Πίτσα: Είναι ασφαλές να την φάτε αν έχει μείνει εκτός ψυγείου όλη την νύχτα; Από τι κινδυνεύετε

Το να τρως πίτσα που έχει μείνει εκτός ψυγείου όλη τη νύχτα μοιάζει σαν να έχεις αποκοιμηθείς χωρίς να βγάλεις τους φακούς επαφής ή να βουρτσίσεις τα δόντια σου.  Όλοι το έχουμε κάνει και σε κάποιους μάλιστα αρέσει και πολύ. Όμως πόσο κακό είναι να τρώμε την πίτσα που έχει απομείνει;

Ειδικοί στην ασφάλεια των τροφίμων από το USDA και την κλινική του Κλίβελαντ απαντούν.

Είναι ασφαλές να τρώτε πίτσα που είναι σε θερμοκρασία δωματίου για ώρες;

«Δεν είναι ασφαλές να τρως πίτσα που έχει μείνει έξω κατά τη διάρκεια της νύχτας», λέει η Carly Sedlacek, RD, διαιτολόγος από το Κέντρο Διατροφής του Ανθρώπου της Cleveland Clinic. «Η πίτσα θεωρείται ευπαθής τροφή και εάν αφεθεί έξω μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη βακτηρίων και να οδηγήσει σε πιθανές τροφιμογενείς ασθένειες, όπως αυτές που προκαλούν ο Χρυσίζων σταφυλόκοκκος (επιστημονική ονομασία: Staphylococcus aureus),  το κολοβακτηρίδιο (Escherichia coli) και το καμπυλοβακτηρίδιο  (Campylobacter)», προσθέτει ο Sedlacek. «Τα βακτήρια αναπτύσσονται συχνά στα τρόφιμα όταν βρίσκονται στην “Ζώνη κινδύνου”, η οποία είναι μεταξύ 4,4 και 60 βαθμών Κελσίου. Τα ευπαθή τρόφιμα πρέπει να διατηρούνται στους 4 βαθμούς Κελσίου ή σε ακόμη χαμηλότερη θερμοκρασία. Αυτό σημαίνει ότι το φαγητό πρέπει να μπει στο ψυγείο σας.

Όπως και άλλα ευπαθή τρόφιμα, η πίτσα που βρίσκεται σε θερμοκρασία δωματίου —ή οπουδήποτε στην επικίνδυνη ζώνη δεν πρέπει να καταναλώνεται ύστερα από περισσότερες από δύο ώρες, επιβεβαιώνει η Meredith Carothers, ειδικός σε θέματα ασφάλειας τροφίμων με το USDA’s Food Safety και την Υπηρεσία Επιθεώρησης. Επιπλέον, εάν η θερμοκρασία είναι πάνω από 32 βαθμούς, τα ευπαθή τρόφιμα δεν πρέπει να μείνουν εκτός ψυγείου για περισσότερο από μία ώρα, σύμφωνα με το USDA.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από την κατανάλωση πίτσας που έμεινε έξω τη νύχτα;

Οποιαδήποτε βακτήρια υπάρχουν στην πίτσα που έχει απομείνει, αναπτύσσονται γρήγορα σε αυτήν την επικίνδυνη ζώνη και μπορεί να διπλασιαστούν σε αριθμό σε μόλις 20 λεπτά, λέει ο Carothers. Αυτό σημαίνει ότι αυξάνεται κατά πολύ ο κίνδυνος να εκτεθείτε σε τροφιμογενή παθογόνα – και πιθανώς να πάθετε τροφιμογενείς ασθένειες – εάν φάτε ένα κομμάτι όταν ξυπνήσετε.

Ποια συμπτώματα πρέπει να προσέχω; Τι πρέπει να κάνω αν αρρωστήσω;

Να είστε σε επιφυλακή για γαστρεντερικά συμπτώματα, όπως κράμπες, πόνος στο στομάχι, διάρροια, ναυτία και έμετος, καθώς και πυρετός. «Τα συμπτώματα να αρχίσουν μέσα σε λίγα λεπτά έως και εβδομάδες και συχνά μοιάζουν με συμπτώματα γρίπης», λέει ο Carothers. «Επειδή τα συμπτώματα είναι συχνά παρόμοια με τη γρίπη, πολλοί άνθρωποι μπορεί να μην αναγνωρίζουν ότι η ασθένεια προκαλείται από επιβλαβή βακτήρια ή άλλα παθογόνα στα τρόφιμα».

Ενώ πολλές περιπτώσεις τροφικής δηλητηρίασης υποχωρούν από μόνες τους, εάν έχετε συμπτώματα που είναι σοβαρά ή διαρκούν περισσότερο από 24 ώρες, θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια. Επιπλέον, τα παιδιά, οι έγκυες γυναίκες, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο από τροφιμογενείς ασθένειες και θα πρέπει να λάβουν ιατρική φροντίδα αμέσως εάν υπάρχει υποψία τροφικής δηλητηρίασης, σύμφωνα με το USDA.

Έχω φάει πίτσα που είχε μείνει εκτός ψυγείου και δεν αρρώστησα—γιατί;

«Πολλοί άνθρωποι μπορεί να επιλέξουν να απολαύσουν την πίτσα που έμεινε εκτός ψυγείου τη νύχτα και να μην αρρωστήσουν», παραδέχεται ο Sedlacek. «Ωστόσο, επειδή δεν μπορούμε να δούμε τα βακτήρια που μπορεί να αναπτυχθούν σε τρόφιμα που βρίσκονται εκτός ψυγείου, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και μπορεί να είναι επικίνδυνα για τροφιμογενείς ασθένειες». Τελικά, πιθανότατα θα ήσασταν τυχεροί αν φάγατε πίτσα που έμεινε πάνω στο τραπέζι και νιώθετε μια χαρά.

Τι γίνεται με την πίτσα που δεν έχει κρέας; Μπορώ να την φάω;

Ισχύουν οι ίδιοι κανόνες για την ασφάλεια των τροφίμων ανεξάρτητα από το είδος της πίτσας που παραγγείλατε. «Η ασφαλής περίοδος για διαφορετικά είδη πίτσας δεν διαφέρει», λέει ο Sedlacek. «Αν η πίτσα περιέχει τυρί και κρέας ή εάν απολαμβάνετε μια χορτοφαγική ή vegan πίτσα, και τα δύο περιέχουν ευπαθή συστατικά που μπορούν να συλλέξουν βακτήρια εάν δεν αποθηκευτούν σωστά».

Πώς μπορώ να αποθηκεύσω την πίτσα μου με ασφάλεια;

Ο Sedlacek λέει να τοποθετήσετε την πίτσα σας που έχει απομείνει σε ένα αεροστεγές δοχείο ή να την τυλίξετε σφιχτά και μετά να τη βάλετε στο ψυγείο. Τα υπολείμματα, συμπεριλαμβανομένης της πίτσας, μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο για τρεις έως τέσσερις ημέρες, σύμφωνα με το USDA. Μπορείτε επίσης να καταψύξετε την πίτσα—θα είναι ασφαλής επ’ αόριστον, αλλά για την καλύτερη γεύση και υφή, δοκιμάστε να την φάτε μέσα σε τρεις μήνες. Ξεπαγώστε τα υπολείμματα στο ψυγείο, όχι στον πάγκο, για να αποφύγετε να δημιουργήσετε ένα έδαφος αναπαραγωγής για βακτήρια, λέει ο Sedlacek, επικαλούμενος τις κατευθυντήριες γραμμές για την ασφάλεια των τροφίμων του USDA. Ο Sedlacek και το USDA συνιστούν επίσης να στοχεύσετε σε εσωτερική θερμοκρασία 73 βαθμών Κελσίου κατά το ζέσταμα των τροφίμων για να διασφαλίσετε την ασφάλεια των τροφίμων.

Συμπερασματικά, μπορεί στο παρελθόν, ως φοιτητές για παράδειγμα, να έχετε φάει πίτσα που ήταν εκτός ψυγείου και να μην πάθετε τίποτα, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι θα μείνετε αλώβητοι την επόμενη φορά. Έτσι, εάν η πίτσα μείνει εκτός ψυγείου όλη τη νύχτα, καλύτερα να την πετάξετε στα σκουπίδια ή στον κάδο κομποστοποίησης. Ακόμη καλύτερα, πριν πάτε για ύπνο βάλτε ό,τι περίσσεψε στο ψυγείο μέσα σε δύο ώρες και μπορείτε να τα ξαναζεστάνετε την επόμενη μέρα (ή να φάτε κρύα πίτσα αν το προτιμάτε).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ