H μαγευτική Σαντορίνη με την μοναδική Καλντέρα

Ένα άλλο όνομά της,  είναι Στρογγύλη. Αυτή η ονομασία προέρχεται από τα αρχαία χρόνια, που η Σαντορίνη ήταν στρογγυλή. Όμως μετά την τεράστια ηφαιστειακή έκρηξη, την μινωική εποχή, γύρω στο 1613 π.Χ.,  ένα μέρος της Στρογγύλης βυθίστηκε, αφήνοντας μια καλντέρα, με πανύψηλα βράχια. Σήμερα, η Καλντέρα, είναι το μέρος που προτιμούν οι περισσότεροι στη Σαντορίνη. Το νησί βρίσκεται στο νότιο Αιγαίο πέλαγος και  συγκεκριμένα στις Κυκλάδες. Απέχει 128 ναυτικά μίλια  από τον Πειραιά  και 63 ναυτικά μίλια από την Κρήτη. Πρωτεύουσα της είναι τα Φηρά, ενώ ο Αθηνιός είναι το μεγαλύτερο λιμάνι του νησιού. Έχει κατασκευαστεί στον ομώνυμο όρμο. Η έκτασή της είναι 76,19 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Το έδαφος είναι ηφαιστειογενές και εύφορο. Πεδινό στο μεγαλύτερο μέρος του και βραχώδες από την πλευρά του ηφαιστείου. Η αμπελοκαλλιέργεια αποτελεί τον σημαντικότερο τομέα αγροτικής παραγωγής, με ιστορία από τους προϊστορικούς χρόνους και με περισσότερες από 50 ποικιλίες αμπέλου, εκ των οποίων  ορισμένες είναι σπάνιες.

Santorini

Ιστορία

Η Θήρα είναι ένα κομμάτι του ηφαιστειογενούς νησιού Στρογγύλη, της οποίας το κεντρικό τμήμα της ανατινάχτηκε μαζί με τον κρατήρα του ηφαιστείου, κατά τη Μινωική Περίοδο, έκρηξη που έγινε το 1613 π.Χ. και είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία αυτού που σήμερα ονομάζουμε Καλντέρα, αλλά και την καταστροφή του Μινωικού πολιτισμού στο νησί. Τμήματα του ηφαιστείου της Σαντορίνης είναι η Νέα Καμένη (1707-1711 μ.Χ.), η Παλαιά Καμένη (46-47 μ.Χ.), το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπο (ενεργό) (1650 μ.Χ.) και τα Χριστιανά νησιά.

Όταν ήρθαν οι Φοίνικες την ονόμασαν Καλλίστη, από το αρχαίο καλλίστη «η ομορφότερη». Το σημερινό της όνομα Θήρα, προήλθε από τον αρχαίο Σπαρτιάτη Θήρα, ο οποίος αποίκησε πρώτος στο νησί. Η πολιούχος του νησιού ήταν η Αγία Ειρήνη -Σάντα Ιρινι- και οι καθολικοί ναύτες την αποκαλούσαν Σανταρίνη – έτσι τελικά έγινε Σαντορίνη. Σε διάφορα συγγράμματα την αναφέρουν και με άλλα ονόματα Φιλητέρη ή Φιλωτέρα, Καλαυρία, Καρίστη, Τευσία, Θηραμένη καθώς και Ρήνεια.

Οι Ρωμαίοι αρχικά χρησιμοποίησαν το νησί ως τόπο για τους εξόριστους και την Αρχαία Θήρα η οποία βρίσκεται, στην κορυφή του ψηλότερου βουνού του νησιού, τον Προφήτη Ηλία, ως διοικητικό κέντρο. Αυτό συνετέλεσε αρκετά στην οικοδόμηση του νησιού. Ο εκχριστιανισμός της Θήρας πραγματοποιήθηκε μεταξύ του 2ου και 5ου αιώνα.

Κάποιοι πιστεύουν πως μπορεί να είναι και η Χαμένη Ατλαντίδα, για την οποία γίνονται αναφορές από τον Πλάτωνα το 350 π.Χ. και κανένας δεν γνωρίζει αν η πόλη υπήρχε στην πραγματικότητα πριν από την μεγάλη ηφαιστειακή έκρηξη.

Ήθη-Έθιμα

Τα αγιομνήσια, είναι ο εορτασμός και το πανηγύρι στην μνήμη του κάθε Αγίου. Ο δρόμος προς την εκκλησία στρώνεται με δενδρολίβανο, προσφέρεται φαγητό με τοπικά προϊόντα, κρασί και έχει μουσική.

Ο Σταυρός του Λαζάρου, είναι ένας μεγάλος σταυρός από ξύλο καραβιού, καλύπτεται με δενδρολίβανο και λουλούδια και τον ραντίζουν κρατώντας βάγια.  Τη Μεγάλη Παρασκευή βγαίνει το Τάνταλο ως αναγγελία της αποκαθήλωσης, ενώ οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα και ξεκινά η περιφορά του Επιταφίου, ο οποίος στη διαδρομή του ακολουθείται από πιστούς που τον ραίνουν με ροδόνερο και κρατούν τενεκεδάκια, σαν λυχνάρια, επειδή έχουν ανάψει μέσα τους φωτιές.
Τα μελετίνια της Ανάστασης, που είναι πιττάκια με μυζήθρα, ζάχαρη και μαστίχα. Προσφέρονται την Κυριακή του Πάσχα.

Το κάψιμο του Ιούδα. Σε κεντρικά σημεία των χωριών καίνε κρεμασμένα ομοιώματα του Ιούδα ή Οβριού.

Τα στεφάνια της Πρωτομαγιάς κρέμονται στις πόρτες των σπιτιών μέχρι και την παραμονή του Άι Γιάννη του Προδρόμου ή Κλήδωνα. Οι κάτοικοι  μαζεύονται σε κεντρικά σημεία των χωριών, τα τοποθετούν όλα μαζί, τους βάζουν φωτιά και πηδάνε πάνω από την φωτιά για καλή τύχη.

Στο πανηγύρι του Σωτήρος, «κλέβουν» από τις αυλές γλάστρες με βασιλικούς και στολίζουν τον τρούλο του ναού.

Στις 15 Αυγούστου, είναι η αναπαράσταση της έκρηξης του Σαντορινιού ηφαιστείου.  Πραγματοποιούνται εορταστικές εκδηλώσεις με χρήση βεγγαλικών.
Ο τρύγος & τα οινοποιεία. Τις πρώτες μέρες του Αυγούστου καθαρίζουν τα οινοποιεία (κάναβες) και ξεκινάει ο τρύγος (βεντέμα). Την ημέρα που τελειώνει το πάτημα και του Αγίου Αβερκίου που ανοίγονται τα βαρέλια και δοκιμάζονται τα κρασιά, γίνεται μεγάλη γιορτή με τραγούδια και χορούς.

Τα πανηγύρια, επίσης είναι ένα σημαντικό έθιμο για το νησί.

Είδη τουρισμού

Πολιτιστικός τουρισμός, θρησκευτικός τουρισμός, οινοτουρισμός, επαγγελματικός τουρισμός, κοινωνικός τουρισμός, θαλάσσιος τουρισμός, αθλητικός τουρισμός, περιπατητικός τουρισμός, εναλλακτικός τουρισμός, οικοτουριστιμός.

 

Santorini

Παραλίες

Με αμμουδιά

Με  βότσαλο

Με βράχια

Βλυχάδα οργανωμένη Καμπία οργανωμένη Αμμούδι
Κόκκινη Παραλία+ βότσαλο οργανωμένη Αρμένι
Μέσα Πηγάδια+ βότσαλο οργανωμένη
Κολούμπο+ βότσαλο
Βουρβούλος+ βότσαλο
Πορί
Μπαξέδες οργανωμένη
Μονόλιθος οργανωμένη
Περίσσα οργανωμένη
Περίβολος οργανωμένη
Καμάρι οργανωμένη
Άγιος Γεώργιος  οργανωμένη
Μουζακιά μόνο με σκάφος
Άσπρη Παραλία + βότσαλο
Παλιά Καμένη
Κάθαρος
Αλμέρα οργανωμένη
Καλντέρα
Αγία Παρασκευή οργανωμένη
Έρως
Γιαλός+ βότσαλο οργανωμένη

Αξιοθέατα

  1. Ο προϊστορικός οικισμός του Ακρωτηρίου.
  2. Το Μουσείο Προϊστορικής Τέχνης.
  3. Το Αρχαιολογικό Μουσείο.
  4. Το Ναυτικό Μουσείο.
  5. Το θεματικό χωριό «Η Σαντορίνη που έφυγε».
  6. Το Λαογραφικό Μουσείο.
  7. Το Μουσείο Ορυκτών και Απολιθωμάτων.
  8. Ο Φάρος στο Ακρωτήρι.
  9. Ο Ναός του προφήτη Ηλία που χρονολογείται από το 1100.
  10. Οι παλαιοί ανεμόμυλοι.
  11. Τα υπόσκαφα σπίτια, που είναι τα σπίτια σκαμμένα μέσα στον βράχο.

Φυσικά αξιοθέατα

  1. Κόκκινα και μαύρα πετρώματα.
  2. Κρατήρας.
  3. Καλντέρα.
  4. Η ελαφρόπετρα στο μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας.
  5. Τρεις κύριες πηγές.
  6. Τέσσερις ιαματικές πηγές.
  7. Στον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου, μπορείτε να περπατήσετε πάνω από τα ερείπια σε γέφυρες.

Santorini

Σπορ

Θαλάσσιο Scooter, Σανίδα (Surf Board), Stand Up Paddle (SUP), Κανό Kayak, SKI, Kitesurfing, windsurf, καταδύσεις, πεζοπορία, τρέξιμο, κ.α.

Τοπικές συνταγές και τοπικά προϊόντα

  1. Λευκές μελιτζάνες.
  2. Τοματάκια.
  3. Φάβα.
  4. Κάπαρη.
  5. Κρασί.
  6. Μελιτίνια.
  7. Σαντορινιά πουτίγκα.
  8. Σφουγγάτο.
  9. Ψαρόλια.
  10. Τοματοκεφτέδες.
  11. Κρασί βινσάντο.

Santorini

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ