Εύκολη συνταγή για σπιτική πίτα με παραδοσιακό φύλλο – Είναι ιδανική για αρχάριους

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από μια σπιτική πίτα, φτιαγμένη με χωριάτικο φύλλο. Η διαδικασία για την παρασκευή της ζύμης για φύλλο είναι απαιτητική και χρονοβόρα. Συνήθως οι επαγγελματίες σεφ φτιάχνουν χειροποίητη ζύμη και οι υπόλοιποι αγοράζουν έτοιμο φύλλο για πίτα. Όμως, υπάρχουν μερικά κόλπα για να φτιάξετε εύκολα με τα χεράκια σας, την αγαπημένη σας σπιτική πίτα.

Ποιο αλεύρι είναι καλύτερο για την παρασκευή ζύμης για φύλλο

Για να φτιάξετε την τέλεια ζύμη για παραδοσιακό φύλλο, θα χρειαστεί να προμηθευτείτε λευκό αλεύρι για ψωμί.

Η υψηλή περιεκτικότητά του σε γλουτένη (πρωτεΐνη) είναι απαραίτητη, καθώς επιτρέπει στο φύλλο σας να απλώνεται εύκολα σε λεπτό πάχος, ενώ παράλληλα όταν ψηθεί να είναι νόστιμο και τραγανό.

Χρησιμοποιώντας ένα πιο μαλακό αλεύρι, όπως το αλεύρι για κέικ, θα έχετε μια πιο τρυφερή ζύμη, η οποία όταν ψηθεί θα γίνει πιο εύθρυπτη.

Πώς να φτιάξετε εύκολα φύλλο για σπιτική πίτα

Το μυστικό για νόστιμο και τραγανό χειροποίητο φύλλο βρίσκεται στην προετοιμασία του. Για να φτιάξετε σπιτικό φύλλο ακολουθείστε τα εξής βήματα:

  • Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίξτε το αλεύρι, το αλάτι, το ελαιόλαδο και το ξύδι. Ανακατέψτε μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
  • Σκάψτε μια τρύπα στο κέντρο του μείγματος και προσθέστε το χλιαρό νερό. Ζυμώστε μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή, ελαστική ζύμη.
  • Χωρίστε τη ζύμη σε πέντε ίσα κομμάτια. Βάλτε τα κομμάτια σε ένα ελαφρώς λαδωμένο μπολ, σκεπάστε τα με μεμβράνη και αφήστε τα να ξεκουραστούν για τουλάχιστον 60 λεπτά ή όλη τη νύχτα.
  • Ανοίξτε κάθε κομμάτι ζύμης σε ένα λεπτό φύλλο, χρησιμοποιώντας ένα ρολό ή ένα πλάστη.
  • Χρησιμοποιήστε τα φύλλα της ζύμης για να φτιάξετε τις αγαπημένες σας πίτες
  • Ραντίστε το με άφθονο ελαιόλαδο όταν στρώνετε τα φύλλα στο ταψί

Συμβουλές

  • Για να αποφύγετε να κολλήσει η ζύμη στο μπολ ή στον πάγκο, ελαφρώς λαδώστε τα χέρια σας και την επιφάνεια εργασίας σας.
  • Εάν η ζύμη σας κολλάει, προσθέστε λίγο επιπλέον αλεύρι.
  • Εάν η ζύμη σας είναι πολύ εύθρυπτη, προσθέστε λίγο επιπλέον νερό.

Εύκολη συνταγή για νόστιμη σπιτική πίτα

Συστατικά

  • 300 γραμμάρια αλεύρι για ψωμί
  • 5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά της σούπας ξύδι από κόκκινο κρασί
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 130 – 150 γραμμάρια χλιαρό νερό ( 1/2 – 3/4 του φλιτζανιού)
  • Γέμιση της αρεσκείας σας

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε το αλεύρι και το αλάτι, κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε μέσα το ξύδι και το ελαιόλαδο. Χρησιμοποιώντας ένα γάντζο για ζύμη ή με τα χέρια ανακατεύουμε τα υλικά για 10-15 δευτερόλεπτα. (Συμβουλή: Το ξύδι βοηθά τη ζύμη να γίνει τραγανή).
  2. Ανάλογα με το είδος του αλευριού, τον καιρό, την υγρασία και διάφορους παράγοντες, η ζύμη μπορεί να χρειάζεται λίγο περισσότερο ή λιγότερο νερό από αυτό που απαιτεί η συγκεκριμένη συνταγή. Το μυστικό για να φτιάξετε το τέλειο σπιτικό φυτό είναι η ποσότητα νερού που θα χρησιμοποιήσετε. Μερικές επιπλέον σταγόνες μπορεί να έχουν τεράστιο αντίκτυπο στο αποτέλεσμα της συνταγής.
  3. Ξεκινήστε προσθέτοντας στην αρχή 130 γραμμάρια νερό (1/2 φλιτζάνι) και ανακατεύετε, μέχρι το αλεύρι να απορροφήσει το νερό. Η ζύμη πρέπει να γίνει μια ελαστική μπάλα. Η τέλεια ζύμη πρέπει να είναι μαλακή, εύπλαστη και λεία. Εάν η ζύμη είναι ακόμα θρυμματισμένη, τότε πρέπει να προσθέσετε λίγο νερό ακόμα. Προσθέστε μερικές σταγόνες νερό και ανακατέψτε για λίγο. Ελέγξτε τη συνοχή της ζύμης σας και προσθέστε μερικές ακόμα σταγόνες νερό, αν χρειάζεται. Σε περίπτωση που προσθέσατε περισσότερο νερό από όσο χρειάζεται, η ζύμη θα γίνει κολλώδης. Μην ανησυχείτε, μπορείτε να το διορθώσετε προσθέτοντας λίγο ακόμα αλεύρι (προσθέστε 1/2 κουταλάκι του γλυκού στην αρχή, ανακατέψτε και ελέγξτε ξανά).
  4. Όταν είστε ευχαριστημένοι με την υφή της ζύμης σας, κόψτε τη ζύμη σε μπαλάκια (λίγο μεγαλύτερα από ένα μπαλάκι του γκολφ, περίπου 80 γρ. το καθένα), αλείψτε ελαφρά με ελαιόλαδο, τυλίξτε με λίγη πλαστική μεμβράνη και αφήστε το η ζύμη ξεκουράζεται για 60 λεπτά ή περισσότερο.
  5. Τοποθετήστε μια μπάλα ζύμης σε μια αλευρωμένη επιφάνεια, αλείψτε τον πλάστη σας με λίγο αλεύρι. Φτιάξτε με τα χέρια σας έναν κύκλο ζύμης. Τώρα είστε έτοιμοι να ανοίξετε τη ζύμη σε φύλλο. Βεβαιωθείτε ότι η ζύμη σας έχει άφθονο αλεύρι για να μην κολλήσει στην επιφάνεια εργασίας ή στον πλάστη.
  6. Χρησιμοποιήστε έναν πλάστη για να ανοίξετε τη ζύμη, μέχρι να γίνει ένα πολύ λεπτό στρογγυλό φύλλο σε λεπτό πάχος. Το πάχος της ζύμης φύλλου εξαρτάται από το σε τι θα το χρησιμοποιήσετε. Αν φτιάχνετε σπανακόπιτα, τότε η ζύμη είναι λίγο πιο παχιά από ότι αν φτιάχνετε τυρόπιτα.

Αυτή η συνταγή είναι η ιδανική για αρχάριους, καθώς η ζύμη απλώνεται πολύ εύκολα. Το πιο σημαντικό είναι να τεντώσετε τη ζύμη σε όσο πιο λεπτό πάχος γίνεται. Μην ανησυχείτε αν σπάσει, δημιουργώντας τρύπες, θα έχει ακόμα νόστιμη γεύση!

Για να εξασφαλίσετε ότι το φύλλο θα γίνει νόστιμο και τραγανό, βεβαιωθείτε ότι:

  • Η γέμιση της πίτας σας δεν είναι πολύ υγρή καθώς θα μουλιάσει το φύλλο.
  • Χρησιμοποιήστε δύο φύλλα  για τη βάση της πίτας και ραντίστε με άφθονο ελαιόλαδο ανάμεσα στις στρώσεις.
  • Χρησιμοποιήστε τη μισή γέμιση της πίτας σας, βάλτε ένα ακόμα φύλλο, ραντίστε λίγο ακόμα ελαιόλαδο και χρησιμοποιήστε την άλλη μισή γέμιση.
  • Καλύψτε την πίτα σας με τα υπόλοιπα δύο φύλλα ραντίζοντας και πάλι άφθονο ελαιόλαδο από πάνω.

Με αυτή τη συνταγή μπορείτε να φτιάξετε εύκολα χειροποίητη σπιτική πίτα και την απολαύσετε με την οικογένειά σας και τους φίλους σας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ