Σφουγγάρι πιάτων: Πόσο συχνά πρέπει να το απολυμαίνετε – Η πιο εύκολη και αποτελεσματική μέθοδος

Σφουγγάρι πιάτων: Πόσο συχνά πρέπει να το απολυμαίνετε - Η πιο εύκολη και αποτελεσματική μέθοδος

Πηγή φωτογραφίας: freepik

Η καθαριότητα της κουζίνας παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία μας. To σφουγγάρι για τα πιάτα, μπορεί να μετατραπεί σε μία από τις πιο μολυσμένες επιφάνειες στο σπίτι, χωρίς καν να το αντιληφθούμε. Βακτήρια, μούχλα και μικροοργανισμοί συσσωρεύονται γρήγορα μέσα στις πορώδεις ίνες του, καθιστώντας την τακτική απολύμανση απαραίτητη για ένα υγιεινό περιβάλλον.

Η λύση δεν είναι ο πανικός για τα μικρόβια, αλλά η σωστή απολύμανση

Τα σφουγγάρια της κουζίνας, αυτά τα μικρά εργαλεία που χρησιμοποιούμε αμέτρητες φορές κάθε μέρα, μπορούν να φιλοξενούν εκατομμύρια μικρόβια, όπως Listeria, E. coli, στρεπτόκοκκο, σαλμονέλα και κολοβακτηρίδια, τα οποία μπορούν πολύ γρήγορα να προκαλέσουν σοβαρή αδιαθεσία σε εσάς και στα μέλη της οικογένειάς σας.

Αντί να σας πιάνει υπερβολική ανησυχία για τα μικρόβια, η καλύτερη λύση είναι να απολυμαίνετε το σφουγγάρι σας τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Με τη σωστή θερμότητα, το χρησιμοποιημένο σφουγγάρι μπορεί να καθαριστεί αποτελεσματικά και να χρησιμοποιηθεί ξανά με ασφάλεια.

Μπορεί να είναι δελεαστικό να πετάτε το σφουγγάρι κάθε εβδομάδα και να χρησιμοποιείτε καινούργιο. Πράγματι, αυτό μειώνει τα μικρόβια, αλλά επιβαρύνει τόσο το πορτοφόλι σας όσο και το περιβάλλον.

Σφουγγάρι πιάτων: Η πιο αποτελεσματική μέθοδος απολύμανσης 

Η πιο γρήγορη και αποτελεσματική μέθοδος για να απαλλαγείτε από τα επικίνδυνα βακτήρια που κρύβει το σφουγγάρι των πιάτων είναι να το βρέξετε και να το βάλετε στον φούρνο μικροκυμάτων για ένα λεπτό σε μέγιστη ισχύ.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), αυτή η πρακτική εξουδετερώνει 99,999% των επιβλαβών βακτηρίων, καθιστώντας την την πιο ισχυρή τεχνική απολύμανσης στο σπίτι.

Αν δεν έχετε φούρνο μικροκυμάτων, το πλύσιμο στο πλυντήριο πιάτων (σε υψηλή θερμοκρασία και με ενεργοποιημένο τον κύκλο στεγνώματος) είναι επίσης μια εξαιρετική λύση.

Αυτές οι δύο εξαιρετικά απλές λύσεις σας βοηθούν να χρησιμοποιήσετε το σφουγγάρι για περισσότερο χρόνο, μειώνοντας παράλληλα τον κίνδυνο για δυσάρεστες μολύνσεις.

Πόσο συχνά πρέπει να το απολυμαίνετε

Η απολύμανση του σφουγγαριού σας κάθε εβδομάδα πρέπει να γίνει συνήθεια, εάν θέλετε μια πραγματικά καθαρή κουζίνα και ένα πιο υγιεινό σπίτι.

Οδηγίες σωστής χρήσης για να αποφύγετε τα μικρόβια στην κουζίνα

Ακόμη κι αν απολυμαίνετε το σφουγγάρι σωστά, υπάρχουν κάποιες κακές συνήθειες που πρέπει να αποφεύγετε:

Μην καθαρίζετε την επιφάνεια κοπής με σφουγγάρι

Μην αφήνετε το σφουγγάρι βρεγμένο

Η υγρασία βοηθά τα βακτήρια να αναπτυχθούν στις πορώδεις επιφάνειες του σφουγγαριού. Μετά από κάθε χρήση:

Έτσι στερείτε από τα μικρόβια το υγρό περιβάλλον που χρειάζονται για να εξαπλωθούν.

Μην χρησιμοποιείτε σφουγγάρι για τους πάγκους

Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη είναι το σκούπισμα των πάγκων και των επιφανειών κουζίνας με σφουγγάρι, κάτι που ευνοεί την εξάπλωση των μικροβίων σε μεγαλύτερη περιοχή. Αντί γι’ αυτό, χρησιμοποιήστε χαρτί κουζίνας ή ένα πανί  που θα πλύνετε αμέσως μετά.

Exit mobile version