την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, η οποία χτίστηκε το 1635.
  28. Η καθολική Μονή των Ιησουϊτών με την εκκλησία της Παναγίας του Καρμήλου. Χτισμένη το 1740, διαθέτει βιβλιοθήκη με χιλιάδες βιβλία, ιστορικά έγγραφα περγαμηνές και σπάνια χειρόγραφα.
  29. Η καθολική εκκλησία του Σα Μπαστιά (Αγίου Σεβαστιανού).
  30. Η  προτομή του φιλοσόφου Φερεκύδη.
  31. Η εκκλησία της Αγίας Τριάδας και του Αγίου Νικολάου του Φτωχού, είναι μοναδικές ορθόδοξες εκκλησίες στην Άνω Σύρο.
  32. Το Μουσείο του Μάρκου Βαμβακάρη.
  33. Το παλιό Γαλλικό Νοσοκομείο στους πρόποδες της Άνω Σύρου.
  34. Η Έκθεση Παραδοσιακών Επαγγελμάτων.
  35. Ο κάβος του Αι Γιώργη, στον απάνεμο όρμο Αχλάδι. με τις σκαλισμένες φιγούρες.
  36. Η εκκλησία της Αγίας Θέκλας στον Μέγα Γιαλό.
  37. Οι νεοκλασικές επαύλεις Βίλλα Γιαννίκογλου, Βίλλα Βαλμά, οικία Ταλάκη, Πύργος Γεωργιάδη, οικία Βαφειαδάκη, οικία Βελισσαροπούλου, επαύλεις Κρίνου, Πετρίτση, Ρεθύμνη.
  38. Το Δημαρχιακό Μέγαρο Ποσειδωνίας (Πύργος Γεωργιάδη).
  39. Ο καθολικός ναός του Αγίου Πέτρου στην Ποσειδωνία.
  40. Ο ορθόδοξος ναός του Αγίου Ιωάννη (1860).
  41. Το καθολικό εξωκλήσι της Αγίας Πακούς στο Γαλησσά.
  42. Το καθολικό εξωκλήσι του Αγίου Στέφανου.
  43. Το Ενυδρείο στο Κίνι.
  44. Ο ορθόδοξος ναός του Προφήτη Ηλία στο Επισκοπιό.
  45. Η γυναικεία ορθόδοξη Μονή της Αγίας Βαρβάρας, στο Κίνι, με τους αργαλειούς και την έκθεση υφαντών.

Φυσικά αξιοθέατα

  1. Σπηλιά του Ρόζου.
  2. Σπηλιά του Φερεκύδη.
  3. Σπηλιά της Χαρίκλειας.
  4. Νεραϊδοσπηλιά.
  5. Αρχαία ορυχεία της Αμπέλας.

ΣΠΟΡ

Θαλάσσιο Scooter, Σανίδα (Surf Board), Stand Up Paddle (SUP), Κανό Kayak, SKI, Kitesurfing, windsurf, καταδύσεις, πεζοπορία, τρέξιμο, κ.α.

Τοπικές συνταγές και τοπικά προϊόντα

  1.  Συριανά Λουκούμια.
  2. Χαλβαδόπιτα.
  3. Συριανό Λουκάνικο.
  4. Λούζα.
  5. Τυρί Σαν Μιχάλη.
  6. Γλυκιά Γραβιέρα.
  7. Κοπανιστή.
  8. Νωπή Φρέσκια Μυζήθρα.
  9. Πετρωτά, μαλακό τυρί.
  10. Κάπαρη.
  11. Πολτός από μάραθο.
  12. Λιαστή Ντομάτα.
  13. Παστελαριές:  Αποξηραμένα σύκα με καρύδι.
  14. Τσακιστές Ελιές.
  15. Κουμπέμπα με δαμάσκηνα.
  16. Μελιτίνια Συριανά.
  17. Φραγκοκεφτέδες.
  18. Μαϊντανοσαλάτα.
  19. Ομελέτα με φραγκόσυκα.
  20. Σφουγγάτο.
  21. Λαδόπιτες.
  22. Καπαροσαλάτα.
  23. Φρισούρες.
  24. Μαραθόπιτα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ