Οι αγκινάρες αλά πολίτα αποτελούν ένα κλασικό και αγαπημένο πιάτο, ιδανικό για μεσημεριανό ή δείπνο. Είναι μια συνταγή εύκολη στην παρασκευή της με μοναδική γεύση και άρωμα.
Υλικά για τη συνταγή
- 8-10 φρέσκες αγκινάρες
- 4 λεμόνια
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1/4 φλιτζάνι κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 4 καρότα ψιλοκομμένα
- 2 πατάτες ψιλοκομμένες
- 1 κ.σ. αλεύρι
- 1/2 φλιτζάνι νερό
- 1/2 φλιτζάνι ζωμός λαχανικών (προαιρετικά)
- 1/4 φλιτζάνι μαϊντανός ψιλοκομμένος
- Αλάτι και πιπέρι
Οδηγίες για την συνταγή
- Καθαρίστε τις αγκινάρες, αφαιρέστε τα εξωτερικά φύλλα και κόψτε τα αγκάθια. Κόψτε τις αγκινάρες στη μέση και βουτήξτε τις στο χυμό από 2 λεμόνια για να μην μαυρίσουν.
- Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Ρίξτε τα καρότα, τις πατάτες και τις αγκινάρες και σοτάρετε για 5-7 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά.
- Σβήστε με το χυμό από τα υπόλοιπα 2 λεμόνια και προσθέστε νερό ή ζωμό λαχανικών, μέχρι να σκεπάσει κατά το ήμισυ τα υλικά.
- Αλατοπιπερώστε και σκεπάστε την κατσαρόλα. Σιγοβράστε για περίπου 45-50 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι αγκινάρες και τα λαχανικά.
- Σε ένα μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι με λίγο κρύο νερό μέχρι να γίνει ένας χυλός. Ρίξτε το μείγμα στην κατσαρόλα και ανακατέψτε καλά. Σιγοβράστε για 5 ακόμα λεπτά, μέχρι να πήξει η σάλτσα.
- Προσθέστε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και ανακατέψτε απαλά.
- Σερβίρετε τις αγκινάρες αλά πολίτα ζεστές, ως κυρίως πιάτο ή συνοδευτικό.
Συμβουλές:
- Μπορείτε να προσθέσετε στην κατσαρόλα και άλλα λαχανικά, όπως αρακά ή φασολάκια.
- Αν θέλετε η σάλτσα να γίνει πιο πικάντικη, μπορείτε να προσθέσετε λίγο πιπέρι.
- Οι αγκινάρες αλά πολίτα μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο για 2-3 ημέρες.
- Μπορείτε να σερβίρετε τις αγκινάρες αλά πολίτα με ρύζι ή πουρέ πατάτας.