Συνταγή για απολαυστική φοκάτσια με σκόρδο και δενδρολίβανο

Πηγή φωτογραφίας: freepik

Αυτή η συνταγή για focaccia (φοκάτσια) με σκόρδο και δενδρολίβανο δεν χρειάζεται ζύμωμα και σας χαρίζει ένα αφράτο, λαχταριστό ψωμί με άρωμα σκόρδου και μυρωδικών. Είναι εύκολη στην παρασκευή της και θα σας ενθουσιάσει με την γεύση της.

Υλικά

Οδηγίες

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε με σύρμα το νερό, τη μαγιά και τις 2 κουταλιές της σούπας λάδι μέχρι να διαλυθεί η μαγιά. Προσθέστε το αλάτι και ανακατέψτε με το σύρμα.
  2. Ανακατέψτε το αλεύρι με μια σπάτουλα μέχρι να σχηματιστεί μια κολλώδης ζύμη, σχεδόν σαν πολύ πηχτός χυλός, ώστε να μην υπάρχουν ξηρά κομματάκια αλευριού. Ξύστε τα πλαϊνά του μπολ και σκεπάστε το με μεμβράνη. Βάλτε το στο ψυγείο μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο, για τουλάχιστον 8 ώρες και έως 24 ώρες.
  3. Ρίξτε 1/2 φλιτζάνι λάδι σε ένα μεταλλικό ταψί ψησίματος διαστάσεων 33 x 23 εκ.
  4. Λαδώστε τα χέρια σας και μεταφέρετε τη ζύμη στο λαδωμένο ταψί. Γυρίστε τη ζύμη για να την λαδώσετε εντελώς. Πιέστε τη ζύμη προς τις άκρες του ταψιού. Εάν η ζύμη επανέρχεται στο αρχικό της σχήμα, αφήστε την να ξεκουραστεί για 10 λεπτά και προσπαθήστε ξανά. Αφήστε τη να φουσκώσει σε θερμοκρασία δωματίου, για 1 1/2 με 2 ώρες.
  5. Προθερμάνετε το φούρνο στους 230°C. Χρησιμοποιήστε τα δάχτυλά σας για να κάνετε βαθιές λακούβες σε όλη την επιφάνεια της ζύμης. Πασπαλίστε τη ζύμη ομοιόμορφα με θαλασσινό αλάτι.
  6. Ψήστε μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει, για 25 με 30 λεπτά.
  7. Ενώ ψήνεται η φοκάτσια, ζεστάνετε το σκόρδο, το δεντρολίβανο και το υπόλοιπο 1/4 φλιτζάνι λάδι σε χαμηλή φωτιά σε μια μικρή κατσαρόλα, ανακατεύοντας περιστασιακά. Αποσύρετε από τη φωτιά.
  8. Αφήστε την φοκάτσια να κρυώσει για 15 λεπτά. Αλείψτε την ομοιόμορφα με το μείγμα δεντρολιβάνου. Περάστε μια μεταλλική σπάτουλα γύρω από τα πλαϊνά και από κάτω από την focaccia για να την ξεκολλήσετε.
  9. Σερβίρετε την φοκάτσια ελαφρώς ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Exit mobile version