Είστε εθισμένοι στο delivery; 7 τρόποι για να σταματήστε να παραγγέλνετε φαγητό μέσω διαδικτύου

Οι εφαρμογές παράδοσης φαγητού (delivery) έχουν γίνει αναπόσπαστο μέρος της σύγχρονης ζωής. Ωστόσο, η συχνή χρήση αυτών των εφαρμογών μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας. Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για να απαλλαγείτε από τον εθισμό στις online παραγγελίες φαγητού και κατά συνέπεια να βελτιώσετε τη διατροφή και την υγεία σας.

Οι online εφαρμογές παραγγελίας και παράδοσης φαγητού βοηθούν στη σύνδεση των ανθρώπων με τα εστιατόρια που βρίσκονται κοντά στην περιοχή διαμονής τους ή τον χώρο εργασίας τους. Παρόλο που διευκολύνουν την καθημερινότητα και υπόσχονται γρήγορη παράδοση φαγητού σε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, η συχνή κατανάλωση φαγητού μέσω delivery μπορεί να αποδειχθεί ανθυγιεινή.

Πώς να σταματήσετε τον εθισμό στο delivery

Η ευκολία της παραγγελίας φαγητού από διαδικτυακές εφαρμογές, οδηγεί συχνά σε επιλογές που βασίζονται στην επιθυμία και όχι στη διατροφική αξία των τροφών. Έτσι, μπορεί να καταλήξετε να παραγγείλετε πιάτα που είναι πλούσια σε θερμίδες, ανθυγιεινά λιπαρά και νάτριο. Οι επιλογές αυτές συμβάλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους και σε άλλα προβλήματα υγείας.

Επίσης, το να βασίζεσαι η διατροφή σας στο delivery μπορεί να περιορίσει την πρόσληψη φρέσκων τροφίμων και να αυξήσει την εξάρτηση από επεξεργασμένα τρόφιμα, σημειώνει ο διαιτολόγος Barkha Ahuja.

Η ευκολία της παραγγελίας με λίγα κλικ από ένα smartphone μπορεί να γίνει συνήθεια. Οι ειδοποιήσεις, οι εκπτώσεις και οι ανταμοιβές που προσφέρονται από αυτές τις εφαρμογές ενισχύουν τον εθισμό στη χρήση τους, προκαλώντας μια αίσθηση προσμονής και ευχαρίστησης που σχετίζεται με την παράδοση φαγητού. Όμως, αν θέλετε να προστατεύσετε την υγεία σας, καλό είναι να ξεπεράστε τον εθισμό στις online παραγγελίες φαγητού.

Τι πρέπει να κάνετε για να περιορίσετε αυτή την ανθυγιεινή συνήθεια

  1. Προγραμματισμός γευμάτων: Αφιερώστε λίγο χρόνο προκειμένου να προγραμματίσετε τα γεύματά σας, να φτιάξετε ένα εβδομαδιαίο μενού και να σημειώσετε τα ψώνια που θα χρειαστείτε. Αυτό θα μειώσει την εξάρτηση από τις online παραγγελίες φαγητού.
  2. Ορίστε έναν προϋπολογισμό: Μπορεί να έχετε έναν προϋπολογισμό για ένα αυτοκίνητο ή για τα ρούχα που θέλετε να αγοράσετε. Με τον ίδιο τρόπο, καθορίστε και έναν μηνιαίο προϋπολογισμό για το φαγητό, καθώς και για τον έλεγχο των δαπανών. Αυτό θα σας βοηθήσει να ελέγξετε τα έξοδά σας και να αποφύγετε τις υπερβολές.
  3. Μαγειρέψτε σε μερίδες: Αφιερώστε συγκεκριμένες μέρες της εβδομάδας για να μαγειρέψετε φαγητά σε μεγαλύτερες ποσότητες. Χωρίστε τα φαγητά σε μερίδες και συντηρήστε τα στην κατάψυξη για να έχετε διαθέσιμα μαγειρεμένα σπιτικά γεύματα, όποτε τα χρειαστείτε, προτείνει ο Ahuja.
  4. Περιορίστε τις ειδοποιήσεις από τις εφαρμογές: Εάν πιστεύετε ότι η διαγραφή των εφαρμογών παράδοσης φαγητού είναι υπερβολή, απενεργοποιήστε τουλάχιστον τις περιττές ειδοποιήσεις από αυτές τις εφαρμογές, προκειμένου να ελαχιστοποιήσετε τον πειρασμό να παραγγέλνετε φαγητό παρορμητικά. Αυτό θα βοηθήσει να σπάσει ο κύκλος της επιθυμίας που προκαλείται από το delivery.
  5. Εξερευνήστε υγιεινές επιλογές: Επιλέξτε εστιατόρια που προσφέρουν πιο υγιεινές επιλογές. Πολλές εφαρμογές παράδοσης γευμάτων παρέχουν διατροφικές πληροφορίες, επιτρέποντας στους χρήστες να αποφασίσουν τι θα επιλέξουν.
  6. Εξασκηθείτε στη συνειδητή διατροφή: Κάντε διαλείμματα κατά τη διάρκεια της εργασίας για να φάτε προσεκτικά, εστιάζοντας στο γεύμα και όχι στο να κάνετε πολλές εργασίες. Αυτό μπορεί να μειώσει την επιθυμία σας για γρήγορες και ανθυγιεινές διατροφικές επιλογές.
  7. Βρείτε άλλες δραστηριότητες για να σας απασχολήσουν: Όταν νιώθετε την ανάγκη να παραγγείλετε φαγητό, δοκιμάστε να βρείτε άλλες δραστηριότητες για να σας απασχολήσουν, όπως να βγείτε έξω με φίλους, να κάνετε γυμναστική ή να παρακολουθήσετε μια ταινία.

Πώς να υιοθετήσετε μια υγιεινή διατροφή και να περιορίσετε τον χρόνο μαγειρέματος

Πολλοί άνθρωποι καταλήγουν να παραγγέλνουν φαγητό μέσω delivery λόγω έλλειψης χρόνου και ενέργειας. Αν ξεκινήσετε νωρίς το πρωί και φτάσετε στο σπίτι αργά το βράδυ, είναι επόμενο πως δεν θα έχετε πολύ χρόνο για να μαγειρέψετε. Χρησιμοποιήστε, λοιπόν, το χρόνο σας με σύνεση για να ετοιμάσετε υγιεινά γεύματα.

Χρήσιμες συμβουλές που θα διευκολύνουν την καθημερινότητά σας:

  1. Προτιμήστε γρήγορες συνταγές: Δώστε προτεραιότητα στις συνταγές που απαιτούν ελάχιστο χρόνο προετοιμασίας και μαγειρέματος. Τα stir-fries, οι σαλάτες και τα πιάτα που ετοιμάζονται με ένα τηγάνι είναι εξαιρετικές επιλογές.
  2. Σωστή προετοιμασία: Εξοικονομήστε χρόνο για να κόψετε τα λαχανικά και να πλύνετε τα φρούτα. Αυτό διευκολύνει τη διαδικασία μαγειρέματος γρήγορων και υγιεινών γευμάτων.
  3. Επιλέξτε τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά: Επιλέξτε υγιεινές τροφές. Προτιμήστε άπαχες πρωτεΐνες , δημητριακά ολικής αλέσεως και μια ποικιλία από πολύχρωμα λαχανικά, λέει ο ειδικός.
  4. Έξυπνες λύσεις σε σνακ: Διατηρήστε άμεσα διαθέσιμα υγιεινά σνακ όπως ξηρούς καρπούς, γιαούρτι και φρούτα. Αυτό μειώνει την πιθανότητα να υποκύψετε σε ανθυγιεινές επιλογές για σνακ.
  5. Ενυδάτωση: Πίνετε νερό όλη την ημέρα, καθώς μερικές φορές, το αίσθημα πείνας είναι στην πραγματικότητα σημάδια αφυδάτωσης. Η σωστή ενυδατωμένη μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της διατροφής.

Ακολουθήστε τις παραπάνω συμβουλές για να σταματήσετε να είστε εθισμένοι στο delivery και να βελτιώσετε τη διατροφή και την υγεία σας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ