Αυτή η σαλάτα ζυμαρικών με σπαράγγια και λεμόνι αποτελεί μια ελαφριά, δροσερή και γευστική επιλογή ιδανική για τις ζεστές μέρες ή για ένα υγιεινό γεύμα ή δείπνο. Συνδυάζοντας τραγανά ζυμαρικά, τρυφερά σπαράγγια, φρέσκα μυρωδικά και μια αρωματική σάλτσα λεμονιού, αυτή η σαλάτα θα σας κερδίσει με την απλότητα και την νοστιμιά της.
Υλικά για τη συνταγή
- 340 γραμμάρια ζυμαρικά (π.χ. πένες, φιογκάκια, fusilli)
- 450 γραμμάρια σπαράγγια, κομμένα σε κομμάτια των 2,5 εκ.
- 1/2 φλιτζάνι λιαστές ντομάτες, ψιλοκομμένες
- 1/2 κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε κυβάκια
- 1/2 φλιτζάνι φρέσκος μαϊντανός, ψιλοκομμένος (προαιρετικό)
Για τη σάλτσα λεμονιού:
- 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα
- Χυμός από 2-3 λεμόνια
- 4-6 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού φρέσκο τριμμένο πιπέρι
- Αλάτι για γεύση
Οδηγίες
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατόνερο, βράστε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Στραγγίξτε τα και αφήστε τα να κρυώσουν.
- Σε μια κατσαρόλα με αλατόνερο που κοχλάζει, ζεματίστε τα σπαράγγια για 3-4 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Στραγγίξτε τα και αφήστε τα να κρυώσουν.
- Σε ένα μικρό μπολ, χτυπήστε μαζί το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, το χυμό λεμονιού, το πολτοποιημένο σκόρδο, το πιπέρι και το αλάτι. Ανακατέψτε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίξτε τα κρύα ζυμαρικά, τα σπαράγγια, τις λιαστές ντομάτες, το κόκκινο κρεμμύδι και τον μαϊντανό (αν τον χρησιμοποιήσετε).
- Ρίξτε τη σάλτσα λεμονιού πάνω από τη σαλάτα και ανακατέψτε απαλά για να επικαλυφθούν ομοιόμορφα όλα τα υλικά.
- Απολαύστε αμέσως τη δροσερή σαλάτα ζυμαρικών με σπαράγγια και λεμόνι. Μπορείτε να γαρνίρετε με έξτρα φρέσκο μαϊντανό ή με ξύσμα λεμονιού.