Ένα μοναδικό εύρημα ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια της δημιουργίας μιας νέας κατασκευής στην πόλη Veľký Šariš (επαρχία Prešov): ένας θησαυρός με ασημένια νομίσματα του 13ου αιώνα.
Είναι το μεγαλύτερο εύρημα νομισμάτων από τη βασιλεία του Μπέλα Δ΄ της Ουγγαρίας στην επικράτεια της Σλοβακίας. Βασιλιάς από τη δυναστεία Άρπαντ, ο Μπέλα Δ’ κυβέρνησε την Ουγγαρία και την Κροατία μεταξύ 1235 και 1270.
“Υπάρχουν περισσότερα από πεντακόσια ασημένια νομίσματα που πρόκειται να τεθούν σε επαγγελματική ανάλυση και επεξεργασία”, δήλωσε η επικεφαλής της αρχαιολογικής έρευνας, Zuzana Kasenčáková.
Βρέθηκε επίσης αντικείμενο της Λίθινης Εποχής σε μισοθαμμένο σπίτι
Η έρευνα στο Veľký Šariš διενεργήθηκε από την εταιρεία Archaeo σε δύο στάδια.
«Εικοσιέξι αρχαιολογικά αντικείμενα βρέθηκαν στα νότια δύο τρίτα της ερευνηθείσας περιοχής, τα οποία χρονολογούνται από την Πρώιμη Νεότερη Περίοδο (τέλη 15ου έως 17ου αιώνα), και ένα αρχιτεκτονικό αντικείμενο από την Πρώιμη Λίθινη Εποχή από τον πολιτισμό Bükk (5.000 έως 4.700 π.Χ.)”, δήλωσαν οι αρχαιολόγοι Zuzana Kasenčáková και Mário Comisso.
Οι αρχαιολόγοι ανέμεναν τέτοιου είδους ευρήματα, ωστόσο αυτά που βρέθηκαν στο βόρειο τρίτο της εξεταζόμενης περιοχής τους εξέπληξαν, καθώς είναι τα πιο ενδιαφέροντα από την άποψη της έρευνας, η οποία αποκαλύπτει την ιστορία της περιοχής του Šariš.
“Στο κτίριο του 13ου αιώνα, το οποίο μπορεί να χαρακτηριστεί επιφυλακτικά ως μισοθαμμένο σπίτι, ανακαλύφθηκε ένα πραγματικά μοναδικό εύρημα — αποθετήριο νομισμάτων”, επιβεβαίωσαν οι αρχαιολόγοι. Πρόκειται για το μοναδικό εύρημα που περιλάμβανε αργυρά νομίσματα από τον 13ο αιώνα.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ενώ ήταν αναμενόμενο να βρεθούν κάποια νομίσματα από τη δεδομένη περίοδο, ωστόσο το τόσο σημαντικό και πληθωρικό εύρημα, τους εξέπληξε.
Τα κέρματα αυτά εξακολουθούν να χρειάζονται περαιτέρω εξέταση και ανάλυση. Τα ευρήματα περιήλθαν αυτόματα στην ιδιοκτησία του κράτους, σύμφωνα με τον νόμο. Ο θησαυρός δεν είναι το μόνο πολύτιμο αποτέλεσμα της αρχαιολογικής έρευνας. Ανακαλύφθηκαν επίσης μεσαιωνικές οικίες, οι οποίες φέρουν σημάδια πολεοδομικού σχεδιασμού.
«Η μοναδικότητα του ευρήματος έγκειται στην πολυπλοκότητά του», ανέφεραν οι αρχαιολόγοι, προσθέτοντας ότι το μεγαλύτερο μέρος των κατόψεων των σπιτιών ανασύρθηκε άθικτο.
«Πρόκειται για κάτι εκπληκτικό»
Η ποσότητα των νομισμάτων θα μπορούσε να σχετίζεται με την κατασκευή του κάστρου. Ωστόσο, ήταν αρκετές οι ανακαλύψεις στη δεδομένη θέση: βρέθηκαν επίσης, ένα εργαλείο κοπής, ένας αναδευτήρας και ένα τσεκούρι ξυλουργού. Ωστόσο, ο θησαυρός των ασημένιων νομισμάτων είναι μοναδικός.
«Είναι μοναδικός, επειδή οι αποθήκες της περιόδου του βασιλιά Μπέλα Δ’ δεν εκπροσωπούνται σε αντίστοιχους αριθμούς στη Σλοβακία. Καθόλου σε αρχαιολογικούς χώρους, κυρίως επειδή οι αποθήκες, που είναι ευρέως γνωστές ως θησαυροί, ανακαλύπτονται τυχαία. Κάποιος σκάβει στον κήπο και κατά λάθος βρίσκει κάτι. Ε, λοιπόν, είναι σπάνιο να βρεθεί ο ακριβής τόπος όπου είχε αρχικά τεθεί» δήλωσε ο αρχαιολόγος Mário Comisso στην εφημερίδα Korzár.