Δεν υπάρχουν ξεκάθαροι κανόνες στον περίπλοκο κόσμο των σχέσεων. Ο γάμος, μια από τις πιο σημαντικές σχέσεις στη ζωή μας, είναι ένα ταξίδι γεμάτο χαρά αλλά και προκλήσεις. Αλλά μερικές φορές, κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού, τα ζευγάρια μπορεί να βρεθούν σε αδιέξοδο, με τη σχέση τους να γίνεται περισσότερο βάρος παρά πηγή ευτυχίας.
Τέτοιες στιγμές ίσως αποτελούν σημάδια για τα ζευγάρια ότι θα ήταν καλύτερο να χωρίσουν, ακόμα και αν δεν το συνειδητοποιούν.
Αυτό το άρθρο διερευνά 9 διακριτικές συμπεριφορές που μπορεί να υποδεικνύουν ότι τα άτομα οδηγούνται εν αγνοία τους προς αυτή την κατάληξη.
Αυτά τα σημάδια συχνά παραβλέπονται ή απορρίπτονται ως ασήμαντα ζητήματα, αλλά η αναγνώρισή τους μπορεί να είναι απαραίτητη για την προσωπική ανάπτυξη και την ευτυχία.
Γάμος: Τα 9 προειδοποιητικά σημάδια που «φωνάζουν» ότι το διαζύγιο είναι η καλύτερη λύση
- Παράλληλες ζωές
- Έλλειψη επικοινωνίας
- Συστηματική αρνητικότητα
- Απουσία συγκρούσεων
- Έλλειψη σωματικής εγγύτητας
- Λαχτάρα για μία διαφορετική ζωή
- Έλλειψη εμπιστοσύνης
- Μένουν μαζί για χάρη των παιδιών
- Δεν είναι ο ένας η προτεραιότητα του άλλου
Παράλληλες ζωές
Έχετε νιώσει ποτέ ότι εσείς και ο/η σύντροφός σας μοιάζετε περισσότερο με συγκάτοικους παρά με ένα παντρεμένο ζευγάρι;
Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι ζείτε παράλληλες ζωές – ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα ζευγάρια που ζουν μαζί, αλλά δεν αλληλεπιδρούν πολύ πέρα από τη διαχείριση κοινών ευθυνών όπως τους λογαριασμούς ή φροντίδα παιδιών.
Αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε στιγμή της ζωής σας πρέπει να είναι αλληλένδετη. Εξάλλου, η διατήρηση των ατομικών συμφερόντων είναι υγιής.
Ωστόσο, αν διαπιστώσετε ότι όλα όσα μοιράζεστε είναι ένας ζωντανός χώρος και όλα τα άλλα είναι ξεχωριστά – η κοινωνική σας ζωή, τα ενδιαφέροντά σας, τα μελλοντικά σας σχέδια – μπορεί να είναι ένδειξη ότι αποσυνδέεστε ως ζευγάρι.
Ο κίνδυνος εδώ είναι ότι με την πάροδο του χρόνου, αυτή η αποσύνδεση μπορεί να οδηγήσει σε μοναξιά και δυσαρέσκεια στο γάμο, κάνοντάς σας να αναρωτιέστε αν θα ήσασταν πιο ευτυχισμένοι χώρια.
Η πρώιμη αναγνώριση του σημαδιού αυτού, μπορεί να γλιτώσει τον γάμο σας από τη συναισθηματική απόσταση και το αίσθημα του ανεκπλήρωτου.
Έλλειψη επικοινωνίας
Πότε ήταν η τελευταία φορά που κάνατε μια ουσιαστική κουβέντα με τον σύντροφό σας;
Η επικοινωνία αποτελεί τη ραχοκοκαλιά κάθε σχέσης και η απουσία της, μπορεί να σηματοδοτήσει ένα σημαντικό πρόβλημα.
Δεν είναι μόνο το να μιλάτε, αλλά περισσότερο το μοίρασμα των σκέψεων, των συναισθημάτων και την έκφραση των φόβων σας.
Αν διαπιστώσετε ότι οι συνομιλίες σας έχουν περιοριστεί σε τετριμμένες συνομιλίες, αυτό αποτελεί ένα προειδοποιητικό σημάδι.
Οι σύντροφοι παύουν σταδιακά να επικοινωνούν, φτάνοντας στο σημείο να μιλούν μόνο για τα βασικά, ή για να συνεννοηθούν για τα παιδιά.
Η έλλειψη επικοινωνίας μπορεί να οδηγήσει σε παρανόηση, δυσαρέσκεια και συναισθηματική απόσταση.
Αν αυτό σας ακούγεται οικείο, ίσως είναι καιρός να επανεκτιμήσετε τη σχέση σας και να εξετάσετε αν θα ήταν καλύτερα να αποχωριστείτε.
Συστηματική αρνητικότητα
Σύμφωνα με τον ψυχοθεραπευτή Δρ. John Gottman, φημισμένο ειδικό στις σχέσεις, ένας από τους ισχυρότερους προγνωστικούς παράγοντες του διαζυγίου είναι ένα σταθερό αίσθημα περιφρόνησης ή αρνητικότητας σε μια σχέση.
Εξηγεί, «Στο τέλος, ο θάνατος των γάμων σχεδόν πάντα δεν προέρχεται από μεγάλες καταστροφές, αλλά από μια συσσώρευση μικρών, διαβρωτικών αρνητικών στιγμών».
Μήπως οι αλληλεπιδράσεις σας με το σύζυγό σας σας κάνουν να αισθάνεστε πιο αρνητικοί από ότι θετικοί; Είναι η κριτική και η αμυντικότητα πιο συνηθισμένες από την υποστήριξη και την κατανόηση;
Η συνεχής αρνητικότητα λειτουργεί σαν μια αόρατη διαρροή σε σκάφος. Αν αφεθεί ανεξέλεγκτη, μπορεί τελικά να βυθίσει ακόμη και την πιο ελπιδοφόρα σχέση.
Η προαγωγή ενός περιβάλλοντος σεβασμού, κατανόησης και θετικότητας είναι απαραίτητη για μια υγιή σχέση.
Χωρίς αυτά τα στοιχεία, μπορεί να είναι απαραίτητο για να επανεκτιμηθεί η κατάσταση για την ευημερία και των δύο συντρόφων.
Απουσία συγκρούσεων
Φανταστείτε για ένα δευτερόλεπτο ότι εσείς και ο σύντροφός σας ποτέ δεν διαφωνείτε.
Ακούγεται τέλειο, σωστά; Μπορεί να φαίνεται έτσι, αλλά αυτό θα μπορούσε στην πραγματικότητα να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι. Η σύγκρουση σε μια σχέση δεν είναι πάντα αρνητική.
Στην πραγματικότητα, συχνά μέσω της αντιμετώπισης των συγκρούσεων μεγαλώνουμε και εξελισσόμαστε ως ζευγάρι. Όταν δύο άτομα μοιράζονται μια ζωή, οι διαφωνίες είναι αναπόφευκτες.
Αλλά αν είναι ανύπαρκτα στο γάμο σας, θα μπορούσε να είναι επειδή ένας ή και οι δύο από εσάς έχουν σταματήσει να ενδιαφέρονται αρκετά να υποστηρίξουν ή να εκφράσουν τις απόψεις σας.
Μια σχέση χωρίς συγκρούσεις μπορεί να σημαίνει αδιαφορία ή συναισθηματική αποστασιοποίηση, η οποία είναι πολύ πιο επιζήμια από την περιστασιακή διαφωνία.
Η απάθεια είναι συχνά ο πραγματικός δολοφόνος της σχέσης, όχι σύγκρουση.
Έλλειψη σωματικής εγγύτητας
Η σωματική οικειότητα παραμένει ένα κρίσιμο συστατικό των ερωτικών σχέσεων, ανεξάρτητα από το πόσο καιρό τα ζευγάρια είναι μαζί.
Δεν αφορά μόνο το σεξ, αλλά και κινήσεις στοργής, όπως το να κρατάς το χέρι, το να αγκαλιάζεις, να φιλάς και να αγγίζεις, τα οποία βοηθούν στη διατήρηση της αίσθησης της σύνδεσης και της εγγύτητας.
Αν έχετε παρατηρήσει μείωση της σωματικής οικειότητας μέσα στον γάμο σας — ή αν έχει γίνει σχεδόν ανύπαρκτη — και αυτή η αλλαγή αισθάνεται ανησυχητική, μπορεί να οδηγήσει σε υποκείμενα ζητήματα.
Η έλλειψη σωματικής οικειότητας συχνά πηγάζει από συναισθηματική αποσύνδεση, μειωμένη έλξη ή ανεπίλυτη σύγκρουση.
Η σωματική οικειότητα είναι απαραίτητη για μια υγιή συνεργασία και η συνεχής δυσαρέσκεια μπορεί να σηματοδοτεί ότι κάτι σημαντικό λείπει.
Λαχτάρα για μία διαφορετική ζωή
Η επιθυμία για μια διαφορετική ζωή είναι ένα λεπτό σημάδι ότι η σχέση σας μπορεί να μην σας ικανοποιεί.
Είναι φυσιολογικό κάποιες φορές να γίνονται περιστασιακές σκέψεις για το πώς θα μπορούσε να είναι η ζωή αν ήσασταν ανύπαντρος, ειδικά σε δύσκολες στιγμές στο γάμο σας.
Αλλά όταν αυτές οι σκέψεις γίνονται πιο συχνές και έντονες, θα μπορούσε να είναι ενδεικτικό μιας βαθύτερης δυσαρέσκειας με τον γάμο σας.
Αν βρίσκετε τον εαυτό σας να εύχεται έντονα μία διαφορετική ζωή χωρίς το σύζυγό σας και αυτή η σκέψη φέρνει περισσότερη ανακούφιση από ό,τι αγωνία, αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι θα ήταν καλύτερα να χωρίσετε.
Να θυμάστε πάντα να δίνετε προσοχή στις επιθυμίες σας και στο τι μπορεί να σας λένε για τη σχέση σας.
Έλλειψη εμπιστοσύνης
Αμφιβάλλετε συνεχώς για τα λόγια ή τις πράξεις του συζύγου σας;
Η εμπιστοσύνη είναι το θεμέλιο κάθε σχέσης. Μας επιτρέπει να αισθανόμαστε ασφαλείς, να εκτιμούμε και να αγαπάμε.
Ωστόσο, αν η εμπιστοσύνη συνεχώς λείπει από τον γάμο σας, μπορεί να δημιουργήσει ένα περιβάλλον γεμάτο ένταση και καχυποψία.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι που η εμπιστοσύνη μπορεί να σπάσει σε μια σχέση – απιστία, ανεντιμότητα ή αναξιοπιστία, για να αναφέρουμε μερικά.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, η εμπιστοσύνη μπορεί να ανοικοδομηθεί με τον χρόνο και προσπάθεια και από τους δύο συντρόφους. Σε άλλες όμως, η ζημιά μπορεί να είναι μη αναστρέψιμη.
Το να ζεις σε μια κατάσταση διαρκούς δυσπιστίας δεν είναι υγιές.
Αν βρεθείτε εγκλωβισμένοι σε έναν κύκλο καχυποψίας και αμφιβολίας, αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι για να σκεφτείτε αν ο αποχωρισμός θα μπορούσε να σας φέρει περισσότερη ειρήνη και ευτυχία.
Μένουν μαζί για χάρη των παιδιών
Μένετε στο γάμο σας αποκλειστικά για χάρη των παιδιών σας; Ενώ είναι αξιοθαύμαστο να θέλετε να παρέχετε ένα σταθερό, σπίτι και με τους δύο γονείς για τα παιδιά σας, η παραμονή σε έναν δυστυχισμένο γάμο μπορεί μερικές φορές να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.
Τα παιδιά έχουν διαίσθηση και μπορούν να αναλάβουν την ένταση, τη δυστυχία και τη δυσαρέσκεια μεταξύ των γονέων τους, γεγονός που μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στη συναισθηματική τους ευημερία.
Επιπλέον, μένοντας σε έναν δυστυχισμένο γάμο, μπορεί ακούσια να διαμορφώσετε μια νοσηρή σχέση με τα παιδιά σας. Αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει την αντίληψή τους για τις σχέσεις και τις προσδοκίες για τις δικές τους μελλοντικές συνεργασίες.
Αν ο πρωταρχικός λόγος που μένετε παντρεμένοι είναι τα παιδιά, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι θα είστε πιο ευτυχισμένοι χώρια.
Είναι μια δύσκολη απόφαση και κάθε κατάσταση είναι μοναδική. Ωστόσο, η παραμέληση της δικής σας ευτυχίας και εκπλήρωσης δεν είναι ευεργετική για κανέναν μακροπρόθεσμα.
Ίσως αξίζει να εξεταστεί αν ένα υγιές σύστημα γονικής μέριμνας μετά το διαζύγιο θα μπορούσε να παρέχει ένα πιο θετικό περιβάλλον για όλους τους εμπλεκόμενους.
Δεν είναι ο ένας η προτεραιότητα του άλλου
Τέλος, ένα από τα πιο λεπτά σημάδια ότι μπορεί να είστε καλύτερα διαζευγμένοι είναι όταν εσείς ή ο σύζυγός σας παύετε να είστε προτεραιότητα ο ένας για τον άλλον.
Σε μια υγιή σχέση, οι σύντροφοι κάνουν ο ένας τον άλλο προτεραιότητα.
Ωστόσο, αν διαπιστώσετε ότι ο σύζυγός σας θέτει διαρκώς τις δικές του ανάγκες ή τις ανάγκες άλλων πάνω από τις δικές σας, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συναισθήματα παραμέλησης και δυσαρέσκειας.
Ομοίως, αν παρατηρήσετε ότι έχετε σταματήσει να δίνετε προτεραιότητα στις ανάγκες του συζύγου σας, θα μπορούσε να είναι ενδεικτικό συναισθηματικής αποσύνδεσης ή έλλειψης ενδιαφέροντος.
Το να είσαι σε μια σχέση όπου αισθάνεσαι πολύτιμος και σημαντικός, είναι ζωτικής σημασίας για την προσωπική ευτυχία και αυτοεκτίμηση.