Μυστήριο με αρχαία βυθισμένη ζωφόρο που προέρχεται από ναό του Δία – Αρχαιολόγοι την ανακάλυψαν τυχαία μία ανάσα από τις ακτές

Ενάλιοι αρχαιολόγοι έμειναν έκθαμβοι όταν διαπίστωσαν πως ένα τεράστιο κομμάτι που είδαν μπροστά τους και το οποίο έμοιαζε με μάρμαρο, τελικά ήταν κάτι τελείως διαφορετικό.  Χρησιμοποιώντας φωτογραμμετρικές μεθόδους αποτύπωσης και ελέγχου, ανακάλυψαν ότι είχαν εντοπίσει το τμήμα από μία ζωφόρο, η οποία προέρχεται από αρχαίο ναό.

Η έρευνα που έκαναν δεν ήταν τυχαία. Βούτηξαν στα ανοιχτά των ακτών της Σικελίας, οπότε το να βρουν μια αρχαία ζωφόρο δεν ήταν περίεργο. Το μάρμαρο ήταν σε βάθος μόλις 9 μέτρων. Οι ειδικοί αποφάνθηκαν ότι η ζωφόρος ανήκε στο ναό του Δία στον αρχαίο Ακράγαντα. Η ζωφόρος βρέθηκε κοντά στην ακτή του Σαν Λεόνε, όχι μακριά από τις εκβολές του ποταμού Ακράγαντα.

Ο μεγαλύτερος ναός του Δία

Ο Ναός του Δία είναι ένας μεγάλος δωρικός ναός που βρίσκεται στην Κοιλάδα των Ναών. Η κοιλάδα ήταν ένα τελετουργικό κέντρο που σχετιζόταν με τον αρχαίο Ακράγαντα (το σημερινό Αγριτζέντο), η οποία περιλαμβάνει τον ναό της Κονκόρντια, τον ναό της Ιούνο, τον ναό του Ηρακλή, τον ναό του Κάστορα και του Πολυδεύκη, τον ναό του Ηφαίστου (Βούλκαν) και τον ναό του Ασκληπιού.

Μυστήριο με αρχαία βυθισμένη ζωφόρο που προέρχεται από ναό του Δία
Το γλυπτό βρέθηκε σε βάθος 9 μέτρων. (Photo: BCSicilia)

Ο ναός του Δία ήταν ένας από τους μεγαλύτερους δωρικούς ναούς που κατασκευάστηκαν ποτέ, με διαστάσεις 112 μέτρα μήκος και 56 μέτρα πλάτος. Ιστορικές αναφορές από τον αρχαίο Έλληνα ιστορικό Διόδωρο Σικελιώτη αποκαλύπτουν ότι η κατασκευή του ναού δεν ολοκληρώθηκε. Η κατασκευή παρέμεινε ημιτελής, γιατί ενώ ο ναός κατασκευαζόταν, ο Ακράγαντας κατακτήθηκε από τους Καρχηδόνιους, το 406 π.Χ..

Η καταστροφή του ναού

Ο ναός τελικά καταστράφηκε από σεισμούς και τον 18ο αιώνα έγινε εκτεταμένη λατομική εκμετάλλευση στην περιοχή, όταν οι άνθρωποι χρειάστηκαν οικοδομικά υλικά για να φτιάξουν τα σπίτια τους στους κοντινούς οικισμούς.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της μη κερδοσκοπικής ομάδας BCsicilia, ενάλιοι αρχαιολόγοι βρήκαν το μαρμάρινο μπλοκ 300 μέτρα από τις ακτές, όπου όμως το βάθος ήταν μόλις 9 μέτρα, προφανώς λόγω των προσχώσεων του ποταμού.

Το κομμάτι που βρέθηκε έχει μήκος περίπου 2 μέτρα και ύψος 1,6 μέτρο. Είναι κατασκευασμένο από προκοννήσιο μάρμαρο που προέρχεται από τα λατομεία της Προκοννήσου, η οποία είναι το μεγαλύτερο από τα νησιά του Μαρμαρά, στην Τουρκία.

Μυστήριο με αρχαία βυθισμένη ζωφόρο που προέρχεται από ναό του Δία
Χρησιμοποιήθηκαν φωτογραμμετρικές μέθοδοι για να αναγνωριστεί το μάρμαρο που βρέθηκε στον βυθό. (Φωτό:BCsicilia)

Το άλογο στην αρχαία ζωφόρο

Στη μία πλευρά του έχει μια σκαλιστή ζωφόρο που απεικονίζει ένα καμαρωτό άλογο, το οποίο πιθανότατα κοσμούσε την εξωτερική πρόσοψη του τυμπάνου του ναού.( Σ.σ. Στις στενές πλευρές των ναών (πρόσθια και οπίσθια πλευρά) ο τριγωνικός τοίχος λεγόταν «τύμπανο» (επίπεδο) του αετώματος το οποίο και περιβαλλόταν με γείσο).

Τα άλογα αποτελούσαν τυπικό καλλιτεχνικό θέμα σε σημαντικά αρχαία ελληνικά οικοδομήματα, καθώς χρησίμευαν ως συμβολική αναπαράσταση της στρατιωτικής δύναμης και της πολιτικής ισχύος.

Ένας εκπρόσωπος της BCsicilia δήλωσε στο HeritageDaily: «Η εξαιρετική ανακάλυψη αναφέρθηκε αμέσως στην Επιθεώρηση Θαλάσσης με σκοπό την ανάκτηση του θαυμαστού ευρήματος».
Οι δύτες της Μονάδας Καταδύσεων των Καραμπινιέρων πραγματοποίησαν τις επιχειρήσεις μαζί με εκπροσώπους της Επιθεώρησης της Θάλασσας, της Μονάδας Προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς των Καραμπινιέρων και της υποβρύχιας ομάδας της BCsicilia ανέσυραν την ζωφόρο και την μετέφεραν στην ακτή χθες 5/2/24) το πρωί.

Η BCsicilia είναι εθελοντική πολιτιστική οργάνωση που εργάζεται για την προστασία και την ενίσχυση των πολιτιστικών και περιβαλλοντικών αγαθών στης Σικελίας. Είναι η βασική πηγή των σχετικών πληροφοριών.

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ