Κοιτώντας παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες της Αθήνας θα διαπιστώσεις πόσο αλλιώτικες ήταν οι συνοικίες, οι μεγάλοι και πολυσύχναστοι δρόμοι, ακόμα και ορισμένα εμβληματικά σημεία της πρωτεύουσας.
Αν τύχει κάποια στιγμή να ξεφυλλίσεις ένα άλμπουμ με παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες της Αθήνας θα διαπιστώσεις πόσες πολλές και σημαντικές αλλαγές έχουν συμβεί στο αστικό τοπίο της πόλης.
Οι παλιές συνοικίες, οι περιοχές, οι γνωστές πλατείες και οι πολυσύχναστες λεωφόροι της δεν θυμίζουν σχεδόν σε τίποτα την πρωτεύουσα του 50′, του 60′. Όσο κι αν έχεις τριγυρίσει τα Αθηναϊκά σοκάκια ή αν έχεις επισκεφθεί τις περισσότερες περιοχές της πόλης θα διαπιστώσεις πως είναι δύσκολο να την αναγνωρίσεις αν δεις φωτογραφίες της με άρωμα άλλης εποχής.
Μία τέτοια φωτογραφία είναι και η παρακάτω.
Αναγνωρίζεις την οδό που φαίνεται στην φωτογραφία;
– Σταδίου
– Μητροπόλεως
– Εδουάρδου Λω
Κοίταξε καλά την φωτογραφία. Σου θυμίζει κάτι;
Αν δεις την απάντηση δεν θα πιστεύεις πόσο έχει αλλάξει η περιοχή με τα χρόνια.
Η λύση στο κουίζ για την παλιά Αθήνα
Στην φωτογραφία φαίνεται η οδός Εδουάρδου Λω. Η συνέχεια της είναι η οδός Σίνα και στα δεξιά φαίνεται το Οφθαλμιατρείο. Δίπλα είναι η Λεόντιος. Η φωτογραφία έχει τραβηχτεί είτε το 1910 είτε 1916 από τον Albert Winslow Barker και βρίσκεται στο αρχείο Bryn Mawr College.
Η οδός πήρε το όνομα της από τον σερ Εδουάρδο Φιτζέραλντ Λω. Το 1892 όταν η κυβέρνηση του Χαρίλαου Τρικούπη ζήτησε δάνειο από την Δύση για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας ο Εδουάρδος Λω ήταν ο επικεφαλής της τότε «τρόικας».
Ο Εδουάρδος Λω ήταν οικονομολόγος με διακρίσεις που δεν συμπαθούσε ιδιαίτερα την χώρα μας. Ωστόσο όταν έμεινε στην Ελλάδα ερωτεύτηκε και παντρεύτηκε την Αικατερίνη Χατζοπούλου κόρη του νομάρχη Αττικο-Βοιωτίας. Ο οικονομολόγος σε έκθεση του σημείωνε τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, όπως την κακή διαχείριση των δημόσιων εσόδων αλλά και τις μεγάλες στρατιωτικές δαπάνες.
Παρόλα αυτά εισηγήθηκε η χώρα μας να λάβει το δάνειο αφού εξέφρασε ελπίδες για το μέλλον της Ελλάδας και της ανάπτυξης της. Τελικά το 1893 η έκθεση του διαψεύστηκε αφού η Ελλάδα κήρυξε πτώχευση.