Προσοχή σε αυτές τις 12 φράσεις – Μπορεί να τις λένε οι άνθρωποι που παριστάνουν τους καλούς

Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορείς να κρίνεις πότε κάποιος είναι καλός εάν λάβεις υπόψη μόνο τα λεγόμενα του.

Ωστόσο υπάρχουν φράσεις που συνήθως λένε οι καλοί άνθρωποι για να σε υποστηρίξουν συναισθηματικά και ψυχικά. Αυτές οι φράσεις είναι ελαφρώς παραλλαγμένες από τους ανθρώπους που θέλουν να παριστάνουν τους καλούς για να τους συμπαθήσεις αλλά στην πραγματικότητα δεν έχουν κανένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους άλλους.

Παρακάτω θα διαβάσετε τις 12 φράσεις που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι που θέλουν να φαίνονται ευγενικοί και κρύβουν ότι είναι ψεύτικοι.

Οι 12 φράσεις που λένε οι άνθρωποι που παριστάνουν τους ευγενικούς

  • «Λοιπόν αυτό είναι ενδιαφέρον»
  • «Είσαι πραγματικά μοναδικός»
  • «Να κανονίσουμε κάποια στιγμή»
  • «Το σπίτι σου έχει προσωπικότητα»
  • «Μου αρέσει το πώς λειτουργεί το μυαλό σου»
  • «Είσαι τόσο γενναίος»
  • «Εκτιμώ την προσπάθειά σου»
  • «Κάνε αυτό που πιστεύεις»
  • «Τώρα αυτό είναι πραγματικά κάτι»
  • «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι είσαι ακόμα…»
  • «Πιστεύω ότι οι γονείς σου είναι περήφανοι για σένα»
  • «Πρέπει να είσαι περήφανος για τον εαυτό σου»

«Λοιπόν αυτό είναι ενδιαφέρον»

Μετάφραση: «Νομίζω ότι η ιδέα/η δουλειά σου είναι χάλια, αλλά δεν μπορώ να στο πω κατάμουτρα». Το «ενδιαφέρον» εμφανίζεται ως κομπλιμέντο στους ανθρώπους που θέλουν διακαώς να ακούνε θετικά σχόλια από τους άλλους. Ωστόσο αν εξετάσετε την φράση πιο προσεκτικά δεν σημαίνει πολλά και θα μπορούσε να είναι ακόμη και προσβολή. Αυτή είναι μια από τις αγαπημένες λέξεις των ανθρώπων που παριστάνουν τους καλούν. Το ενδιαφέρον είναι ένας τρόπος να περιγράψεις κάτι που μπορεί να μην σου αρέσει αλλά χωρίς τις ενοχές ότι λες ψέματα.

«Είσαι πραγματικά μοναδικός»

Μετάφραση: «Ειλικρινά, δεν έχω τίποτα καλό να πω. Αλλά θα πω απλώς κάτι που μπορεί να ειπωθεί για όλους». Ένα άλλο ευγενικό κομπλιμέντο που δεν σημαίνει απολύτως τίποτα είναι το «είσαι μοναδικός». Άλλες παραλλαγές αυτής της φράσης είναι: «είσαι πραγματικά ξεχωριστός» και «δεν έχω γνωρίσει ποτέ κανέναν σαν εσένα». Προφανώς όλοι οι άνθρωποι είναι μοναδικοί. Ωστόσο οι άνθρωποι που θέλουν να φαίνονται καλοί χρησιμοποιούν αυτή τη φράση για να κολακέψουν κάποιον που του αρέσει να αισθάνεται διαφορετικός. Αν τους ρωτήσετε γιατί πιστεύουν ότι είστε μοναδικοί τότε οι μάσκες θα πέσουν και δεν θα καταφέρουν να το εξηγήσουν.

«Να κανονίσουμε κάποια στιγμή»

Μετάφραση: «Μην παίρνετε αυτή την πρόσκληση στα σοβαρά, παρακαλώ. Απλώς προσπαθώ να είμαι καλός και φιλικός για να το δουν όλοι». Οι ψεύτικοι άνθρωποι θέλουν να κερδίσουν την αποδοχή των άλλων και επιθυμούν να φαίνονται καλοί. Έτσι θα έδιναν πολλές υποσχέσεις ακόμη και για ραντεβού μόνο και μόνο για να δείξουν ότι είναι φιλικοί και κοινωνικοί. Φυσικά μετά δεν έχουν κανένα σκοπό να σας συναντήσουν. Μπορεί να μην ζητήσουν καν τον αριθμό του τηλεφώνου σας για να επικοινωνήσουν.

«Το σπίτι σου έχει προσωπικότητα»

Η αλήθεια είναι ότι οι άνθρωποι που παριστάνουν τους καλούς θα μπορούσαν να σωπάσουν. Ωστόσο νιώθουν πίεση να πουν κάτι ωραίο και να τους συμπαθήσετε για δείχνουν ακόμη καλύτεροι. Έτσι αν κάτι δεν τους αρέσει θα πιέσουν τους εαυτούς τους για να βρουν κάτι ωραίο να πουν. Έτσι θα προτιμήσουν να πουν ότι κάτι έχει «προσωπικότητα». Ή θα μπορούσαν να πουν: «τα παπούτσια σας έχουν χαρακτήρα». Και πάλι αν τους ζητήσετε να εξηγήσουν γιατί το πιστεύουν αυτό τότε δεν θα καταφέρουν να απαντήσουν και μάλλον θα τραυλίζουν.

«Μου αρέσει το πώς λειτουργεί το μυαλό σου»

Μετάφραση: «Δεν μου αρέσει το πώς λειτουργεί το μυαλό σου. Στην πραγματικότητα, δεν σε καταλαβαίνω καθόλου». Οι άνθρωποι που υποδύονται τους καλούς δεν είναι πάντα παθητικά επιθετικοί. Προσπαθούν απλά με κάθε τρόπο να δείχνουν ευγενικοί. Έτσι θα σας κάνουν κοπλιμέντα για τον τρόπο που σκέφτεστε επειδή πιστεύουν ότι αυτό θέλετε να ακούσετε. Αν έχετε υποψία ότι κάποιος χρησιμοποιεί ψεύτικα αυτή την φράση τότε απλά αναρωτηθείτε τι κερδίζει από τα κοπλιμέντα του. Αν για παράδειγμα είστε πελάτης και θέλει να κάνετε κάποια αγορά.

«Είσαι τόσο γενναίος»

Γενικά οι άνθρωποι που προσπαθούν να φανούν καλοί μπορεί στην πραγματικότητα να μην σε συμπαθούν και τόσο. Μπορεί να πιστεύουν ότι έχεις πάρει την κάτω βόλτα και έχεις προβλήματα. Ακόμα και τότε δεν θα στο πουν. Θα προτιμήσουν να τονίσουν ότι είσαι γενναίος. Με αυτόν τον τρόπο θα προσπαθήσουν να σας χειραγωγήσουν. Δεν τους πειράζει να υπερβάλλουν εάν αυτό θα σας κάνει να αισθανθείτε καλά για να μπορούν στη συνέχεια να πάρουν αυτό που θέλουν.

«Εκτιμώ την προσπάθειά σου»

Μετάφραση: «Τι να πω; Θέλετε να σας ευχαριστήσω που κάνατε το ελάχιστο;». Όταν κάποιος πιστεύει ότι δεν έχεις κάνει ό,τι μπορούσες τότε θα πει την παραπάνω έκφραση εάν θέλει να φανεί καλός και υπεράνω. Με αυτόν τον τρόπο σας δίνουν το μήνυμα ότι δεν είναι ευχαριστημένοι αλλά τουλάχιστον φαίνονται καλοί και ευγενικοί όταν το λένε.

«Κάνε αυτό που πιστεύεις»

Μετάφραση: «Νομίζω ότι παίρνεις μια ανόητη απόφαση, αλλά δεν θα είμαι αυτός/η που θα σου το πω». Οι άνθρωποι που προσποιούνται ότι είναι καλοί δεν ενδιαφέρονταν αν θα πάρετε μία λάθος απόφαση. Γενικά δεν τους ενδιαφέρουν καν τα προβλήματα σας. Έτσι θα μπορούσαν να σας ενθαρρύνουν να πάρετε μία ανόητη απόφαση με την φράση: «κάνε αυτό που πιστεύεις εσύ». Γενικά οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται για εσάς θα προσπαθήσουν να σας αποτρέψουν αν ετοιμάζεστε να κάνετε κάτι που θα αποβεί σε βάρος σας.

«Τώρα αυτό είναι πραγματικά κάτι»

Αυτή η φράση είναι συνώνυμη με την φράση «αυτό είναι ενδιαφέρον». Είναι λέξεις που μοιάζουν με έπαινο αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι. Οι άνθρωποι που προσπαθούν να φαίνονται καλοί όταν πιστεύουν ότι κάτι είναι βαρετό ή άσχημο δεν θα το πουν. Θα προτιμήσουν να πουν την παραπάνω φράση για να αλλάξουν γρήγορα το θέμα της συζήτησης.

«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι είσαι ακόμα… »

Μετάφραση: «Ναι, σε λυπάμαι, αλλά πραγματικά νιώθω καλά για αυτό». Οι ψεύτικοι άνθρωποι στην ζωή σας είναι δυσαρεστημένοι στην πραγματικότητα με εσάς. Αυτό θα φανεί μέσα από τους δήθεν επαίνους τους. Αν για παράδειγμα δεν έχετε πάρει ακόμη προαγωγή στην δουλειά μπορεί να πουν «δεν μπορώ να πιστέψω ότι είσαι ακόμα βοηθός. Είσαι ο καλύτερος σε αυτό που κάνεις». Υποτίθεται ότι σε κάνει να νιώθεις καλά, αλλά τελικά αυτή η φράση σε κάνει να νιώθεις απαίσια με τον εαυτό σου.

«Πιστεύω ότι οι γονείς σου είναι περήφανοι για σένα»

Μετάφραση: «Ή τουλάχιστον θα έπρεπε να είναι γιατί κανείς άλλος δεν είναι». Οι άνθρωποι που κάνουν τους καλούν θα προσπαθήσουν με κάθε τρόπο να σας κολακέψουν. Ωστόσο η δήθεν κολακεία μπορεί στην πραγματικότητα να είναι προσβολή. Έτσι θα χρησιμοποιήσουν την παραπάνω φράση εάν πιστεύουν ότι κάτι δεν το έχετε κάνει καλά προκειμένου να αποφύγουν να το πουν.

«Πρέπει να είσαι περήφανος για τον εαυτό σου»

Αυτή η φράση είναι ευγενική γιατί οι άνθρωποι που παριστάνουν τους καλούς δεν λένε ότι οι ίδιοι είναι περήφανοι για εσάς. Ούτε λένε ότι τους αρέσει αυτό που κάνετε. Απλώς λένε αυτή τη φράση για να ακούγεται ωραία και να φαίνεται ότι σας εκτιμούν. Μάλλον σας το λένε αυτό γιατί ξέρουν ότι είστε σκληροί με τον εαυτό σας και θα εκτιμήσετε τον δήθεν έπαινο.

Όλες οι παραπάνω φράσεις μπορεί να ειπωθούν από κάποιον που παριστάνει τον καλό αλλά ενδεχομένως και από κάποιον που σας υποστηρίζει πραγματικά. Οπότε καλό είναι να λάβετε υπόψη την γλώσσα του σώματός τους, τον τόνο τους, καθώς και την προσωπικότητα τους. Έτσι μπορείτε να είστε σίγουροι εάν απλώς προσπαθούν να φαίνονται καλοί και δεν ενδιαφέρονται στην πραγματικότητα για εσάς.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ