Τα πασχαλινά τραπέζια του κόσμου

Ενώ το Πάσχα είναι σχεδόν προ των πυλών, τις βιτρίνες των καταστημάτων, ιδίως των ζαχαροπλαστείων, διακοσμούν σοκολατένια αβγά, πουπουλένια κοτοπουλάκια και κουνελάκια με μεγάλα αυτιά σε όλα τα χρώματα και μεγέθη. Ωστόσο, υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία από φαγητά και λιχουδιές που ετοιμάζονται κατά τη διάρκεια αυτής της εορταστικής περιόδου σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σήμερα λοιπόν που είναι Πάσχα για τους Καθολικούς, ας γνωρίσουμε κάποια πιάτα για Καθολικούς και μη, που συνοδεύουν το πασχαλινό τραπέζι. Bacalhau à Gomes de Sá στη Βραζιλία, doro wat στην Αιθιοπία, είναι μόνο δύο από αυτά.

1. Doro wat στην Αιθιοπία

Η πλειοψηφία των Αιθιόπων είναι χριστιανοί, επομένως δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το Πάσχα γιορτάζεται με μεγαλοπρέπεια. Μια νηστεία 55 ημερών, κατά τη διάρκεια της οποίας ορθόδοξοι χριστιανοί και καθολικοί απέχουν από ζωικά προϊόντα, τηρείται μέχρι την Κυριακή του Πάσχα, όταν το γλέντι συνήθως περιλαμβάνει κοτόπουλο, πρόβειο κρέας και ποικιλία ψωμιών.

Το doro wat, ένα πικάντικο μαγειρευτό κοτόπουλο, είναι μια από τις πιο παραδοσιακές συνταγές, που συνοδεύεται με ψωμί injera και tej, ένα κρασί από μέλι.

2. Χοιρομέρι στις ΗΠΑ

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το βασικό γεύμα την Κυριακή του Πάσχα είναι ένα κλασικό χοιρομέρι στον φούρνο με μια σειρά από συνοδευτικά. Αντικατέστησε σε μεγάλο βαθμό το αρνί ως κεντρικό πιάτο του τραπεζιού, επειδή το χοιρομέρι ήταν πιο ευρέως διαθέσιμο και επομένως πιο προσιτό.

Ένας άλλος λόγος είναι ότι, πριν από την εφεύρεση της ψύξης, το κρέας έμπαινε σε διαδικασία ωρίμανσης το φθινόπωρο και ήταν έτοιμο προς κατανάλωση την άνοιξη.

3. Αρνί από το Σολτ Σπρινγκ Αϊλαντ του Καναδά

Είτε ψητό είτε μαγειρευτό, το αρνί αποτελεί παραδοσιακή επιλογή για το μεσημέρι της Κυριακής του Πάσχα σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο. Ενώ ορισμένοι Καναδοί θα γλεντήσουν με γαλοπούλα ή, όπως στις ΗΠΑ, ένα ψητό χοιρομέρι, άλλοι θα μείνουν πιστοί στο κλασικό αρνάκι και -αν είναι τυχεροί- θα γευτούν αυτό που θεωρείται από τα καλύτερα στον κόσμο.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη American Lamb Board (@fanoflamb)

Το αρνί από το νησί Σολτ Σπρινγκ, μεταξύ της Βρετανικής Κολομβίας και της νήσου Βανκούβερ, φημίζεται για την εξαιρετική νοστιμιά του χάρη στους άγριους θάμνους και χόρτα που βόσκουν τα ζώα. Ακόμη και η βασιλική οικογένεια είναι φαν.

4. Βακαλάος στη Βραζιλία

Bacalhau τον ονομάζουν στη χώρα της Λατινικής Αμερικής και είναι για τους Βραζιλιάνους την Κυριακή του Πάσχα ό,τι η γαλοπούλα για τους Βορειοαμερικανούς την Ημέρα των Ευχαριστιών. Πρόκειται για τον γνωστό μας παστό μπακαλιάρο και τρώγεται όλο τον χρόνο, αλλά το Πάσχα είναι απαραίτητος. Η πιο συνήθης συνταγή που συναντάμε είναι το bacalhau à Gomes de Sá, όπου ο μπακαλιάρος μαγειρεύεται με πατάτες, κρεμμύδια, βραστά αβγά, ελιές και φυσικά άφθονο ελαιόλαδο. Όλα αυτά μαζί δημιουργούν μια έκρηξη γεύσεων και υφών.

Επίσης, την ημέρα εκείνη στη Βραζιλία είναι η ώρα για να απολαύσει κανείς σοκολάτα και paçoca. Το paçoquinha, όπως αλλιώς ονομάζεται, είναι ένα παραδοσιακό βραζιλιάνικο γλυκό, που παρασκευαζόταν στα παλιά χρόνια με σύνθλιψη των συστατικών σε ένα γουδί, με τις ίδιες ακριβώς διαδικασίες που χρησιμοποιούσαν οι ιθαγενείς. Στην πραγματικότητα, η λέξη paçoca προέρχεται από τη λέξη των ιθαγενών Tupi «pa’soka», που σημαίνει θρυμματίζω, συνθλίβω στο γουδί.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Receitas (@receitas)

Πρόκειται, λοιπόν, για ένα σκληρό γλυκό με τετράγωνο ή κυλινδρικό σχήμα και ξηρή υφή, που παρασκευάζεται με θρυμματισμένα αράπικα φιστίκια, ζάχαρη και αλάτι και συχνά μοιράζεται σε θρησκευτικές τελετές. Κάποιοι χρησιμοποιούν και αλεύρι, όπως καλαμποκάλευρο, βρώμη ή μανιόκα.

Στο Vale do Paraíba (κοιλάδα Παραΐμπα), που το αγαπούν πάρα πολύ, λένε πως «τα paçoquinha όταν συνοδεύονται από φέτες μπανάνας και καφέ είναι το καλύτερο πράγμα που μπορεί κανείς να γευτεί στον κόσμο», ενώ θρυμματισμένα είναι εξαιρετικά πάνω από παγωτό, μιλκσέικ, γιαούρτι και smoothies.

5. Κεφτέδες μπακαλιάρου στις Βερμούδες

Το Πάσχα γιορτάζεται με ένα πολύ ιδιαίτερο τρόπο στο νησί του Ατλαντικού: όλοι βγαίνουν στις παραλίες για να πετάξουν χαρταετούς που έχουν φτιάξει μόνοι τους και να απολαύσουν τα παραδοσιακά εδέσματα. Εθιμοτυπικά ο μπακαλιάρος πρωταγωνιστεί και στις Βερμούδες, αφού οι κάτοικοι τον τρώνε μαζί με πατάτες για πρωινό τις Κυριακές πριν πάνε στην εκκλησία. Μάλιστα τον συνοδεύουν με μια κρεμώδη σος ή μια σάλτσα με βάση την ντομάτα και με φρέσκες ντόπιες μπανάνες στο πλάι. Ως επακόλουθο, το Πάσχα το συγκεκριμένο ψάρι καταναλώνεται συνήθως με τη μορφή μπακαλιαροκεφτέδων με λίγη μαγιονέζα ή καυτερή σάλτσα, οι οποίοι σερβίρονται σκέτοι ή σε σάντουιτς μέσα σε hot cross buns.

Τα ζεστά σταυρωτά ψωμάκια, όπως μεταφράζονται στα ελληνικά, μοιάζουν με τσουρεκάκια γεμιστά με σταφίδες και παίρνουν το όνομά τους από τον σταυρό που τα στολίζει, καθώς χαράσσεται ή σημειώνεται με γλάσο στην επιφάνειά τους. Το έθιμο των hot cross buns ξεκίνησε από μια παλιά δεισιδαιμονία, σύμφωνα με την οποία αν ο σπιτονοικοκύρης δεν καταναλώσει ένα τη Μεγάλη Παρασκευή, το σπίτι του θα καεί ολοσχερώς.

6. Asado στην Αργεντινή

Ένα τυπικό αργεντίνικο πασχαλινό γλέντι είναι το asado, όπου η οικογένεια και οι φίλοι συγκεντρώνονται για να απολαύσουν πιάτα με κρέατα στη σχάρα, συνήθως με το αρνί ως κεντρικό κομμάτι, αλλά πολλές φορές περιλαμβάνουν βοδινό, κοτόπουλο και τσορίθο. Φυσικά, το πιο πιθανό είναι όλα αυτά να συνοδεύονται με μια σεβαστή ποσότητα Malbec, το βαθυκόκκινο κρασί-σημαία της Αργεντινής.

Σε αυτό το τραπέζι υπάρχει πάντα και το Rosca de Pascua: ένα γλυκό ψωμί που μοιάζει με μπριός, ή και με κέικ ανάλογα με τις προτιμήσεις, έχει το σχήμα δαχτυλιδιού και είναι γαρνιρισμένο με κρέμα ζαχαροπλαστικής, ξηρούς καρπούς, φρούτα γλασαρισμένα ή σιροπιασμένα, ακόμη και σοκολατένια αβγά.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Matias Chavero (@matuchavero)

Σοκολατένια αβγά είναι και τα σπιτικά huevos de Pascua, τα οποία αποτελούν επίσης γαστρονομική παράδοση για πολλές οικογένειες. Μεγάλα ή μικρά, είναι κούφια και περιέχουν γλυκόριζα, ζαχαρωτά ή ξηρούς καρπούς, ενώ το εξωτερικό τους συχνά διακοσμείται με περίτεχνα ανάγλυφα σχέδια από γλάσο και σοκολάτα.

Ως σύμβολο της γονιμότητας, εν μέρει αυτά τα αβγά αντιπροσωπεύουν την αρχή ενός κύκλου και έτσι τα χαρίζουν ως σύμβολα ευημερίας και καρποφορίας.
Πηγή: instyle.gr 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ