Τα ετερώνυμα δεν έλκονται – Τι δείχνει νέα μελέτη για τις ερωτικές σχέσεις

Άνθρωποι με μεγάλες διαφορές καταλήγουν να αγαπηθούν και να ζήσουν μεγάλες ρομαντικές ιστορίες. Οι ταινίες του Χόλυγουντ μας έχουν δημιουργήσει την εικόνα ότι στον έρωτα τα ετερώνυμα πάντα έλκονται.

Οι επιστήμονες, όμως, διαφωνούν και μία νέα μελέτη έρχεται να τους επιβεβαιώσει. Μετά από ανάλυση 130 χαρακτηριστικών της προσωπικότητας εκατομμυρίων ζευγαριών προέκυψε το συμπέρασμα ότι επιλέγουμε έναν σύντροφο που μας μοιάζει.

Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Κολοράντο των ΗΠΑ συνδύασε δεδομένα από σχεδόν 200 μελέτες που χρονολογούνται από το 1903. Τα στοιχεία προήλθαν από ζευγάρια σε διάφορα στάδια της σχέσης τους, όπως όταν απέκτησαν παιδιά, όταν παντρεύτηκαν, όταν αρραβωνιάστηκαν ή όταν συγκατοικούσαν.

Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι στάσεις σε πολιτικά και θρησκευτικά θέματα, το επίπεδο της μόρφωσης και η ευφυΐα ήταν σχεδόν παρόμοιες ανάμεσα στα ζευγάρια. Επίσης φαίνεται ότι συνήθως επιλέγουμε κάποιον που έχει τις ίδιες συνήθειες αλλά και ελαττώματα με εμάς. Έτσι για παράδειγμα οι μανιώδεις καπνιστές συνήθως προτιμούσαν έναν σύντροφο που κάπνιζε το ίδιο. Επίσης εάν κάποιος ξενυχτούσε πολύ τότε επέλεγε έναν σύντροφο που του άρεσε να μένει ξύπνιος την νύχτα.

Υπήρχαν ομοιότητες και ως προς το ύψος, το βάρος και τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας των ζευγαριών. Η εξήγηση που δίνουν οι ερευνητές είναι ότι οι περισσότεροι έλκονται από άτομα που τους μοιάζουν. Σε αρκετές περιπτώσεις βέβαια οι σύντροφοι αρχίζουν να μοιάζουν επειδή μένουν μαζί για πολύ καιρό και αναπτύσσουν τις ίδιες συνήθειες.

Οι επιστήμονες ξεκαθάρισαν ότι δεν βρήκαν ούτε ένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι πράγματι τα ετερώνυμα έλκονται. Μόλις το 3% των συμμετεχόντων είχαν την τάση να επιλέγουν συντρόφους που ήταν διαφορετικοί.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ