Οι ενδείξεις για ανθρώπινη παρουσία στην Παταγονία που ανατρέπουν τα δεδομένα – Η περιοχή είχε κατοικηθεί 3.000 χρόνια νωρίτερα απ´ ό,τι πιστεύαμε

Αρχαιολόγοι διεξήγαγαν μελέτη λιθικού υλικού από τις περιοχές Πιλάουκο και Λος Νότρος στη βορειοδυτική Παταγονία, αποκαλύπτοντας στοιχεία ανθρώπινης παρουσίας στην περιοχή πριν από την περίοδο των Νεότερων Δρυάδων.

Πάπυρος έκρυβε ένα συναρπαστικό μυστικό για τον Πλάτωνα – Αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι εντόπισαν τον ακριβή χώρο ταφής του

Οι Νεότερες Δρυάδες, φαινόμενο που εμφανίστηκε περίπου 12.900 με 11.700 χρόνια (BP – χρονολόγηση με άνθρακα), ήταν ένα φαινόμενο ψύξης που σηματοδότησε την επιστροφή στις συνθήκες των παγετώνων, αντιστρέφοντας προσωρινά την κλιματική αύξηση του προηγούμενου Ύστερου Παγετώνα.

Αντικείμενο έντονης συζήτησης η περίοδος άφιξης των ανθρώπων στη βορειοδυτική Παταγονία

Η περίοδος κατά την οποία οι άνθρωποι έφτασαν στη Νότια Αμερική, και συγκεκριμένα στη βορειοδυτική Παταγονία, έχει αποτελέσει αντικείμενο συνεχούς συζήτησης από ακαδημαϊκούς για πολλά χρόνια.

Μοναδική ανακάλυψη: Το γλυπτό θεότητας με σώμα φιδιού που εντόπισαν αρχαιολόγοι σε ρωμαϊκό φρούριο – Γιατί το ονόμασαν «ταπεινό γίγαντα»

Προηγούμενα αρχαιολογικά στοιχεία και παλαιογενετικές μελέτες έχουν δείξει ανθρώπινη παρουσία μεταξύ 16.600 και 15.100 cal BP, ωστόσο, μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Antiquity παρέχει νέα στοιχεία για την προ-ολόκαινη ανθρώπινη δραστηριότητα κατά την ύστερη Πλειστόκαινο-πρώιμη Ολόκαινη μετάβαση.

Η τοποθεσία του Πιλάουκο έχει αναδείξει αντικείμενα που χρονολογούνται μεταξύ 17 300 και 12 800 cal BP, για τα οποία το 2022 αναγνωρίστηκε μια λιθική συναρμολόγηση 45 τεμαχίων. Αυτή η συναρμολόγηση περιελάμβανε πυρήνες, επεξεργασμένα βότσαλα, εργαλεία ελασμάτων και προϊόντα αποσύνθεσης.

Λιθικά τεχνουργήματα από το στρώμα PB-8 της θέσης Pilauco

Ενδιαφέροντα ευρήματα μίας νέας ανάλυσης

Ωστόσο, μια νέα ανάλυση εντόπισε επιπλέον 199 νέους λιθικούς, βασισμένους στα διακριτά χαρακτηριστικά της σκόπιμης αποφλοίωσης, των βολβικών ουλών, των ουλών των άκρων, του εξωραϊσμού και των αναγνωρίσιμων επιφανειών της ράχης  και της  κοιλιακής επιφάνειας.

Οι πιο κοινοί τύποι λίθων στη νέα συναρμολόγηση είναι βότσαλα και φολίδες, και το υπόλοιπο οι πυρήνες, θραύσματα φολίδων, αμώνια, σφαιροειδή, και χειροκίνητα λιβάδια.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η νέα συγκέντρωση επιβεβαιώνει την επαναλαμβανόμενη ανθρώπινη χρήση τους για περίοδο 4.000 ετών, και παρέχει περαιτέρω πληροφορίες για την καθυστερημένη κατοίκηση του Πλειστόκαινου και τις μεθόδους δημιουργίας εργαλείων στη βορειοδυτική Παταγονία.

Επιπλέον, τα ευρήματα δείχνουν ότι οι άνθρωποι κατοικούσαν στην περιοχή στη βορειοδυτική Παταγονία τουλάχιστον 3.000 χρόνια νωρίτερα από ό,τι θεωρούταν μέχρι τώρα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ