Συνταγή για κρεμώδες ζαμπόν με πατάτες ογκρατέν: Το τέλειο πιάτο για ένα επίσημο γεύμα ή μια χαλαρή βραδιά στο σπίτι

Όταν ετοιμάζετε ένα γεύμα επικεντρώνετε την προσοχή σας στο κυρίως πιάτο και αφήνοντας σε δεύτερο πλάνο τα συνοδευτικά. Αυτή τη συνταγή για κρεμώδες ζαμπόν με πατάτες ογκρατέν (au gratin) είναι το τέλειο συνοδευτικό, ιδανικό για ένα επίσημο γεύμα ή μια χαλαρή βραδιά στο σπίτι παρέα με τους φίλους και τα αγαπημένα σας πρόσωπα.

Το gratin, όπως πολλά νόστιμα πλούσια και κρεμώδη φαγητά, είναι μια γαλλική εφεύρεση. Ενώ αυτός ο όρος χρησιμοποιείται συχνότερα για να περιγράψει ένα πιάτο με βάση τις πατάτες, ένα gratin μπορεί πραγματικά να περιλαμβάνει σχεδόν όλα τα συστατικά που μπορείτε να φανταστείτε. Εφόσον η σάλτσα είναι κρεμώδης και η κορυφή είναι τραγανή, έχετε ένα γκρατέν.

Συνταγή για κρεμώδες ζαμπόν με πατάτες ογκρατέν

Υλικά

  • 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 2 κιλά πατάτες
  • 1 φλιτζάνι παχύρρευστη κρέμα
  • ⅔ φλιτζανιού γάλα
  • 1 ½ κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα
  • Αλάτι και μαύρο πιπέρι, για γεύση
  • 170 γρ. χοντροκομμένο καπνιστό ζαμπόν, κομμένο σε κύβους
  • 1 φλιτζάνι τριμμένο τυρί γκρουγιέρ

Οδηγίες

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
  2. Προσθέστε το βούτυρο, τα κρεμμύδια σε φέτες και το σκόρδο σε ένα τηγάνι και τοποθετήστε το σε μέτρια φωτιά.
  3. Σοτάρετε για 5 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Αφήστε στην άκρη.
  4. Καθαρίστε και κόψτε σε λεπτές φέτες τις πατάτες.
  5. Σε ένα μπολ χτυπήστε με σύρμα την κρέμα γάλακτος, το γάλα, τη μουστάρδα και αλατοπίπερο. Αφήστε στην άκρη.
  6. Στρώστε το ¼ από τις πατάτες στη βάση ενός ταψιού μεσαίου μεγέθους. Στη συνέχεια, εναλλάξτε στρώσεις κρεμμυδιών, ζαμπόν, κομμένου σε κύβους και περισσότερες φέτες πατάτας, τελειώνοντας με μια τελευταία στρώση πατάτες και πασπαλίστε από πάνω με το υπόλοιπο ζαμπόν.
  7. Ρίξτε από πάνω το μείγμα κρέμας.
  8. Προσθέστε την τριμμένη γραβιέρα.
  9. Σκεπάστε με αλουμινόχαρτο και ψήστε για 1 ½ ώρα.
  10. Στα τελευταία 20 λεπτά του μαγειρέματος, αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο και συνεχίστε το ψήσιμο μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανό.
  11. Σερβίρετε το φαγητό ζεστό.

Χρήσιμες συμβουλές

  • Για να βεβαιωθείτε ότι οι πατάτες είναι καλά μαγειρεμένες, τρυπήστε τις με ένα μαχαίρι. Εάν το μαχαίρι μπαίνει εύκολα, οι πατάτες είναι έτοιμες.
  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε είδος πατάτας θέλετε για αυτό το gratin. Οι Yukon Gold είναι μια καλή επιλογή επειδή είναι πλούσιες σε γεύση και κρατάνε καλά στο ψήσιμο.
  • Αν θέλετε να κάνετε το gratin πιο χορταστικό, μπορείτε να προσθέσετε επιπλέον ζαμπόν ή άλλα υλικά, όπως μανιτάρια ή λουκάνικα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ