Μυστήριο με σπάνια δίγλωσση επιγραφή που ανακαλύφθηκε από τους αρχαιολόγους – Μαρτυρά κάτι πολύ σημαντικό για την περιοχή στην οποία βρέθηκε

Η Επιτροπή Κληρονομιάς της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε την ανακάλυψη μιας σπάνιας δίγλωσσης επιγραφής στο χωριό Αλκάαν της περιοχής Ταμπούκ, ανέφερε την Τετάρτη το Πρακτορείο Ειδήσεων SPA.

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν θησαυρό με ασημένια νομίσματα του 13ου αιώνα κάτω από κάστρο

To θραύσμα που βρέθηκε σε τάφρο ανασκαφής στο χωριό Alquan, απαρτίζεται από δύο αράδες, μία σε Θαμουδική επιγραφή και μια σε παλαιά Αραβικά.

Η Θαμουδική Γλώσσα

Οι Θαμουδικές επιγραφές ανήκουν σε μια Νότια Σημιτική Γλώσσα, που συγγενεύει με τα Αραβικά, τη Θαμουδική Γλώσσα.

Αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι ανακάλυψαν χαμένη πόλη – Ήταν η «πρωτεύουσα» των μαργαριταριών

Η Θαμουδική είναι μια Αρχαία Βόρεια Αραβική Διάλεκτος, η οποία έγινε γνωστή από τις προ-Ισλαμικές επιγραφές χαραγμένες σε πέτρες που έχουν βρεθεί σε περιοχές που εκτείνονται ανάμεσα στην Αραβική Έρημο και τη Χερσόνησο του Σινά. Η Θαμουδική γραφή θεωρείται διάλεκτος της Νότιας Αραβικής.

Συνήθως, οι Θαμουδικές επιγραφές ανάγονται στην περίοδο που εκτείνεται από τον 4ο αιώνα π.Χ. και τον 3ο ή 4ο αιώνα μ.Χ. Ωστόσο, το ύφος των γραμμάτων υποδηλώνει ότι το θραύσμα χρονολογείται από τον 5ο αιώνα.

Μυστήριο με τον χαμένο ναό της Ακρόπολης: Μία βραχογραφία του 6ου αιώνα π.Χ. στη Βάρη αποκαλύπτει στοιχεία που δεν γνώριζαν μέχρι σήμερα οι αρχαιολόγοι

Η ανακάλυψη περιλαμβάνεται στις διαρκείς προσπάθειες της αρχαιολογικής έρευνας της αποστολής ανά το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας.

Η επιγραφή θεωρείται ότι έχει γραφεί τον 5ο αιώνα μ.Χ., βάσει μελετών σε τύπους γραμμάτων και την εξέλιξή τους στον χρόνο.

Πρόσφατα αρχαιολογικά ευρήματα καταδεικνύουν την ιστορική συνύπαρξη της Θαμουδικής στην Αραβική Χερσόνησο, αναφέρει η Επιτροπή Κληρονομιάς της Σαουδικής Αραβίας. Φωτογραφία: Επιτροπή Κληρονομιάς της Σαουδικής Αραβίας
Πρόσφατα αρχαιολογικά ευρήματα καταδεικνύουν την ιστορική συνύπαρξη της Θαμουδικής με την παλαιά Αραβική στην Αραβική Χερσόνησο, αναφέρει η Επιτροπή Κληρονομιάς της Σαουδικής Αραβίας. Φωτογραφία: Επιτροπή Κληρονομιάς της Σαουδικής Αραβίας

Η επιγραφή αποτελείται από έναν συνδυασμό Θαμουδικής γραφής και παλαιάς Αραβικής γραφής, αποτελώντας τη ζωντανή απόδειξη της αδιάλειπτης χρήσης της Θαμουδικής γραφής κατά τον 5ο αιώνα μ.Χ.

Επιπλέον, η αποστολή εξήγησε ότι το νέο εύρημα συνιστά απόδειξη των αρχαίων συστημάτων γραφής της Αραβικής χερσονήσου, καθώς και της εξέλιξης του ύφους τους.

Συνύπαρξη δύο γλωσσών μέχρι και τον 5ο αιώνα

Επίσης, η ανακάλυψη παρέχει νέες επιστημονικές γνώσεις στην ιστορική συνύπαρξη της Θαμουδικής και της παλαιάς Αραβικής γραφής, όσο και της συνέχειας της γνώσης της Θαμουδικής γραφής μεταξύ των αρχαίων κοινοτήτων μέχρι τον 5ο αιώνα μ.Χ.

Το εύρημα αναπαριστά μια σημαντική προσθήκη στη συλλογή αρχαίων Αραβικών επιγραφών και γραπτών της αποστολής, ενώ εναρμονίζεται με τις αδιάλειπτες προσπάθειες της μελέτης, καταγραφής, συντήρησης και προώθησης των αρχαιολογικών τόπων ανά το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας.

Αυτού του είδους η έρευνα τονίζει την αφοσίωση της Σαουδικής Αραβίας τόσο στην προστασία όσο και την ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής της κληρονομιάς.

 

 

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ