Συνταγή για νόστιμα vegan ζυμαρικά με πράσινα λαχανικά, αρακά και λεμόνι

Απολαύστε μια νόστιμη vegan μακαρονάδα με απλά υλικά και εκπληκτική γεύση. Σοταρισμένα κρεμμυδάκια μαζί με σκόρδο συνδυάζονται με τρυφερά χόρτα και αρακά δημιουργώντας μια σάλτσα με βελούδινη υφή.

Υλικά για τη συνταγή

Για τη σάλτσα:

  • 3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
  • 4 μεγάλα φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 4 μεσαία σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένα (περίπου 2 ½ κουταλιές σούπας)
  • 2 κουταλάκια του γλυκού ξύσμα λεμονιού + 1 κουταλιά σούπας φρέσκος χυμός λεμονιού (από 1 λεμόνι)
  • 2 φλιτζάνια χοντροκομμένα πράσινα μέρη πράσου (από 1 μέτριο πράσο)
  • 2 φλιτζάνια χοντροκομμένο σέσκουλο (από 1 ματσά σέσκουλο)
  • 2 φλιτζάνια φρέσκο baby σπανάκι
  • 1 κουταλιά σούπας + 1 κουταλάκι του γλυκού λευκό miso
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι (και επιπλέον για το νερό)
  • 340 γραμμάρια ζυμαρικά της αρεσκείας σας
  • 1 ¼ φλιτζάνι κατεψυγμένος αρακάς

Για το σερβίρισμα:

  • Φρέσκα ψιλοκομμένα σχοινόπρασα
  • Τριμμένο vegan τυρί (προαιρετικά)

Οδηγίες:

  1. Ζεστάνετε το λάδι σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια και το σκόρδο και σοτάρετε τα ανακατεύοντας συχνά μέχρι να μαλακώσει το σκόρδο και να γίνει διάφανο, περίπου 3-4 λεπτά. Προσθέστε το ξύσμα λεμονιού και αφήστε το να βράσει για λίγα δευτερόλεπτα χωρίς να ανακατέψετε. Αποσύρετε από τη φωτιά.
  2. Βράστε νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Εν τω μεταξύ, προσθέστε την επιθυμητή ποσότητα αλατιού στο νερό που βράζει. Ρίξτε τα πράσα στο βραστό νερό και μαγειρέψτε τα, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, για 2 λεπτά. Προσθέστε το πλυμένο σέσκουλο και το σπανάκι και μαγειρέψτε τα, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να μαλακώσουν πολύ και αποκτήσουν βαθύ πράσινο χρώμα, περίπου 1 λεπτό και 30 δευτερόλεπτα.
  3. Με μια τρυπητή κουτάλα, αφαιρέστε το μείγμα με τα πράσα από το νερό και κρατήστε το πάνω από την κατσαρόλα για λίγα δευτερόλεπτα για να στραγγίσει τελείως. Μεταφέρετε το στραγγισμένο μείγμα πράσων σε ένα μπλέντερ.
  4. Προσθέστε το μείγμα με τα κρεμμυδάκια, το miso, το αλάτι και 1/4 φλιτζάνι από το νερό που κρατήσατε στην κατσαρόλα με τα πράσα στο μπλέντερ. Αλέστε μέχρι το μείγμα να γίνει πολύ λείο και να αποκτήσει μια παχιά, κρεμώδη υφή, περίπου 45 δευτερόλεπτα. Αφήστε το στην άκρη.
  5. Επιστρέψτε το νερό βρασίματος στην κατσαρόλα και ξαναβράστε το σε δυνατή φωτιά. Προσθέστε τα ζυμαρικά και μαγειρέψτε τα σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας για al dente, προσθέτοντας τα μπιζέλια κατά τα τελευταία 45 δευτερόλεπτα του χρόνου μαγειρέματος. Στραγγίστε τα ζυμαρικά, κρατώντας 1/2 φλιτζάνι από το νερό του βρασμού σε ένα μικρό μπολ ανθεκτικό στη θερμότητα. Επιστρέψτε τα ζυμαρικά και τα μπιζέλια στην άδεια κατσαρόλα.
  6. Προσθέστε το πουρέ πράσων στο μείγμα των ζυμαρικών και ανακατέψτε τα μαζί. Προσθέστε το νερό βρασμού που κρατήσατε όσο χρειάζεται, 1/4 φλιτζάνι κάθε φορά, μέχρι η σάλτσα να γίνει αραιή και κρεμώδης. Προσθέστε το χυμό λεμονιού και επιπλέον αλάτι για να δώσετε γεύση. Ανακατέψτε καλά.
  7. Σερβίρετε τα ζυμαρικά σε 4 μπολ και γαρνίρετε με ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια και vegan παρμεζάνα, προαιρετικά.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ