«Yπόθεση Bettencourt»: Το σκάνδαλο με την πλουσιότερη γυναίκα στη Γαλλία στο νέο true crime ντοκιμαντέρ του Netflix

Το Netflix παράγει εδώ και καιρό συναρπαστικά true crime ντοκιμαντέρ. Ο τρόπος με τον οποίο η δημοφιλής πλατφόρμα καταφέρνει να εμβαθύνει σε ανείπωτες προσωπικές ιστορίες είναι συναρπαστικός. Πρόσφατα, προβλήθηκε μια σειρά ντοκιμαντέρ τριών μερών για τη Liliane Bettencourt, τη Γαλλίδα κληρονόμο η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο ενός από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα των δύο τελευταίων δεκαετιών.

Γεννημένη στο Παρίσι το 1922, η Liliane Henriette Schueller, ήταν το μοναχοπαίδι της Louise Madeleine Berthe και του Eugène Schueller, ιδρυτή της L’Oréal, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες καλλυντικών σήμερα. Από νεαρή ηλικία, η κληρονόμος έδειξε ενδιαφέρον για την επιχείρηση του πατέρα της, μαθητευόμενη σε ηλικία 15 ετών, γνωρίζοντας ότι η δουλειά δεν ήταν κουραστική για ένα προνομιούχο κορίτσι.

Στα 28 της, η κυρία Bettencourt πια αφού παντρεύτηκε τον André Bettencourt, ενεπλάκη στο πρώτο της σκάνδαλο, καθώς ο σύζυγός της ήταν μέλος της La Cagoule, μιας βίαιης γαλλικής φιλοναζιστικής ομάδας της δεκαετίας του 1930.

Ο André Bettencourt εντάχθηκε στη L’Oréal, έγινε αντιπρόεδρος, αλλά παραιτήθηκε το 1994 μετά την αποκάλυψη των φασιστικών του διασυνδέσεων. Μετά τον θάνατο του πατέρα της το 1957, η Liliane Bettencourt κληρονόμησε την περιουσία της L’Oréal, και έγινε η πλειοψηφική μέτοχος. Υπό την δική της ηγεσία και του François Dalle, διορισμένου Διευθύνοντος Συμβούλου, η εταιρεία άνθισε, αποκτώντας εμπορικά σήματα όπως η Lancôme, η Kiehl’s, η Maybelline και η Garnier. Καθώς οι επιχειρήσεις ευημερούσαν, η κληρονόμος έγινε γρήγορα η πλουσιότερη γυναίκα στη Γαλλία, με περιουσία που ξεπερνά τα 40 δισεκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, με τέτοιο πλούτο, τα σκάνδαλα ήταν αναπόφευκτα.

Yπόθεση Bettencourt: Ένας λύκος μεταμφιεσμένος σε πρόβατο

Όλα ξεκίνησαν με μια απίθανη φιλία μεταξύ της κληρονόμου και του πάνω από 20 χρόνια νεότερού της φωτογράφου, François-Marie Banier, ενός ανθρώπου με ιδιαίτερες διασυνδέσεις. Στα 16 του ήρθε κοντά με τον Salvador Dali, στα 19 με τη Marie-Laure de Noailles. Η λίστα συνεχίζεται: Pierre Cardin, Samuel Beckett, François Mitterrand, Kate Moss, ακόμα και Johnny Depp (στην πραγματικότητα είναι ο νονός της Lily-Rose Depp).

Ωστόσο, το 1987 όλα άλλαξαν όταν του ανατέθηκε να φωτογραφίσει τη Liliane Bettencourt και τον Federico Fellini για το γαλλικό περιοδικό Egoiste. Η έντονη φύση της φιλίας τους παραμένει μυστήριο, αλλά ο Tom Sancton, πρώην επικεφαλής του γραφείου του περιοδικού Time στο Παρίσι, περιγράφει: «Τα πήγαιναν καλά. Είναι πολύ ειλικρινής, μερικές φορές περιστασιακός, κοινωνικά απρόβλεπτος. Νομίζω ότι την αποσταθεροποίησε… Δεν ήταν μια σωματική σχέση αλλά μια πλατωνική ιστορία αγάπης».

Παρά τον πλούτο της, η Bettencourt ήταν δυστυχισμένη εκείνη την εποχή, με τον σύζυγό της να ασχολείται με την πολιτική και την κόρη της να αποστασιοποιείται. Κάλυψε αυτό το κενό δίνοντας στον Banier πολυτελή δώρα αξίας 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ενός ασφαλιστηρίου συμβολαίου ζωής αξίας 253 εκατομμυρίων ευρώ, 11 πολύτιμα έργα τέχνης (συμπεριλαμβανομένων πίνακες του Πικάσο και του Mondrian), ακόμη και ένα ιδιωτικό νησί.

Η φιλία συνεχίστηκε έως ότου η κόρη της Bettencourt, Françoise Bettencourt Meyers, πήρε τα ινία μετά τον θάνατο του πατέρα της. H νεαρή Bettencourt υπέβαλε μήνυση εναντίον του Banier, κατηγορώντας τον ότι εκμεταλλεύεται την μητέρα της, ένα άτομο σε κακή ψυχική ή σωματική κατάσταση. Εκείνη την εποχή, η Liliane Bettencourt αντιμετώπιζε τα πρώτα σημάδια του Αλτσχάιμερ, με τη νόσο να την εμποδίζει από το να λάβει οικονομικές αποφάσεις και να την κάνει ευάλωτη. Ουσιαστικά, ήταν το ιδανικό θύμα για ένα αρπακτικό σαν τον Banier, που βρήκε μία ευκαιρία να βγάλει χρήματα. Κάπως έτσι ξεκίνησε το δράμα, που διήρκεσε μια δεκαετία. Όταν η νεαρή Bettencourt έμαθε ότι ο Banier προσπαθούσε να διεκδικήσει την κηδεμονία της δεν μπορούσε να κάνει πλέον τα στραβά μάτια.

Έπειτα από μία μακρά νομική διαδικασία, ο Banier κρίθηκε ένοχος, καταδικάστηκε σε δυόμισι χρόνια φυλάκιση και απομακρύνθηκε γρήγορα από τη διαθήκη της Bettencourt, ενώ του επιβλήθηκε και χρηματικό πρόστιμο. Ωστόσο, η ιστορία δεν τελειώνει εκεί. Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το Netflix επέλεξε να επανεξετάσει αυτήν την ιστορία.

Η αποκάλυψη ενός πολιτικού σκανδάλου

Σαν σε μυθιστόρημα μυστηρίου, ο μπάτλερ των Bettencourt, Pascal Bonnefoy, κάνει την είσοδό του στην υπόθεση, με το μαγνητόφωνο στο χέρι. Ανησυχώντας για τη θέση του, ανησυχώντας για την ψυχική κατάσταση της εργοδότριάς του του και όντας κουρασμένος να παρακολουθεί τη δράση του Banier, ο Bonnefoy αρχίζει να ηχογραφεί κρυφά συνομιλίες στην έπαυλη Bettencourt. Στην αρχή οι ηχογραφήσεις χρησίμευαν στην κατανόηση της περίπλοκης σχέσης μεταξύ της κληρονόμου και του νεαρού φίλου της. Στη συνέχεια όμως αυτές οι ηχογραφήσεις πυροδότησαν πολύ μεγαλύτερα σκάνδαλα, φτάνοντας στα υψηλότερα κλιμάκια της γαλλικής κυβέρνησης.

Εκείνη την εποχή, ο Nicolas Sarkozy κατείχε την προεδρία της Γαλλίας και ασχολούνταν με τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Για να προχωρήσει η μεταρρύθμιση, ο Sarkozy βασίστηκε στον υπουργό Εργασίας του, Eric Woerth. Αν και ο Woerth φαινόταν να είναι το δυνατό χαρτί του Sarkozy για να κατευνάσει το γαλλικό κοινό, κάτι απαίσιο συνέβαινε σχετικά με τους δεσμούς του με τη Liliane Bettencourt.

Η σύζυγος του Eric Woerth, Florence Woerth, επένδυε εκατομμύρια ευρώ για την πλουσιότερη γυναίκα στη Γαλλία. Με άλλα λόγια, ο Eric Woerth, τότε υπουργός Προϋπολογισμού, ήταν ο βασικός φοροεισπράκτορας της χώρας, έχοντας δίπλα του κάποια να διαχειρίζεται την περιουσία της μεγαλύτερης φορολογούμενης της χώρας. Μια τεράστια σύγκρουση συμφερόντων. Το 2010, η βόμβα εξερράγη. Η Mediapart απέκτησε πρόσβαση σε μέρος των ηχογραφήσεων του μπάτλερ της Bettencourt, αποκαλύπτοντας συγκλονιστικές πληροφορίες. Η Liliane Bettencourt είχε πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ σε μυστικούς ελβετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, συζητούσε για διάφορες στρατηγικές φοροδιαφυγής και, κυρίως, είχε σαφείς δεσμούς με την κυβέρνηση Sarkozy .Εν ολίγοις, ο οικονομικός σύμβουλος της κυρίας Bettencourt, Patrice de Maistre, αποκάλυψε ότι ο κ. Woerth γνώριζε καλά τις στρατηγικές φοροδιαφυγή της κυρίας Bettencourt.

Το χειρότερο, μια πρώην λογίστρια της κυρίας Bettencourt, η Κλερ Τιμπού, ισχυρίστηκε ότι πολλές δωρεές που υπερέβαιναν κατά πολύ τα νόμιμα όρια και είχαν γίνει στην εκστρατεία του κ. Sarkozy, προέρχονταν από την κληρονομιά της Bettencourt. Αυτό το δράμα κλόνισε την προεδρία του Sarkozy, υπονόμευσε την εμπιστοσύνη του γαλλικού κοινού και άφησε μια ανεξίτηλη κηλίδα στην εικόνα του. Τελικά, ενώ η ιστορία παρουσιάζει την κυρία Bettencourt ως μια γυναίκα που δεν γνωρίζει τα πλούτη της, οι ηχογραφήσεις θα μπορούσαν να αποδείξουν το αντίθετο.

Αντιμέτωποι με την πολυπλοκότητα της ιστορίας, οι σκηνοθέτες του ντοκιμαντέρ του Netflix κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για να ξετυλίξουν το νήμα της ιστορίας. Αυτό που τελικά προκύπτει είναι η ιστορία μιας ευάλωτης γυναίκας που, η οποία παίρνοντας τις δικές της οικονομικές αποφάσεις, έπεσε στα χέρια ενός οπορτουνιστή. Αν και μητέρα και κόρη διαφωνούσαν σχεδόν για όλη τους τη ζωή, η μικρότερη παρενέβη, ίσως για να προστατεύσει τη μητέρα της ή για να διαφυλάξει τη δική της εκκολαπτόμενη περιουσία.

Το ντοκιμαντέρ δίνει τη δυνατότητα στο κοινό να ρίξει μία κρυφή ματιά σε μια από τις πλουσιότερες οικογένειες στη Γαλλία, αποδεικνύοντας ότι ο απίστευτος πλούτος συχνά συνοδεύεται από δράματα που εκτείνονται πέρα ​​από το οικογενειακό πλαίσιο. Παρά την πολυπλοκότητά του, το ντοκιμαντέρ πυροδοτεί συζητήσεις σχετικά με το αν η κυρία Bettencourt ήταν μια μοναχική και ευάλωτη γυναίκα ή αν είχε πιο άλλες φιλοδοξίες. Δυστυχώς, δεν θα μάθουμε ποτέ, καθώς έφυγε από τη ζωή το 2017, αφήνοντας την περιουσία και τα περιουσιακά της στοιχεία στα χέρια της κόρης και των εγγονιών της. Στο τέλος, οι θεατές θα πρέπει να σχηματίσουν τη δική τους γνώμη.

Πηγή: FOXreport.gr

Θα είναι ποτέ δυνατόν το ταξίδι στον χρόνο;

Είστε ιδιοφυΐα αν μπορείτε να λύσετε αυτό το δύσκολο μαθηματικό παζλ σε μόλις 18 δευτερόλεπτα

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ