Γιατί μερικές φορές τα ξανθά μαλλιά πρασινίζουν στην πισίνα και πώς να το αποτρέψετε

Αν είστε ξανθιά και σας αρέσει να κολυμπάτε στην πισίνα, ίσως έχετε παρατηρήσει ότι τα μαλλιά σας αποκτούν μια πράσινη απόχρωση ύστερα από συχνές βουτιές σε χλωριωμένο νερό.

Αυτό συμβαίνει τόσο στις βαμμένες όσο και στις φυσικές ξανθιές. Στην πραγματικότητα, η πράσινη απόχρωση συμβαίνει σε όλους, αλλά είναι λιγότερο ορατή σε σκούρα μαλλιά και σε εκείνα των οποίων τα μαλλιά δεν έχουν καταστραφεί από χημικές θεραπείες όπως η ντεκαπάζ.

Τι ακριβώς όμως προκαλεί αυτόν τον πράσινο αποχρωματισμό και τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό; Οι περισσότεροι από εμάς κατηγορούμε το χλώριο στο νερό της πισίνας. Ωστόσο, αν και το χλώριο παίζει ρόλο, δεν είναι ο κύριος ένοχος.

Ποιες χημικές ουσίες στην πισίνα πρασινίζουν τα μαλλιά;

Το στοιχείο που ευθύνεται για την πράσινη χρώση των μαλλιών είναι ο χαλκός. Η κύρια πηγή χαλκού είναι ο θειικός χαλκός (CuSO4), μια ένωση που προστίθεται στις πισίνες για την πρόληψη της ανάπτυξης άλγης.

Η επαφή με την άλγη μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος και αναπνευστικά προβλήματα και η κατάποση νερού με άλγη μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά γαστρεντερικά προβλήματα. Μόνο μια μικρή ποσότητα (περίπου 0,5 mg ανά λίτρο ή 0,5 μέρη ανά εκατομμύριο) θειικού χαλκού απαιτείται για την πρόληψη της ανάπτυξης τους.

Ωστόσο, ο χαλκός μπορεί επίσης να εισέλθει στις πισίνες μέσω της διάβρωσης των σωλήνων νερού, επομένως οι συγκεντρώσεις μπορεί να είναι υψηλότερες σε ορισμένες πισίνες. Οι κρύσταλλοι θειικού χαλκού έχουν χρώμα πρασινωπό-μπλε. Έτσι, όταν τα μαλλιά έρχονται σε επαφή με ιόντα χαλκού – μια θετικά φορτισμένη παραλλαγή ενός ατόμου χαλκού με επιπλέον ηλεκτρόνια – αυτά τα ιόντα απορροφώνται από τα μαλλιά και προκαλούν την πρασινωπή απόχρωση.

Μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη το 1978 πραγματοποίησε πειράματα βυθίζοντας δείγματα μαλλιών σε νερό που περιέχει διαφορετικές συγκεντρώσεις ιόντων χαλκού, χλωρίου και διάφορες τιμές pH (ουδέτερο και βασικό). Τα αποτελέσματά τους έδειξαν ότι τα μαλλιά που εκτίθενται σε ελεύθερα ιόντα χαλκού γίνονται πράσινα.

Επιπλέον, όταν τα μαλλιά οξειδώνονται (που σημαίνει ότι τα ηλεκτρόνια αφαιρούνται από τις πρωτεΐνες των μαλλιών) από το χλώριο, στην πραγματικότητα βλάπτει τα μαλλιά, ενισχύοντας την απορρόφηση των ιόντων χαλκού. Τα μαλλιά βυθισμένα σε νερό με χλώριο αλλά χωρίς ιόντα χαλκού δεν έγιναν πράσινα. Εν τω μεταξύ, τα μαλλιά που εκτέθηκαν σε νερό με μόνο ιόντα χαλκού και χωρίς χλώριο εξακολουθούσαν να σχηματίζουν πράσινο χρώμα. Ως εκ τούτου, το χλώριο από μόνο του δεν παίζει ρόλο στην πρόκληση της πράσινης απόχρωσης που βλέπουμε στα «τρίχα της πισίνας», αλλά την επιδεινώνει.

Τρόποι να το αποτρέψετε

Για να μην πρασινίσουν τα μαλλιά σας σε μια πισίνα, έχετε δύο βασικές επιλογές.

  1. Το πρώτο είναι ένα φυσικό εμπόδιο – απλά φορέστε ένα σκουφάκι κολύμβησης.
  2. Η δεύτερη επιλογή είναι η χημική. Μπορείτε να προ-επεξεργαστείτε τα μαλλιά σας με ένα αλκαλικό σαμπουάν. Μελέτες έχουν δείξει ότι υπό συνθήκες αλκαλικού pH, τα ιόντα χαλκού δεν προσκολλώνται στα μαλλιά.

Για να περιποιηθείτε τα μαλλιά σας πριν πάτε στην πισίνα, μπορείτε είτε να χρησιμοποιήσετε ένα σαμπουάν με pH χαμηλότερο από 7 ή ακόμα και να δοκιμάσετε να αναμίξετε λίγη μαγειρική σόδα στο κανονικό σας σαμπουάν.

Τι μπορείτε όμως να κάνετε αν τα μαλλιά σας έχουν ήδη πρασινίσει; Λοιπόν, μπορείτε να δοκιμάσετε να πλύνετε τα μαλλιά σας με ένα σαμπουάν που έχει σχεδιαστεί για να το πετύχει αυτό, που συνήθως διατίθεται στο εμπόριο ως σαμπουάν “αφαίρεσης χλωρίου”. Αυτά τα προϊόντα περιέχουν μια χημική ουσία που ονομάζεται EDTA – μπορεί να συνδεθεί με μεταλλικά ιόντα (όπως ο χαλκός) και έτσι θα αφαιρέσει τον χαλκό από τα μαλλιά.

Ίσως έχετε ακούσει η σάλτσα ντομάτας ή το κέτσαπ είναι ένας καλός τρόπος για να βγάλετε το πράσινο από τα μαλλιά της πισίνας σας – πιθανώς επειδή οι κόκκινες χρωστικές υποτίθεται ότι «ακυρώνουν» τις πράσινες. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη ότι αυτό θα λειτουργούσε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ