MH370: Πρώην αξιωματικός του πολεμικού ναυτικού αποκαλύπτει για το μυστήριο με το αεροσκάφος- «Ψάχναμε σε λάθος περιοχή»

Ένας πρώην αξιωματικός του ναυτικού που πέρασε 12 μήνες κυνηγώντας την εξαφανισμένη πτήση MH370 πιστεύει ότι συνετρίβη σκόπιμα σε μια περιοχή που δεν είχε εξερευνηθεί ποτέ βαθιά στον Ινδικό Ωκεανό.

Ο Πίτερ Γουόρινγκ, 41 ετών, κλήθηκε στη διεθνή προσπάθεια αναζήτησης για τον εντοπισμό των 239 ατόμων στην πτήση MH370 έξι μήνες μετά την εξαφάνισή της στις 8 Μαρτίου 2014.

Το αεροπλάνο πιστεύεται ότι κατέπεσε στον Νότιο Ινδικό Ωκεανό. Ωστόσο, αρκετές κρατικές και ιδιωτικές αναζητήσεις για σχεδόν δέκα χρόνια απέτυχαν να βρουν καμία ουσιαστική πληροφορία.

Η επίσημη ιστορία που δίνεται υποστηρίζει ότι ο Zaharie Ahad Shah, ο πιλότος που ήταν επικεφαλής του σκάφους, εκτέλεσε μια ξαφνική στροφή σε λιγότερο από μία ώρα μετά την πτήση, προτού πέσει στον Ινδικό Ωκεανό κοντά σε μια περιοχή γνωστή ως 7th Arc (7ο Τόξο).

Όμως ο Γουόρινγκ, ειδικός στη χαρτογράφηση των δαπέδων της θάλασσας, πιστεύει ότι το MH370 συνετρίβη σκόπιμα σε μια περιοχή γνωστή ως Ζώνη Θραύσης Geelvinck, σχεδόν χίλια μίλια μακριά από το 7ο Τόξο.

Είπε στη Sun ότι οι ερευνητές εργάστηκαν λανθασμένα με την υπόθεση ότι το αεροπλάνο ήταν εκτός ελέγχου του πιλότου μετά την τελική επαφή του με τον πύργο ελέγχου στις 8 Μαρτίου 2014. «Νομίζω ότι η ομάδα αναζήτησης μπορεί να έκανε λάθος με την υπόθεση ότι το αεροσκάφος δεν ήταν υπό έλεγχο στο τέλος», σημειώνει.

«Το λαμβάναμε πολύ σοβαρά υπόψη κατά τη διάρκεια της έρευνας, ότι το αεροσκάφος μπορεί να συνέχιζε να βρίσκεται υπό έλεγχο με τη μία ή την άλλη μορφή αφού διέσχισε το 7ο τόξο. Αυτό σημαίνει ότι το αεροσκάφος ήταν πιθανότατα νοτιότερα» περιέγραψε.

«…αν το αεροσκάφος ήταν ακόμα υπό έλεγχο στο έβδομο τόξο, τότε το μέγεθος του Ινδικού Ωκεανού που θα μπορούσε να φτάσει είναι τόσο αφάνταστα μεγάλο που δεν θα είχατε την οικονομική δυνατότητα να το ψάξετε όλο. Υπήρξε πάρα πολύ χαμένη προσπάθεια ψάχνοντας σε λάθος περιοχές».

Παρά τη μανιώδη έρευνα από κυβερνήσεις και ιδιωτικές εταιρείες, το αεροπλάνο δεν βρέθηκε ποτέ και η τύχη των 237 επιβατών του παραμένει άγνωστη

Λέει ότι πιστεύει τη θεωρία του Simon Hardy, ενός εμπειρογνώμονα του Boeing 777 που υποστηρίζει ότι ο Shah ήταν «αυτοκτονικός» και σκόπιμα έριξε το αεροπλάνο προς τη ζώνη Geelvinck.

Ο Hardy που μπήκε στην προσπάθεια αναζήτησης τους τελευταίους μήνες με την ομάδα του Γουόρινγκ, του πρότεινε να πετάξει στην τάφρο, η οποία είναι περίπου μισό μίλι βάθους και επτά μίλια πλάτους στον πυθμένα της θάλασσας, γνωρίζοντας ότι θα ήταν δύσκολο να το βρει.

Ο Hardy πιστεύει ότι ο πιλότος είχε τον έλεγχο του αεροπλάνου όταν κατέβηκε περίπου 1.500 μίλια από τη δυτική ακτή της Αυστραλίας. Ο πιλότος, ο οποίος αγνοείται και θεωρείται νεκρός μαζί με όλους τους άλλους στο αεροπλάνο, έχει κατηγορηθεί ότι σχεδίαζε φόνο λόγω προσωπικών προβλημάτων.

Κάποιοι θεωρούν ότι κλείδωσε τον συγκυβερνήτη του έξω από το πιλοτήριο, έκλεισε όλες τις επικοινωνίες, κατέβασε πίεση στην κύρια καμπίνα και μετά απενεργοποίησε το αεροσκάφος έτσι ώστε να πετά με αυτόματο πιλότο μέχρι να τελειώσει το καύσιμο.

Το podcast The Search for MH370 – Deepest Dive

Ο Γουόρινγκ, είπε στο podcast του, The Search for MH370 – Deepest Dive, ότι η επιτυχία της ομάδας αναζήτησης μετρήθηκε στο πόσο μεγάλο μέρος του ωκεανού σάρωσε, παρά στο αν η περιοχή αναζήτησης ήταν σωστή.

«Ήταν σαφές για μένα, ότι ανεξάρτητα από το ποια νέα στοιχεία προέκυψαν ή ποια νέα ανάλυση είχε γίνει, ότι το πλαίσιο [περιοχή αναζήτησης] θα παρέμενε το ίδιο». Απογοητευμένος, άφησε το έργο για μια νέα ανάρτηση τον Σεπτέμβριο του 2015. Επίσης επέκρινε την αγνόηση της ομάδας έρευνας για τα πρωτόκολλα ασφαλείας.

Ο Waring πρόσθεσε ότι η έρευνα έγινε εσπευσμένα και δεν έγινε σωστά, δεδομένης της τεράστιας πίεσης στην κυβέρνηση της Μαλαισίας να βρει το αεροπλάνο το συντομότερο δυνατό.

«Υπήρχε μεγάλη πολιτική πίεση για να υπάρχουν ευρήματα, μέρος της δουλειάς μου ήταν να αναφέρω κάθε μέρα πόσο από την περιοχή έρευνας είχε καλυφθεί την προηγούμενη μέρα. Η μέτρηση της επιτυχίας ήταν μόνο το πόσο από αυτό το κουτί είχαμε ολοκληρώσει, όχι εάν το κουτί ήταν στη σωστή θέση για αρχή» σημείωσε.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ