Συμβάν του Ρόσγουελ: Η πιο διάσημη υπόθεση με UFO – Το μυστήριο και η αμφισβήτηση της έκθεσης του Πενταγώνου

Μια από τις πιο διάσημες υποθέσεις με εξωγήινους και UFO των ΗΠΑ επανήλθε στο προσκήνιο, δεκαετίες αφότου η Πολεμική Αεροπορία ισχυρίστηκε ότι την έλυσε.

Το Συμβάν του Ρόσγουελ το 1947 απασχόλησε τις σκέψεις του πλανήτη όταν η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ εξέδωσε δελτίο Τύπου στο οποίο ανέφερε ότι είχε ανακτήσει συντρίμμια από έναν «ιπτάμενο δίσκο».

Λιγότερο από 24 ώρες αργότερα, οι αξιωματούχοι του αμερικανικού στρατού έκαναν στροφή 180 μοιρών και ανακοίνωσαν ότι τα συντρίμμια προέρχονταν από ένα μετεωρολογικό μπαλόνι που είχε συντριβεί. Από το τότε δημιουργήθηκε πλήθος σεναρίων και θεωριών συνωμοσίας για τα UFO και την κυβερνητική συγκάλυψη της ύπαρξης εξωγήινων.

Τι ανέφερε ο επικεφαλής του Πενταγώνου για τα UFO

Τον περασμένο μήνα, ο Sean Kirkpatrick, ο επικεφαλής του Πενταγώνου για τα UFO αναφέρθηκε στο συμπέρασμα του τμήματος του. Η έκθεση της Πολεμικής Αεροπορίας του 1994 ήταν σωστή. Η συντριβή του «ιπτάμενου δίσκου» του Ρόσγουελ ήταν στην πραγματικότητα τα συντρίμμια από ένα άκρως απόρρητο κατασκοπευτικό μπαλόνι του «Project Mogul».

Ωστόσο ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες, συμπεριλαμβανομένων πρώην επιστημόνων της NASA, είπαν στην DailyMail.com ότι τα επίσημα έγγραφα, που δημιουργήθηκαν από τους ίδιους τους επιστήμονες που διηύθυναν το Project Mogul, διαψεύδουν κατηγορηματικά την επίσημη θέση της κυβέρνησης.

Από το 1947 έως τις αρχές του 1949, το Project Mogul ήταν μια προσπάθεια να εντοπιστούν από απόσταση τα ηχητικά κύματα που δημιουργούνταν από τις δοκιμές των σοβιετικών πυρηνικών όπλων. Ωστόσο οι επιστήμονες του Mogul αγωνίστηκαν να αναπτύξουν ένα σύστημα από αερόστατα και αισθητήρες μεγάλου ύψους που θα μπορούσαν να παραμείνουν στο σωστό «ηχητικό κανάλι» σε ύψος περίπου 50.000 ποδιών πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, παλεύοντας συχνά με τις κακές καιρικές συνθήκες και με θέματα ασφάλειας της αεροπορίας.

Στην πραγματικότητα, ένας μακροχρόνιος αεροδιαστημικός μηχανικός της NASA, ο οποίος διεξήγαγε πειράματα με ατμοσφαιρικά αερόστατα που έμοιαζαν στο Project Mogul δήλωσε στην DailyMail.com ότι η εν λόγω κρίσιμη εκτόξευση αερόστατου Mogul δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.

Οι αμφιβολίες για την πτήση της 4ης Ιουνίου 1947

Ο μηχανικός επεσήμανε μια ημερολογιακή καταχώρηση της 4ης Ιουνίου 1947, γραμμένη από τον διευθυντή Επιχειρήσεων Πεδίου του Project Mogul, Albert P. Crary, η οποία αναφέρει: «Καμία πτήση με αερόστατο ξανά λόγω σύννεφων. Πέταξε κανονικός ηχοβολέας σε συστάδα μπαλονιών».

«Αν πετούσε απλώς ένα ελαστικό μπαλόνι με ένα σόναρ [μια λεπτή συσκευή σόναρ μήκους τριών μέτρων], θα ανέβαινε και θα κατέβαινε σχετικά γρήγορα και δεν θα πήγαινε ποτέ πολύ μακριά», εξήγησε ανώνυμα ο μηχανικός της NASA. Και συνέχισε: «Κατά τη γνώμη μου, αυτό εννοούσε ο Crary όταν έγραφε “όχι πτήσεις με αερόστατα λόγω σύννεφων”. Εννοούσε όχι πτήσεις με αερόστατα που θα έβγαιναν από στρατιωτικό εναέριο χώρο».

Το ημερολόγιο του Albert P. Crary, το οποίο επιβεβαιώνεται από τις επίσημες εκθέσεις προόδου του Project Mogul, δείχνουν ότι δεν υπήρξε καμία πτήση με αερόστατο σε μεγάλο ύψος που να ταιριάζει τόσο στο χρονοδιάγραμμα της έρευνας της Πολεμικής Αεροπορίας όσο και να ήταν επίσης ικανή να ταξιδέψει τα περίπου 87 μίλια βόρεια προς το σημείο συντριβής του UFO του Roswell.

Ο David Rudiak, μέλος της ομάδας του αρχειακού προγράμματος «Το Συμβάν UFO του Ρόσγουελ» του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Άρλινγκτον, δήλωσε ότι συμφωνεί. Εξέτασε διεξοδικά τη θεωρία του μπαλονιού Mogul για τη συντριβή του Ρόσγουελ σε συνεργασία με τον πρώην ερευνητή της NASA-Ames, Brad Sparks στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Οι δύο επιστήμονες επικεντρώθηκαν στην υποθετική πορεία πτήσης της ακυρωθείσας πτήσης του αερόστατου την 4η Ιουνίου, η οποία είχε υπολογιστεί από τον βασικό μάρτυρα της Πολεμικής Αεροπορίας από τη Mogul. Αποκάλυψαν «πολυάριθμα μαθηματικά λάθη τύπου δημοτικού» τα οποία επέτρεπαν στην υποτιθέμενη πτήση της Mogul να ξεκινά και να σταματά ακριβώς στο σωστό ύψος για να κατευθυνθεί με τον άνεμο προς το σημείο συντριβής του Ρόσγουελ.

Παρ’ όλα αυτά, σε συνέντευξή του στον αναλυτή Peter Bergen του CNN τον Ιανουάριο ο Kirkpatrick ανακοίνωσε ότι το γραφείο του Πενταγώνου για τα ΑΤΙΑ θα επιμείνει στην επίσημη θεωρία της Πολεμικής Αεροπορίας για το αερόστατο Project Mogul.

Από τον Ιούλιο του 2022 έως τα τέλη του περασμένου έτους, ο Kirkpatrick υπηρέτησε ως ο πρώτος διευθυντής του Πενταγώνου στο νεοσύστατο Γραφείο All-domain Anomaly Resolution Office (AARO). Η συγκεκριμένη ομάδα έχει εξουσιοδοτηθεί από το Κογκρέσο για την διερεύνηση στρατιωτικών περιπτώσεων ΑΤΙΑ.

«Ο Kirkpatrick λέει ότι το γραφείο του έψαξε βαθιά στο Ρόσγουελ. Ο Kirkpatrick και η ομάδα του στο AARO κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα μπαλόνια του Mogul που συνετρίβησαν, επιχειρήσεις ανάκτησης των ομοιωμάτων της Πολεμικής Αεροπορίας και οι αναλαμπές από τα επακόλουθα εκείνης της πραγματικής συντριβής του πιθανότατα συνδυάζονται σε μια ενιαία αφήγηση», ανέφερε ο Bergen στο podcast του.

Τον Ιούνιο του 1997, η Πολεμική Αεροπορία δημοσίευσε μια δεύτερη έκθεση Roswell, με τίτλο «The Roswell Report, Case Closed». Η έκθεση 231 σελίδων περιελάμβανε αυτή τη φωτογραφία μιας τσάντας από την δεκαετία του 1950 που περιείχε ένα ανθρώπινο ομοίωμα.
Τον Ιούνιο του 1997, η Πολεμική Αεροπορία δημοσίευσε μια δεύτερη έκθεση Roswell, με τίτλο «The Roswell Report, Case Closed». Η έκθεση 231 σελίδων περιελάμβανε αυτή τη φωτογραφία μιας τσάντας από την δεκαετία του 1950 που περιείχε ένα
ανθρώπινο ομοίωμα. Πηγή: Associated Press

Τι  λέει η έκθεση του Πενταγώνου

Η άποψη του Kirkpatrick είναι σε πλήρη αντίθεση με την άποψη του ταγματάρχη Jesse Marcel, ο οποίος εμφανίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1970 για να πει ότι τα συντρίμμια της συντριβής του 1947, τα οποία είδε με τα μάτια του δεν θύμιζαν κάτι από αυτή την Γη.

Ο ταγματάρχης Marcel, ο συνάδελφός του αρχιλοχίας Bill Rickett, ο οποίος επίσης επιθεώρησε το πεδίο των συντριμμιών, και δεκάδες άλλοι που ζούσαν κοντά στη βάση του Νέου Μεξικού έχουν πει αλληλοσυμπληρώμενες ιστορίες για ένα σκάφος που συνετρίβη, για ανακτημένα “εξωγήινα” σώματα και για εκφοβισμό των μαρτύρων.

Όπως περιέγραψε η Πολεμική Αεροπορία στη δική της έρευνα για το Ρόσγουελ το 1994, η ομάδα της «εξέτασε έναν τεράστιο αριθμό εγγράφων που αφορούσαν μια ποικιλία γεγονότων, συμπεριλαμβανομένων των συντριβών αεροσκαφών, των λανθασμένων δοκιμών πυραύλων και των πυρηνικών ατυχημάτων».

Κάθε ένα από αυτά τα γεγονότα ελέγχθηκε εξονυχιστικά για «πληροφορίες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εξήγηση περίεργων ιστοριών περί περίεργων συντριμμιών και εξωγήινων σωμάτων».

Ωστόσο η Πολεμική Αεροπορία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το Project Mogul ήταν η πιο πιθανή εξήγηση. Τα αρχεία που γράφτηκαν το 1947 και το 1948 από τους ίδιους τους επιστήμονες του Mogul δείχνουν ότι η ύποπτη πτήση με αερόστατο είχε προσγειωθεί λόγω σοβαρών ανησυχιών για την ασφάλεια.

Οι επιστήμονες αμφισβητούν έκθεση του Πενταγώνου

Τα συντρίμμια βρέθηκαν 80 μίλια βορειοδυτικά της πόλης από τον κτηνοτρόφο Mac Brazel και τον γιο του Vernon στις 14 Ιουνίου 1947. Για να μπορούν τα συντρίμμια να ανήκουν σε μπαλόνι Mogul η μοναδική πτήση που ταιριάζει στο χρονοδιάγραμμα είναι η ακυρωμένη πτήση της 4ης Ιουνίου, σύμφωνα με την έκθεση της Πολεμικής Αεροπορίας.

Βέβαια η καταχώρηση στο ημερολόγιο από τον επικεφαλής του Mogul Dr. Crary σχετικά με τη ματαιωμένη εκτόξευση η οποία απομαγνητοφωνήθηκε για να συμπεριληφθεί στην έκθεση Ρόσγουελ Πολεμικής Αεροπορίας του 1994, επιβεβαιώθηκε επίσης από την επίσημη έκθεση προόδου του προγράμματος Mogul του 1948.

Τελικά, η έκθεση της Πολεμικής Αεροπορίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πτήση #4 μπορεί να είχε πετάξει, χάρη στη μαρτυρία ενός από τους νεότερους συνεργάτες του Dr. Crary στο μυστικό πρόγραμμα: ενός εκπαιδευόμενου ατμοσφαιρικού επιστήμονα με το όνομα Charles Moore.

Ο επικεφαλής συντάκτης της έκθεσης της Πολεμικής Αεροπορίας συνταγματάρχης Richard Weaver, πίστεψε τον συνταξιούχο πλέον συνταγματάρχη, Moore. Τώρα βέβαια ο Weaver ανασκεύασε και εμφανίζεται να υποστηρίζει ότι ο επιστήμονες δεν είχε πειστικές αναμνήσεις για το περιστατικό.

Μιλώντας στον οικοδεσπότη του podcast, μακροχρόνιο ερευνητή του Ρόσγουελ και πρώην αντισμήναρχο της Πολεμικής Αεροπορίας Κέβιν Ραντλ, ο συνταγματάρχης Weaver ότι υπήρχαν πολλοί πολιτικοί χειρισμοί στα παρασκήνια για την έρευνα του 1994.

Δεν έχει πειστικές αποδείξεις η Πολεμική Αεροπορία, λέει επιστήμονας

Ο καθηγητής φυσικής του SUNY Albany Kevin Knuth, ο οποίος πέρασε τέσσερα χρόνια στη NASA-Ames μελετώντας μακρινά αέρια νεφελώματα στο διάστημα, δήλωσε ότι βρίσκει τα ευρήματα της Πολεμικής Αεροπορίας λιγότερο πειστικά. «Ως επιστήμονας, είμαι επιφυλακτικός σε κάθε ισχυρισμό που διατυπώνεται χωρίς αποδείξεις», δήλωσε ο Knuth.

Και συνέχισε: «Πρέπει να είμαι εξίσου επιφυλακτικός απέναντι σε έναν μάρτυρα που ισχυρίζεται ότι στο Ρόσγουελ υπήρξε ένας δίσκος με εξωγήινα σώματα που συνετρίβη. Όπως είμαι επιφυλακτικός απέναντι σε έναν μάρτυρα που ισχυρίζεται ότι το Ρόσγουελ ήταν αποτέλεσμα της συντριβής ενός αερόστατου του Προγράμματος Mogul».

Ενώ ο αξιωματούχος δημοσίων σχέσεων της RAAF που συνέταξε εκείνο το δελτίο Τύπου, ο υπολοχαγός Walter Haut, είπε αντικρουόμενες ιστορίες με την πάροδο των ετών, τελικά επέμεινε σε εκείνη την πρώτη, εντυπωσιακή ιστορία με τον ιπτάμενο δίσκο. «Βασικά ο μπαμπάς είπε ναι, είδε τα πτώματα, ναι είδε το σκάφος και πολλά άλλα», δήλωσε η κόρη του Haut, Julie Shuster, στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο της Αυστραλίας SBS το 2021.

«Κάποια στιγμή τον ρώτησα για το μέγεθός και μου είπε ότι το σκάφος είχε διάμετρο περίπου 25 πόδια», υπογράμμισε η Julie Shuster. Ο υπολοχαγός Haut θα υπέγραψε ένορκη βεβαίωση επιβεβαιώνοντας όσα είπε στην οικογένειά του πριν από το θάνατό του το 2005. Και, με την πάροδο των ετών, ο νεκροθάφτης του Ρόσγουελ Γκλεν Ντένις και άλλοι έχουν ισχυριστεί ότι νεκρά σώματα «εξωγήινων» ανασύρθηκαν από τη συντριβή.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ