Η ιστορία πίσω από το τραγούδι “Always On My Mind”

Το “Always On My Mind” είναι ένα όμορφο τραγούδι συγγνώμης, γραμμένο για μία αγάπη που πήγε στραβά. Ένα cross-over τραγούδι που σημείωσε μεγάλη επιτυχία, ιδιαίτερα στην country έκδοση από τον Willie Nelson.

Του Ιωσήφ Αβράμογλου

Το «Always On My Mind» ήταν δημιουργικά μια συλλογική προσπάθεια. Ο τραγουδοποιός Wayne Carson, υπεύθυνος για την επιτυχία των Box Tops “The Letter” το 1967, είχε γράψει δύο στίχους για το τραγούδι.

Στα τέλη του 1971, ο Carson πήγε στο στούντιο για να δουλέψει το τραγούδι, αλλά ο παραγωγός Chips Moman όταν το άκουσε του είπε ότι χρειαζόταν μια γέφυρα. Ο Carson καθόταν σε ένα πιάνο όταν πέρασε ο τραγουδοποιός και κιθαρίστας Johnny Christopher. Οι δύο άντρες είχαν γράψει μαζί το «No Love At All», μια κορυφαία country επιτυχία για τη Lynn Anderson το καλοκαίρι του 1970.

Ο Christopher ενδιαφέρθηκε για το κομμάτι, έτσι προσφέρθηκε να βοηθήσει στη δημιουργία της μουσικής γέφυρας. Οι δύο άντρες δεν είχαν κάνει μεγάλη πρόοδο, μέχρι που ήρθε ο συνθέτης Mark James, γνωστός για τη δημιουργία του “Suspicious Minds” για τον Elvis Presley και του “Hooked On A Feeling” για τον BJ Thomas. Με τόσα μεγάλα ταλέντα στη σύνθεση τραγουδιών μαζεμένα σε ένα δωμάτιο, δεν άργησαν να αποκτήσουν τη γέφυρά τους.

Για πολλά χρόνια οι φίλοι της μουσικής νόμιζαν ότι το τραγούδι είχε γραφτεί ειδικά για τον Elvis Presley, ο οποίος αντιμετώπιζε τότε συζυγικά προβλήματα, αλλά αυτό δεν ισχύει. Το ηχογράφησε στις 29 Μαρτίου 1972, δηλαδή μερικές εβδομάδες μετά τον χωρισμό του με την Priscilla, αλλά κυκλοφόρησε μόλις τον Νοέμβριο του ίδιου έτους και συγκεκριμένα στο Halloween του ’72 ως η A-side ενός σινγκλ, με το “Separate Ways” να είναι στην δεύτερη πλευρά. Το κομμάτι παιζόταν πολύ από τους ραδιοσταθμούς διότι οι μουσικοί παραγωγοί πίστευαν ότι αναφερόταν στον χωρισμό του Presley.

Ωστόσο νωρίτερα είχαν ήδη κυκλοφορήσει δύο άλλες εκτελέσεις του τραγουδιού. Μία από την Gwen McCrae, που είναι και η 1η εκτέλεση τον Μάρτιο του ’72 και άλλη μία από την Brenda Lee τον Ιούνιο.

Αφού πέρασε μία δεκαετία, το κομμάτι μπήκε ξανά στα charts, όταν ο Willie Nelson το κυκλοφόρησε ως single στις 6 Μαρτίου 1982. Ο Johnny Christopher είχε κάνει την κίνηση να το προτείνει σε δύο μεγάλους της country μουσικής, στον Willie Nelson και τον Merle Haggard. Ο πρώτος ενδιαφέρθηκε, ενώ ο δεύτερος όχι.

Η εκτέλεση του Willie Nelson έκανε και αυτή την πετυχημένη της πορεία στα τσαρτς και κέρδισε τρία βραβεία Grammy.
Το “Always On My Mind” ήταν το αγαπημένο τραγούδι του BB King, όπως είχε δηλώσει ο ίδιος. Το τραγούδι έχει ηχογραφηθεί πάνω από 300 φορές, από διαφορετικούς καλλιτέχνες όπως οι Chris de Burgh, BJ Thomas, Anne Murray, Julio Iglesias, Michael Bublé και Pet Shop Boys.

Το 2004, τα μπλού τζιν Levi’s χρησιμοποίησαν την εκδοχή του τραγουδιού του Willie Nelson σε μια διαφήμιση για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο.

Σε μια δημοσκόπηση του BBC το 2014, η έκδοση του τραγουδιού από τους Pet Shop Boys ψηφίστηκε ως η κορυφαία διασκευή όλων των εποχών.

Gwen McCrae – You Were Always On My Mind

Elvis Presley with The Royal Philharmonic Orchestra: Always On My Mind

Willie Nelson – Always On My Mind

Michael Bublé – Always On My Mind

Pet Shop Boys – Always On My Mind on Top Of The Pops 10/12/1987

(Κάθε Σάββατο και Κυριακή βράδυ, για τρεις ώρες, από τις 10 μ.μ. μέχρι την 1 π.μ., ο Ιωσήφ Αβράμογλου παρουσιάζει από τον Real FM στους 97.8, την εκπομπή “Round Midnight, όπως έλεγε και η Ella Fitzgerald”, με πολλή και καλή μουσική). Twitter:@IosifAvramoglou Facebook.com/avramoglou Instagram: mus1cguru

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ