Ποια πρέπει να είναι η υγρασία σε ένα δωμάτιο; Οι ειδικοί αποκαλύπτουν το ιδανικό επίπεδο

Ποια πρέπει να είναι η υγρασία σε ένα δωμάτιο είναι ένα ερώτημα που απασχολεί αρκετούς, καθώς η θερμοκρασία αρχίζει να πέφτει. Οι αυξανόμενοι λογαριασμοί ενέργειας μπορεί να κάνουν πολλούς από εμάς να πιέζουμε τα όρια για το πόσο καιρό μπορούμε να περιμένουμε για να ενεργοποιήσουμε τη θέρμανση, αλλά θα μπορούσε να αυξήσει την υγρασία στα σπίτια μας.

Τα υψηλά επίπεδα υγρασίας σε ένα σπίτι μπορούν να συμβάλουν στη δημιουργία μούχλας και συμπύκνωσης στους τοίχους και τα παράθυρά σας. Αν χρησιμοποιείται αφυγραντήρα ως τρόπο αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος και να απαλλαγείτε από την υγρασία, αυτό που ίσως δεν συνειδητοποιείτε είναι ότι τα πολύ χαμηλά επίπεδα υγρασίας σε ένα σπίτι μπορεί επίσης να είναι επιζήμια για το σπίτι και την υγεία σας. Λοιπόν, πώς βρίσκετε αυτή τη μαγική μέση λύση;

Για να βρούμε αυτόν τον τέλειο αριθμό, ρωτήσαμε ειδικούς ποια πρέπει να είναι η υγρασία ενός δωματίου και γιατί έχει τόση σημασία.

Ποια πρέπει να είναι η υγρασία σε ένα δωμάτιο;

Για να κατανοήσουμε την ιδανική υγρασία ενός δωματίου, απευθυνθήκαμε στον Chris Michael, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Meaco. Εξήγησε, «Με απλά λόγια, οτιδήποτε μεταξύ 40 και 60% (σχετική υγρασία) είναι εντάξει».

«Κάτω από αυτό το επίπεδο και ο αέρας γίνεται πολύ ξηρός. Πάνω από αυτό το σημείο διατρέχετε τον κίνδυνο ανάπτυξης μούχλας. Το τέλειο επίπεδο θεωρείται ως 50% rh και αυτή θα ήταν η προτιμώμενη ρύθμιση για έναν αφυγραντήρα ως το σημείο στο οποίο θα ενεργοποιείται και θα απενεργοποιείται μόνος του.

Ευτυχώς, αυτό σας δίνει ένα αρκετά μεγάλο παράθυρο λειτουργίας. Αλλά το να διατηρείτε το σπίτι σας σε αυτό το επίπεδο υγρασίας μπορεί να είναι δύσκολο για μερικούς – ειδικά όταν δεν ξέρετε πώς να καταλάβετε αν το σπίτι σας έχει κακή υγρασία ή όχι.

Πώς να καταλάβετε αν το σπίτι σας έχει κακή υγρασία

Τα επίπεδα υγρασίας στο σπίτι κυμαίνονται για διάφορους λόγους. Κάτι τόσο απλό όπως το ντους ή το βράσιμο πατάτας μπορεί να προκαλέσει αύξηση των επιπέδων υγρασίας, ενώ το άνοιγμα των παραθύρων και η ενεργοποίηση του κλιματισμού μπορεί να προκαλέσει πτώση τους.

Και ενώ ένα υγρόμετρο θα σας βοηθήσει να παρακολουθείτε τα επίπεδα υγρασίας στο σπίτι σας , υπάρχουν και μερικά ενδεικτικά σημάδια ότι έχετε κακή υγρασία.

Σημάδια ότι τα επίπεδα υγρασίας σας είναι πολύ υψηλά

  • Εντοπίζετε μούχλα σε τοίχους και άλλες επιφάνειες
  • Παρατηρείτε ότι έχετε ακάρεα σκόνης
  • Οι πάσχοντες από άσθμα και αλλεργίες δυσκολεύονται να αναπνεύσουν
  • Τα έπιπλά σας αρχίζουν να παραμορφώνονται
  • Το χρώμα στους τοίχους σας αρχίζει να ξεφλουδίζει

Σημάδια ότι τα επίπεδα υγρασίας σας είναι πολύ χαμηλά

  • Έχετε ξηρό δέρμα και φαγούρα
  • Είστε πιο επιρρεπείς σε ασθένειες
  • Παρατηρείτε αύξηση του στατικού ηλεκτρισμού
  • Τα κουφώματα της πόρτας σας και άλλα ξύλινα έπιπλα αρχίζουν να συρρικνώνονται

Τι να κάνετε εάν τα επίπεδα υγρασίας είναι πολύ υψηλά

Εάν η υγρασία είναι πολύ υψηλή, υπάρχουν τόσοι πολλοί τρόποι να το μειώσετε.

Χρησιμοποιήστε έναν αφυγραντήρα

Όπως μπορείτε πιθανώς να καταλάβετε από το όνομα, ένας αφυγραντήρας λειτουργεί για να μειώσει τα επίπεδα υγρασίας σε ένα δωμάτιο.

«Οι καταναλωτές μπορούν να ορίσουν έναν στόχο υγρασίας και η συσκευή θα εργαστεί για την επίτευξη αυτού του στόχου, θα απενεργοποιηθεί όταν επιτευχθεί και θα ενεργοποιηθεί ξανά μόνο όταν ανιχνεύσει αύξηση της υγρασίας. Αυτός είναι ο πιο οικονομικός τρόπος διαχείρισης της υγρασίας σε εσωτερικούς χώρους».

Βελτιώστε τον αερισμό

Για να μειώσετε τα επίπεδα υγρασίας, πρέπει επίσης να μειώσετε την ποσότητα υγρασίας στον αέρα. Και ένας από τους ευκολότερους – και φθηνότερους – τρόπους για να το κάνετε αυτό είναι να βελτιώσετε τον αερισμό στο δωμάτιό σας. Κάτι τόσο απλό όσο το άνοιγμα των παραθύρων για μισή ώρα το πρωί μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά.

Επωφεληθείτε από τα φυτά εσωτερικού χώρου

Τα φυτά εσωτερικού χώρου δεν είναι μόνο για διακόσμηση. Πολλά έχουν επίσης φυσικές ιδιότητες απορρόφησης, που σημαίνει ότι μπορούν να μειώσουν την υγρασία στο δωμάτιό σας και ακόμη και να αποτρέψουν τη μούχλα στο μπάνιο. Αν και δεν μπορεί κάθε φυτό να μειώσει την υγρασία, δημοφιλή φυτά όπως οι φοίνικες, τα φυτά αράχνης και οι φτέρες είναι εξαιρετικές επιλογές.

Περιορίστε την επιπλέον υγρασία

Υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα που κάνουμε στα σπίτια μας που αυξάνουν τα επίπεδα υγρασίας, από το ντους μέχρι το βράσιμο του βραστήρα και το στέγνωμα των ρούχων. Αν και δεν χρειάζεται να σταματήσετε να κάνετε αυτά τα πράγματα, πρέπει να προσπαθήσετε να περιορίσετε αυτήν την επιπλέον υγρασία.

Κάντε αυτό ανοίγοντας τα παράθυρα, χρησιμοποιώντας ανεμιστήρες εξαγωγής και στεγνώνοντας τα ρούχα σας έξω. Αν δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό, επιλέξτε ένα από τα καλύτερα στεγνωτήρια ρούχων.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ