Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την περιοχή; Μπορεί να έχεις πιει καφέ εκεί

Ξεφυλλίζοντας ένα άλμπουμ με παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες της Αθήνας θα διαπιστώσεις πως στο πέρασμα των δεκαετιών η πόλη έχει αλλάξει ριζικά.

Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την οδό; Έχεις περάσει σίγουρα από εκεί

Το «πρόσωπο» της πρωτεύουσας έχει «μεταμορφωθεί» πολλές φορές και σήμερα σχεδόν τίποτα δεν θυμίζει την Αθήνα του 50′ ή του 60′. Ακόμα και οι μεγαλύτερης ηλικίας κάτοικοι ίσως δυσκολευτούν να αναγνωρίσουν την πόλη και τις περιοχές της αν δουν φωτογραφίες της με άρωμα άλλης εποχής.

Μία τέτοια φωτογραφία είναι και η παρακάτω. Αναγνωρίζεις την περιοχή που φαίνεται στην φωτογραφία; Μπορεί να έχεις πιει καφέ εκεί.

Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την οδό; Είναι από τις πιο γνωστές

Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την περιοχή;

  • Κολωνάκι
  • Κουκάκι
  • Μοναστηράκι

Κοίταξε ξανά την φωτογραφία. Σου θυμίζει κάτι;

Αν δεις την απάντηση δεν θα πιστεύεις πώς έχει αλλάξει η περιοχή με τα χρόνια.

Η απάντηση στο κουίζ για την παλιά Αθήνα

Στη φωτογραφία η οποία ανήκει στο πλούσιο φωτογραφικό αρχείο της ΕΡΤ και αποτελεί μέρος της συλλογής «Πέτρου Πουλίδη» βλέπεις μία άποψη της οδού Πατριάρχου Ιωακείμ στο Κολωνάκι. Στο στιγμιότυπο που χρονολογείται μεταξύ του 1945 και του 1967 διακρίνονται τραπεζάκια μαγαζιού και θαμώνες.

Το Κολωνάκι ονομάστηκε έτσι λόγω ενός παλιού μαρμάρινου στύλου ύψους 2 μέτρων και διαμέτρου 30 εκατοστών που βρέθηκε στην περιοχή και αναστηλώθηκε στην δεξιά σκάλα της Δεξαμενής. Οι Αθηναίοι του Μεσαίωνα, προς αποτροπή επιδημιών ή άλλων συμφορών συνήθιζαν να κάνουν λιτανείες και ιεροτελεστίες με θυσίες νεαρών ζώων. Στα σημεία που κατέληγαν αυτές οι λιτανείες ολοκλήρωναν την ιεροτελεστία και έστηναν το «κολωνάκι». Έχουν βρεθεί πολλά σημεία στην Αθήνα που είχαν στηθεί τέτοια κολωνάκια.

Κατά την οθωμανική περίοδο, η περιοχή ήταν ακατοίκητη (βρισκόταν στα ανατολικά περίχωρα της πόλης) και ονομαζόταν Κατσικάδα και Κατσικάδικα, γιατί στις πλαγιές του Λυκαβηττού οι γαλατάδες έβοσκαν τις κατσίκες τους.

Μετά τη δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού κράτους, λόγω της τοποθεσίας της στην καρδιά της Αθήνας, σε απόσταση αναπνοής από τα τότε Βασιλικά Ανάκτορα (τη σημερινή Βουλή των Ελλήνων), η συνοικία εξελίχθηκε και μέχρι σήμερα συνεχίζει να θεωρείται μία από τις πιο ακριβές συνοικίες του Δήμου Αθηναίων.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ