“Μαγνήτης” η Κεφαλονιά για τους τουρίστες

Σαν “μαγνήτης” τραβάει η Κεφαλονιά τους τουρίστες κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες καθώς διαθέτει καταπληκτικές παραλίες, γραφικά χωριουδάκια αλλά και υπέροχα αξιοθέατα.

Οι τουρίστες που επιλέγουν να κάνουν διακοπές στο στολίδι του Ιονίου Πελάγους είναι κυρίως Ιταλοί και Άγγλοι, αλλά το νησί το επισκέπτονται και Ρώσοι, Γερμανοί και Ολλανδοί.

Πάντως κάθε παραλία του νησιού προσφέρει μια διαφορετική μαγική εικόνα στο επισκέπτη καθώς η εμπειρία μένει βαθιά χαραγμένη στην μνήμη του. Αξιοσημείωτο είναι δε ότι οι περισσότερες παραλίες της Κεφαλονιάς έχουν βραβευτεί με τη γαλάζια σημαία για την καθαριότητά τους, ενώ η διασημότερη παραλία του νησιού, ο Μύρτος κατέχει σταθερά μία θέση στην πρώτη δεκάδα με τις καλύτερες παραλίες παγκοσμίως. Όσο αφορά τη νυχτερινή ζωή στο νησί, αυτή είναι περιπετειώδης και καλύπτει όλα τα γούστα των επισκεπτών της καθώς διαθέτει μεταξύ άλλων μπαράκια, jazzy beach bar, και disco.

Οι παραλίες που “κόβουν” την ανάσα

 Το νησί φημίζεται για τις υπέροχες παραλίες του. Μεταξύ άλλων σε αυτές συμπεριλαμβάνεται ο Μύρτος, οι Πετανιοί, η Σκάλα και το Ξι. Αναλυτικά:

  • Μύρτος

Ο Μύρτος βρίσκεται στο Δήμο Πυλαρέων, 30 χιλιόμετρα βόρεια από το Αργοστόλι, έχει τυρκουάζ χρώμα και ψιλά λευκά βοτσαλάκια.

Πρόκειται για την παραλία που έχει βραβευτεί με γαλάζια σημαία και έχει αναδειχθεί  μια από τις πιο εντυπωσιακές στην Ευρώπη. Ωστόσο η ιδιαιτερότητα που έχει ο Μύρτος είναι ότι έχει από την μία πλευρά οργανωμένη παραλία με καντίνα και από την άλλη ελεύθερη. Αξιοσημείωτο είναι δε ότι κάθε Αύγουστο στην παραλία διοργανώνεται ένα μουσικό φεστιβάλ του Δήμου Πυλαρέων, “Πολιτιστικό Καλοκαίρι”. Ωστόσο η παραλία αυτή είναι επικίνδυνη για τους κολυμβητές κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας καθώς εμφανίζονται μεγάλα κύματα και δεν είναι και λίγοι αυτοί που έχουν “φλερτάρει” ακόμη και με τον θάνατο.

  •  Πετανοί

Η παραλία Πετανοί βρίσκεται στη δυτική πλευρά της περιοχής Παλική και το όνομα της προέρχεται από τη λέξη Επηετανοί που σημαίνει περιοχή με άφθονο νερό σε όλες τις εποχές του χρόνου. Οι Πετανοί είναι μια από τις πιο καλά οργανωμένες παραλίες που διαθέτει το νησί και χαρακτηρίζεται από κατάλευκη άμμο, κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά και ένα πολύ ήσυχο και γαλήνιο περιβάλλον.

  • Σκάλα

Σκάλα

Εξίσου ωραία παραλία είναι και η Σκάλα που βρίσκεται στην νοτιοανατολική πλευρά του νησιού, και απέχει 37 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Κεφαλονιάς και 12 χιλιόμετρα από τον Πόρο. Πρόκειται για μια τεράστια σε μήκος παραλία, αμμώδης, οργανωμένη σε πολλά σημεία, αλλά και ελεύθερη σε μεγάλο τμήμα της με καταγάλανα βαθιά νερά. Αξιοσημείωτο είναι δε ό,τι είναι ιδανική και για θαλάσσια σπορ. Επιπλέον στην Σκάλα οι τουρίστες θα βρουν ξενοδοχειακές μονάδες πολλών αστέρων αλλά και μικρότερα τουριστικά καταλύματα που καλύπτουν όλα τα βαλάντια.

  • Ξι

Ξι

Πρόκειται για μια απόκοσμη αλλά και όμορφη παραλία που βρίσκεται νότια του χωριού Μαντζαβινάτα και απέχει περίπου 8 χιλιόμετρα νότια από το Ληξούρι. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτής της παραλίας είναι το κεραμιδί χρώμα της άμμου της αλλά και η ποσότητα αργίλου που υπάρχει σε αυτή, που  δίνουν την αίσθηση στον επισκέπτη ότι βρίσκεται σε ένα φυσικό σπα. Επίσης σημειώνεται ότι είναι οργανωμένη παραλία και ότι τα νερά της είναι ρηχά και η πρόσβαση είναι ιδιαίτερα εύκολη.

Τα γραφικά χωριά

Πέρα από καταπληκτικές παραλίες το νησί διαθέτει πανέμορφα και γραφικά χωριά όπως την Άσσο και το Φισκάρδο.

  • Άσσος

Άσσος

 

Η Άσσος της Κεφαλονιάς βρίσκεται πολύ κοντά στην πανέμορφη παραλία του Μύρτου και απέχει περίπου 30 χλμ από το Αργοστόλι. Πρόκειται για ένα από τα πιο γραφικά χωριουδάκια της Κεφαλονιάς το οποίο ανήκει στο δήμο Ερίσου και έχει διατηρήσει στο μεγαλύτερο μέρος του την παραδοσιακή επτανησιακή αρχιτεκτονική καθώς διαθέτει μικροσκοπικά σοκάκια με ανθισμένη βλάστηση και ιστορικές εκκλησίες. Ένα από τα σπουδαιότερα αξιοθέατα του χωριού είναι το βενετσιάνικο Κάστρο της Άσσου μαζί με αυτό του Αγίου Γεωργίου. Χτίστηκε στα τέλη του 15ου αιώνα που είχε ως σκοπό την προστασία των κατοίκων από τις πειρατικές επιδρομές. Δόθηκαν σημαντικές μάχες για την υπεράσπιση της Κεφαλονιάς και μετά για μερικές δεκαετίες το κάστρο της Άσσου χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή από το ελληνικό κράτος.

  • Φισκάρδο

Φισκάρδο

Το γραφικό Φισκάρδο βρίσκεται στην βόρεια πλευρά του νησιού, 50 χιλιόμετρα απόσταση από το Αργοστόλι, έχει 189 κατοίκους και έχει χαρακτηριστεί ως παραδοσιακός οικισμός. Σημεία ενδιαφέροντος στο Φισκάρδο είναι ότι στο γραφικό παραλιακό πεζόδρομο υπάρχουν πολύχρωμα αρχοντικά σπίτια. Επίσης οι τουρίστες μπορούν να  κάνουν και μια επίσκεψη στο φάρο στο ακρωτήρι του Φισκάρδου και να δουν ερείπια παλαιοχριστιανικής βασιλικής του 6ου αιώνα στη θέση “Χτούρια”. Αξιοσημείωτο είναι δε ότι από το γραφικό Φισκάρδο κατάγονταν και ο Έλληνας ποιητής Νίκος Καββαδίας και υπάρχει μέχρι σήμερα και το σπίτι του όπου έζησε τα παιδικά του χρόνια.

Τα αξιοθέατα και η λίμνη Μελισσάνη

λιμνοσπήλαιο

Ένα σπάνιο αξιοθέατο που διαθέτει το νησί δεν είναι άλλο από το λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης το οποίο βρίσκεται 2 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Σάμης.

Για τον επισκέπτη λοιπόν που θέλει να δει από κοντά τη σπάνια ομορφιά του σπηλαίου και τον εκπληκτικό διάκοσμο με σταλακτίτες υπάρχει τεχνητή είσοδος με σκαλοπάτια και ένας μακρύ υπόγειος διάδρομος. Η λίμνη βρίσκεται σε βάθος 20 μέτρων, κάτω από την επιφάνεια του εδάφους  και τα νερά της έχουν βάθος από 10 έως 30 μέτρα. Μέσα της υπάρχει και ένα μικρό νησί, το οποίο  χωρίζεται σε δύο θαλάμους, που σχηματίζουν κάτι σαν το γράμμα «Β», ο ένας λουσμένος στο φως, ο άλλος σκοτεινός και καλυμμένος με σταλαγμίτες. Σύμφωνα με τον μύθο, η νύμφη Μελισσάνθη (ή Μελισσάνη) πνίγηκε στο σημείο του σπηλαίου μετά την απόρριψή της από τον θεό Πάνα. Γι’ αυτό ονομάζεται και «σπήλαιο των νυμφών».

Ο ρυθμός της νυχτερινής ζωής

Μπορεί να μην συναντήσουν οι τουρίστες  τη νυχτερινή ζωή της Μυκόνου στη Κεφαλονιά ωστόσο το νησί έχει κάτι για όλα τα γούστα. Οι επισκέπτες του νησιού μπορούν να πάνε κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου σε κάποιο από τα beach parties που οργανώνονται στις πιο γνωστές παραλίες του νησιού. Την καλύτερη νυχτερινή ζωή  την έχει η πρωτεύουσα του νησιού, το Αργοστόλι, καθώς υπάρχουν μοντέρνα μπαράκια και μεγάλα clubs για να διασκεδάσουν οι τουρίστες όλη τη νύχτα με μουσική και να πιούν πολλά κοκτέιλ. Αντίστοιχες επιλογές για διασκέδαση μέχρι πρωίας υπάρχουν και σε άλλα μέρη του νησιού όπως στη Σάμη, τη Σκάλα, το Φισκάρδο, το Ληξούρι και τον Πόρο.

Η Κεφαλονιά φημίζεται για τη μοναδική ποικιλία λευκού κρασιού -τη Ρομπόλα και για τις μάντολες, το κόκκινο γλύκισμα με αμύγδαλο και κρυσταλλωμένη ζάχαρη που αρχικά τις χρησιμοποιούσαν για κουφέτα στις μπομπονιέρες και στην  συνέχεια έγιναν η λιχουδιά για τσιμπολόγημα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ