Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Ξέρεις πού βρίσκεται αυτή η εκκλησία; – Ίσως περνάς συχνά από το σημείο και δεν την έχεις δει ποτέ

Πιστεύεις ότι ξέρεις καλά την Αθήνα; Νομίζεις πως μπορείς να αναγνωρίσεις με ευκολία εμβληματικά σημεία και συνοικίες της πόλης ακόμα κι αν βλέπεις φωτογραφίες που τραβήχτηκαν πριν από πολλές δεκαετίες;

Με το πέρασμα των ετών το αστικό τοπίο της Αθήνας έγινε αγνώριστο. Το «πρόσωπο» της πρωτεύουσας έχει αλλάξει και ακόμα κι αν είσαι γέννημα – θρέμμα Αθηναίος μπορεί να δυσκολευτείς πολύ στην προσπάθειά σου να αναγνωρίσεις ορισμένες περιοχές όταν κοιτάς φωτογραφίες με «άρωμα» άλλης εποχής.

Μία τέτοια φωτογραφία είναι και η παρακάτω. Το ερώτημα όμως είναι: Εσείς μπορείτε να καταλάβετε σε ποια περιοχή βρίσκεται αυτή η όμορφη εκκλησία;

Ακόμα και οι μεγαλύτερης ηλικίας κάτοικοι των Αθηνών ή ακόμα κι εκείνοι που αγαπούν να εξερευνούν συνοικίες της πρωτεύουσας και να ανακαλύπτουν την ιστορία τους θα δυσκολευτούν να καταλάβουν πού βρίσκεται αυτή η εκκλησία, παρόλο που θα τη συναντήσετε σε μία από τις πιο γνωστές περιοχές στο κέντρο της πόλης.

Αναγνωρίζεις πού βρίσκεται αυτή η εκκλησία;

Πρόκειται για μίας από τις πιο γνωστές και πιο φημισμένες συνοικίες της Αθήνας ενώ είναι πολύ πιθανό να περνάτε συχνά από το σημείο.

Κοιτάξτε ξανά τη φωτογραφία. Σας θυμίζει κάτι; Αν δείτε την απάντηση, δεν θα πιστεύετε για περιοχή πρόκειται.

Η απάντηση στο κουίζ για την παλιά Αθήνα

H εκκλησία που απεικονίζεται στη φωτογραφία είναι ο ιερός ναός του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου βρίσκεται στην βόρεια πλευρά της Ακροπόλεως και συγκεκριμένα λίγα μέτρα κάτω από την Εξαρχία του Παναγίου Τάφου, στην συμβολή των οδών Ερεχθέως και Ερωτοκρίτου στην Πλάκα.

Πρόκειται για μία ιστορική φωτογραφία Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Πλάκας από τις αρχές του 20ου αιώνα. Η εκκλησία χρονολογείται από τον 12ο αιώνα μ.Χ. και διατηρείται σε καλή κατάσταση, χωρίς σημαντικές διαφοροποιήσεις. Με την πάροδο των χρόνων ο ναός υπέστη παρεμβάσεις, χωρίς όμως να χάσει τον Βυζαντινό χαρακτήρα του.

Σήμερα η εκκλησία είναι παρεκκλήσιο του Αγίου Νικολάου Ραγκαβά. Οι τοιχογραφίες που βρίσκονται στο εσωτερικό του ναού είναι του 13ου αιώνα μ.Χ., με τους ειδικούς να καταλήγουν στη συγκεκριμένη χρονολογία λόγω της τεχνοτροπίας τους καθώς παρόμοιο ύφος έχουν και άλλες τοιχογραφίες σε ναούς της ευρύτερης περιοχής της Αττικής (Άγιος Πέτρος Καλυβίων, ναός σπηλιάς Νταβέλη Πεντέλης), οι οποίες φιλοτεχνήθηκαν από καλλιτεχνικό εργαστήριο εκείνης της περιόδου.

Λέγεται πως τα δύο κανόνια που έπληξαν τον Παρθενώνα κατά την πολιορκία της Ακροπόλεως των Αθηνών από τους Ενετούς το 1687 μ.Χ., είχαν στηθεί στον περίβολο αυτού του ναού.

Η εκκλησία είναι ανοιχτή για όποιον θέλει να την επισκεφθεί μόνο κατά την διάρκεια του εσπερινού και της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας της εορτής του Αγίου Ιωάννου, την 8η Μαΐου κάθε έτους.

Ναός Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, Πλάκα
Ναός Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, Πλάκα | Foto: Wikipedia Commons / C messier

Ναός Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, Πλάκα

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ