Netflix: Ποιος είναι στην πραγματικότητα ο «Δρ. Απάτη» που έρχεται να ταράξει τα νερά;

Ο δρ. Paolo Macchiarini είναι παγκοσμίως γνωστός για τις «επαναστατικές» μεταμοσχεύσεις τραχείας με βλαστοκύτταρα. Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα: οι ασθενείς του πεθαίνουν.

Tο νέο true crime ντοκιμαντέρ του Netflix έρχεται να προστεθεί στην ήδη διευρυμένη γκάμα της πλατφόρμας για το συγκεκριμένο είδος ταινιών το οποίο φαίνεται πως έχει κατακτήσει τις καρδιές του κοινού και έχει μετατρέψει τους θεατές σε «ντετέκτιβ» του καναπέ αφού τους προσφέρει τη δυνατότητα να περιπλανηθούν στα «άδυτα» του νου διεθνών εγκληματιών από την ασφάλεια του σπιτιού τους.

Αυτό που φαίνεται πως καθηλώνει το κοινό στα true crime ντοκιμαντέρ είναι ακριβώς αυτό που λέει το όνομά τους: ότι πρόκειται δηλαδή για αληθινές ιστορίες και κατ΄επέκταση για αληθινούς ανθρώπους που εγκλημάτησαν. Ποιος είναι λοιπόν ο επόμενος «αστέρας» του εγκληματικού πάνθεου του Netflix, Paolo Macchiarini;

Τον αποκαλούσαν πρωτοπόρο της επιστήμης. Με τη λευκή ρόμπα του ή τα χειρουργικά scrub του, με το πλατύ, όμορφο πρόσωπό του και την γοητεία του κατάφερε να ξεγελάσει σχεδόν τους πάντες. Είναι Ιταλός θωρακοχειρουργός και πρώην ερευνητής αναγεννητικής ιατρικής, γεννημένος στην Ελβετία, ο οποίος έγινε γνωστός για την απάτη της έρευνάς του και τη χειριστική συμπεριφορά του. Έχει καταδικαστεί για εγκλήματα που σχετίζονται με την έρευνα στην Ιταλία και τη Σουηδία.

Τον Ιούνιο του 2008, ο Macchiarini πραγματοποίησε μεταμόσχευση τραχείας, την οποία πήρε από νεκρό δότη και στην οποία εμφύτευσε κύτταρα από τον μυελό των οστών της λήπτριας, της ασθενούς Claudia Castillo. Ο ιστός χρησιμοποιήθηκε για να αντικαταστήσει τον αριστερό της βρόγχο, ο οποίος είχε καταστραφεί από τη φυματίωση και ο αριστερός της πνεύμονας είχε καταρρεύσει. Η τραχεία μεταμοσχεύτηκε από μια ομάδα με επικεφαλής τον Macchiarini στη Νοσοκομειακή Κλινική στη Βαρκελώνη. Όσο τα μίντια αποθέωναν τον Μachiarini και τον αποκαλούσαν «θαυματοποιό» που έμελλε να αλλάξει τον ρου της ιστορίας της ιατρικής, η Castillo υπέφερε από τις παρενέργειες της πειραματικής αυτής εγχείρησης.

Εντωμεταξύ η καριέρα του Μacchiarini εκτοξευόταν. Το 2011 εργαζόταν στη Σουηδία σε ένα από τα πιο διάσημα ιατρικά πανεπιστήμια του κόσμου, το Ινστιτούτο Karolinska, του οποίου οι καθηγητές επιλέγουν κάθε χρόνο τον νικητή του βραβείου Νόμπελ στη φυσιολογία ή την ιατρική. Εκεί ξεκίνησε να «βελτιώνει» την τεχνική του. Ο Macchiarini έφτιαξε συνθετική τραχεία αντί να παίρνει πλέον από δότη. Το πρώτο άτομο που έλαβε μία συνθετική τραχεία ήταν ο Andemariam Beyene, ένας διδακτορικός φοιτητής στη γεωλογία στο Πανεπιστήμιο της Ισλανδίας. Η ανάρρωσή του έβαλε τον Μακιαρίνι στο πρωτοσέλιδο των New York Times.

Ο Macchiarini έδωσε τις τεχνητές τραχείες του σε ασθενείς σε όλο τον κόσμο. Οι περισσότεροι, συμπεριλαμβανομένου του Andemariam Beyene, είναι πλέον νεκροί. Αυτοί οι λίγοι ασθενείς που επέζησαν – συμπεριλαμβανομένης της Καστίγιο – έχουν επιβιώσει παρά τις τεχνητές τραχείες που έλαβαν.

Βέβαια, o Macchiarini δεν εξαπάτησε μόνο τους ασθενείς του για αυτό άλλωστε και το ντοκιμαντέρ του Netflix έχει τον τίτλο «Δρ. Απάτη: Νυστέρια, έρωτες και ψέματα». Ο Macchiarini είχε δεσμό με τη Benita Alexander, βραβευμένη παραγωγό του NBC News. Η Benita γνώρισε τον Macchiarini κατά την παραγωγή του «A Leap of Faith» και σύντομα έγιναν ζευγάρι.

Στα μέσα του 2014, το ζευγάρι σχεδίαζε τον γάμο του. Θα ήταν μια εκδήλωση όλο λάμψη. Ο Μacchiarini παινευόταν συχνά στη μνηστή του για τους διάσημους φίλους του και τώρα στη λίστα των καλεσμένων του γάμου ήταν: οι Ομπάμα, οι Κλίντον, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Νικολά Σαρκοζί και άλλοι παγκόσμιοι ηγέτες. Στην τελετή επρόκειτο να τραγουδήσει ο Andrea Bocelli ενώ το μυστήριο θα τελούσε ο Πάπας Φραγκίσκος. Αυτά είπε ο Macchiarini στην αρραβωνιαστικιά του. Όσο όμως πλησίαζε η μέρα του γάμου η Benita έβλεπε πως όλα τα παραπάνω ήταν απλώς φαντασιώσεις του μνηστήρα της.

Ομοίως βέβαια και η όλη ιδέα ενός γάμου καθώς ο Μacchiarini ήταν ακόμα παντρεμένος με την επί 30 χρόνια σύζυγό του. Αυτή η ιστορία διέρρευσε τον Τύπο και οι φήμες άρχισαν να οργιάζουν. Αν ο Macchiarini λέει τέτοια τερατώδη ψέματα στην προσωπική του ζωή, ποιος ξέρει τι είναι αλήθεια και τι όχι αναφορικά με την ιατρική του έρευνα;

Τον Ιούνιο του 2016 η σουηδική αστυνομία ξεκίνησε να ερευνά εάν ο Macchiarini θα είχε διαπράξει ανθρωποκτονία. Έπειτα από ιατροδικαστική έρευνα ενός έτους, το γραφείο του γενικού εισαγγελέα ανακοίνωσε τον Οκτώβριο του 2017 ότι ο Macchiarini είχε αμέλεια σε τέσσερις από τις πέντε υποθέσεις που διερευνήθηκαν λόγω της χρήσης συσκευών και διαδικασιών που δεν υποστηρίζονται από στοιχεία, αλλά ότι το έγκλημα δεν μπορούσε να αποδειχθεί επειδή οι ασθενείς μπορεί να είχαν πεθάνει υπό οποιαδήποτε άλλη θεραπεία.
Το 2019, ένα ιταλικό δικαστήριο καταδίκασε τον Macchiarini σε δεκαέξι μήνες φυλάκιση για κατάχρηση εξουσίας και πλαστογραφία εγγράφων αλλά τελικά απαλλάχθηκε από όλες τις κατηγορίες από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Στις 29 Σεπτεμβρίου 2020, ο Mikael Björk, διευθυντής της Δημόσιας Εισαγγελίας στη Σουηδία κατήγγειλε έναν ανώνυμο χειρουργό με την κατηγορία της επιβαρυντικής επίθεσης. Το σουηδικό πρακτορείο ειδήσεων TT ανέφερε ότι ο κατηγορούμενος χειρουργός ήταν ο Paolo Machiarini. Ο Björk είπε ότι άνοιξε εκ νέου την έρευνα τον Δεκέμβριο του 2018, έλαβε νέα γραπτά στοιχεία και πήρε συνεντεύξεις από άτομα σε πέντε διαφορετικές χώρες. Ο Björk είπε ότι τα θύματα υπέστησαν «σοβαρά σωματικά τραύματα και μεγάλη ταλαιπωρία» ως αποτέλεσμα των επεμβάσεων που έγιναν σε αυτά και ότι «εκτίμησε ότι τρεις επεμβάσεις έπρεπε επομένως να θεωρηθούν ως επιβαρυντική επίθεση». Ο Macchiarini καταδικάστηκε για πρόκληση σωματικής βλάβης, αλλά όχι για επίθεση. Έλαβε ποινή με αναστολή στις 16 Ιουνίου 2022. Στις 21 Ιουνίου 2023, ωστόσο, η ποινή του αυξήθηκε σε δύο χρόνια και έξι μήνες φυλάκιση αφού κρίθηκε ένοχος για βαριά επίθεση εναντίον τριών ασθενών του από εφετείο στη Στοκχόλμη. Οι δικηγόροι του άσκησαν έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο και τους δόθηκε χρόνος να παρουσιάσουν νέα στοιχεία. Το Ανώτατο Δικαστήριο αρνήθηκε να εξετάσει την έφεση στις 30 Οκτωβρίου 2023.

To ντοκιμαντέρ του Netflix θα κάνει πρεμιέρα στην πλατφόρμα στις 29 Νοεμβρίου.

Πηγή: FOXreport.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ